Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Ανοίγει ο δρόμος για μέρισμα λένε οι ΑΧΕ

Τον δρόμο για την επιστροφή στη διανομή μερίσματος ανοίγει η προγραμματισμένη για τις 26 Νοεμβρίου γενική συνέλευση των μετόχων της με θέμα την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών, εκτιμούν οι αναλυτές.

Εθνική: Ανοίγει ο δρόμος για μέρισμα λένε οι ΑΧΕ

Τον δρόμο για την επιστροφή στη διανομή μερίσματος ανοίγει η προγραμματισμένη για τις 26 Νοεμβρίου γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας με θέμα την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η Alpha Finance υπολογίζει ότι για το 2010 η Εθνική δεν θα διανείμει μέρισμα, ενώ για το 2011 το μέρισμα, με βάση τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία, θα διαμορφωθεί στα 0,17 ευρώ ανά μετοχή.

Η Marfin Analysis εξηγεί ότι το σχέδιο της επιστροφής της κρατικής ενίσχυσης υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό της αύξησης κεφαλαίου και ότι για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη για τους αναλυτές.

Παρά το αναμενόμενο του πράγματος όμως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, πρόκειται για θετική εξέλιξη αφού θα επιτρέψει στην τράπεζα να επανέλθει στα μερίσματα, και να σταματήσει να πληρώνει το κουπόνι των προνομιούχων κάτι που θα σημάνει ετήσιες οικονομίες 26 εκατ. ευρώ.

"Πρόωρες" τις όποιες συζητήσεις για το μέρισμα χαρακτήρισαν στελέχη της τράπεζας, σύμφωνα με την Proton Bank, η οποία αναφέρει ότι η Εθνική θα μπορούσε να προχωρήσει σε διανομή συμβολικού μερίσματος από τα κέρδη του 2010.

Έχοντας μόλις ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου των 1,8 δισ. ευρώ η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα επιστρέψει την κρατική ενίσχυση, αναφέρει η HSBC, ενώ η Euroxx επισημαίνει ότι αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την επιστροφή στα μερίσματα- κάτι που θα επιτρέψει στην τράπεζα να ξεκινήσει εκ νέου την καταβολή μερισμάτων και άρα να καταστήσει την Εθνική ελκυστικότερη ως επένδυση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v