Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαζαρίδης: Πολύτιμα επενδυτικά εργαλεία τα ETF΄s

Το NBGAM EΤF GT30-Μετοχικό είναι διαπραγματεύσιμο A/K που προσφέρει στους επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράσουν καλάθι 30 επιλεγμένων μετοχών από την ελληνική και τουρκική αγορά. Δηλώσεις Σ. Λαζαρίδη.

Λαζαρίδης: Πολύτιμα επενδυτικά εργαλεία τα ETF΄s
Διενεργήθηκε πριν από λίγο η εκδήλωση έναρξης του νέου ETF, που ακολουθεί τον ελληνοτουρκικό δείκτη GT-30, η έναρξη διαπραγμάτευσης του οποίου ξεκίνησε πριν από λίγο.

Το NBGAM EΤF Greece and Turkey 30 - Μετοχικό είναι διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο που προσφέρει σε ιδιώτες αλλά και σε θεσμικούς επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράσουν καλάθι 30 επιλεγμένων μετοχών από την ελληνική και τουρκική χρηματιστηριακή αγορά.

Το νέο EΤF, που δημιουργήθηκε από την Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ και έχει ως ειδικό διαπραγματευτή από την ελληνική πλευρά την Εθνική Χρηματιστηριακή, ακολουθεί τον δείκτη GT-30, ο οποίος απαρτίζεται από 15 μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις του Χ.Α. και του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Η διαπραγμάτευσή του θα γίνεται σε ευρώ και σε λίρες αντίστοιχα, ενώ θα δίνεται ηλεκτρονικά και η τιμή της καθαρής αξίας ενεργητικού του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου.

Στην εκδήλωση για την επίσημη έρευνα της διαπραγμάτευσης του EΤF, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο, ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σ. Λαζαρίδης στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση χαιρέτισε τη δημιουργία του νέου EΤF, το οποίο είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της στενής συνεργασίας με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην εκρηκτική πορεία του επενδυτικού εργαλείου των ETFs, ο αριθμός των οποίων έχει φτάσει διεθνώς τα 2.400 με τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους στο 1,18 δισ. δολάρια.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο τέλος του 2010 ο αριθμός εκδόσεων ETFs από την αρχή του χρόνου παρουσίασε αύξηση κατά 24,5%. 

Ο πρόεδρος του Χ.Α., επίσης, προσκάλεσε τους συμμετέχοντες στην αγορά να προωθήσουν τα ETFs στους πελάτες τους γιατί μπορούν να αναδειχτούν πολύτιμα επενδυτικά εργαλεία.


Έναρξη διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. του νέου ETF στον δείκτη GT-30

Ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση του νέου ETF της Εθνικής Asset Management ΑΕΔΑΚ, το οποίο θα παρακολουθεί την απόδοση του κοινού χρηματιστηριακού δείκτη της ελληνικής και της τουρκικής αγοράς Greece - Turkey 30 (GT-30).

Το νέο προϊόν, με ονομασία NBGΑΜ ETF GREECE & TURKEY 30 - ΜΕΤΟΧΙΚΟ είναι το πρώτο ETF πολλαπλών αγορών. Μέσω του νέου αυτού επενδυτικού εργαλείου, που έχει διεθνή χαρακτήρα, οι επενδυτές αποκτούν τη δυνατότητα τοποθέτησης στις μεγαλύτερες μετοχές των αγορών της Ελλάδας και της Τουρκίας ταυτόχρονα, με εύκολο και γρήγορο τρόπο.

Ο δείκτης GT-30, του οποίου την απόδοση θα παρακολουθεί το νέο ETF, δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης καθώς και του παγκοσμίως αναγνωρισμένου οίκου υπολογισμού δεικτών STOXX Ltd.

Ο υπολογισμός του ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 και περιλαμβάνει στη σύνθεση του τις 15 πρώτες, με βάση την κεφαλαιοποίηση, μετοχές από κάθε αγορά. Ο αριθμό των μετοχών του τραπεζικού κλάδου περιορίζεται στις 4 από κάθε αγορά.

Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης διαπραγμάτευσης δήλωσε: "Με τη σημερινή εισαγωγή του νέου ETF πάνω στον δείκτη GT-30 δίνουμε πρόσβαση στους Έλληνες επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά της Τουρκίας και στους Τούρκους επενδυτές στη χρηματιστηριακή αγορά της Ελλάδας. Η ελληνική αγορά των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων ενισχύεται με ένα ακόμη προϊόν, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ένα επιπλέον βήμα προς την κατεύθυνση της πιο στενής συνεργασίας με το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης".

Ο κ. Huseyin Erkan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, επισήμανε στην ομιλία του: "Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπουμε σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα της μακρόχρονης συνεργασίας με τους στενούς μας φίλους από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Θα ήθελα να συγχαρώ τους υπευθύνους της Εθνικής Asset Management στην Ελλάδα και της Finans Invest στην Τουρκία, για την πρωτοβουλία που πήραν για την έκδοση αυτού του ETF, που παρακολουθεί την απόδοση του κοινού δείκτη GT-30. Η διαπραγμάτευση αυτών των ETFs από τη μία επιτρέπει την ταυτόχρονη πρόσβαση στις δύο αγορές και από την άλλη διευρύνει την γκάμα των προϊόντων που προσφέρουν οι αγορές μας τόσο για στους εγχώριους όσο και για τους διεθνείς επενδυτές.

Επιπλέον, ο δείκτης GT-30 ενισχύει την αναγνωρισιμότητα των δύο αγορών γεγονός που είναι μία ακόμη σημαντική συμβολή του για τα δύο χρηματιστήρια. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο ETF και ελπίζω στην ισχυροποίηση της πολύτιμης συνεργασίας μας με το Χρηματιστήριο Αθηνών".

Ο κ. Αχιλλέας Κοντογούρης, πρόεδρος της Εθνικής Asset Management, δήλωσε: "Με το NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 εμπλουτίζεται η Ελληνική Αγορά Συλλογικών Επενδύσεων και ταυτόχρονα εμπλουτίζονται και οι επιλογές των επενδυτών για διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους και για αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών, στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη των αγορών της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους της Finans Invest για την άψογη συνεργασία που είχαμε καθώς επίσης και τα στελέχη των χρηματιστηρίων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης για την υποστήριξη και τη συνδρομή τους στην ολοκλήρωση αυτού του έργου".


* Τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος, το ημερολόγιο διαπραγμάτευσής του καθώς και τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του υποκείμενου δείκτη GT-30 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v