Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «κουμπαράδες» της κρίσης

Ποια προϊόντα προσφέρει η αγορά για όσους θέλουν να αποταμιεύσουν σε περίοδο οικονομικής κρίσης - Ενδεικτικά παραδείγματα - Τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τα κίνητρα φορολογικού τύπου.

Οι «κουμπαράδες» της κρίσης
Ποια προϊόντα προσφέρει η αγορά για όσους θέλουν να αποταμιεύσουν σε περίοδο οικονομικής κρίσης - Ενδεικτικά παραδείγματα - Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και κίνητρα φορολογικού τύπου.


Βασικό χαρακτηριστικό της οικονομικής κρίσης είναι ότι η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε σαφώς περισσότερο από την πτώση των εισοδημάτων και αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί από τους παρακάτω παράγοντες:

Πρώτον, από την απροθυμία των τραπεζών να δώσουν νέα δάνεια, αλλά και τη διάθεση πολλών νοικοκυριών να περιορίσουν την έκθεσή τους προς τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Δεύτερον, από το γεγονός ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών κατευθύνθηκε προς το ελληνικό δημόσιο με τη μορφή πρόσθετης φορολογίας.

Και τρίτον, από την επιλογή κάποιων άλλων νοικοκυριών να «μαζέψουν τα οικονομικά τους», δηλαδή να αρχίσουν να δημιουργούν μια μορφή «κουμπαρά», είτε για να αντιμετωπίσουν πιθανή περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης είτε για να αποταμιεύσουν χρήματα για μια μελλοντική τους σημαντική ανάγκη.

Η σημερινή τραπεζική και ασφαλιστική αγορά προσφέρει σήμερα μια σειρά σύγχρονους «κουμπαράδες», μέσω προϊόντων που κυρίως απευθύνονται στα μεσαία και στα χαμηλά εισοδήματα και τα οποία δίνουν την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια επένδυση με τη μορφή… δόσεων (μικρές πάγιες καταβολές ανά τακτά χρονικά διαστήματα).

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα αυτών των επενδυτικών προϊόντων είναι:

Α. Προτρέπουν τους κατόχους τους να αποταμιεύσουν, περικόπτοντας κάποιες δαπάνες που ενδεχομένως να ήταν «περιττές».

Β. Είτε αποφέρουν εξασφαλισμένη ετήσια απόδοση (συνήθως 2,5% με 3%) σαφώς μεγαλύτερη από το επιτόκιο του ταμιευτηρίου (αυτή θα εισέπραττε ο πελάτης για τα μικρά ποσά που καταβάλλει), είτε δίνουν την ευκαιρία για τοποθέτηση σε προϊόντα που απαιτούν μεγάλα αρχικά ποσά επένδυσης (μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων).

Γ. Τα προγράμματα που εμπεριέχουν και κάποια «οσμή» ασφαλιστικής κάλυψης μειώνουν το ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ανεβάζοντας την πραγματική απόδοση της επένδυσης.

Δ. Τα προγράμματα περιοδικών καταβολών δίνουν κίνητρο στους κατόχους τους να αρχίσουν να αποταμιεύουν από μικρή ηλικία και έτσι -μέσω των πολλών ανατοκισμών του ίδιου επενδεδυμένου ποσού- να είναι σε θέση να αποκτήσουν πολύ πιο εύκολα ένα σημαντικό «κομπόδεμα» σε βάθος χρόνου.

Ενδεικτικό είναι το παρατιθέμενο παράδειγμα της Alpha Bank (βλέπε σχετικό πίνακα), που παρουσιάζει το πόσο μπορούν να αποφέρουν τακτικές συμμετοχές των 100 ευρώ ανά μήνα σε 10, 15 ή 25 χρόνια από σήμερα αν ξεκινήσετε με αρχικό κεφάλαιο 3.000 ευρώ.


ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 5%

ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 7%

ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 10%

Έτη

Ποσό επένδυσης

Απόδοση επένδυσης

Τελικό κεφάλαιο

Απόδοση επένδυσης

Τελικό κεφάλαιο

Απόδοση επένδυσης

Τελικό κεφάλαιο

10

15.000

5.469

20.469

8.337

23.337

13.606

28.606

15

21.000

12.070

33.070

19.243

40.243

33.809

54.809

25

33.000

36.995

69.995

65.183

98.183

135.854

168



1. Με την παραδοχή ότι η μέση απόδοση για τις ως άνω χρονικές διάρκειες θα είναι 5%, 7% και 10%.

Οι επενδύσεις αυτές δεν στερούνται μειονεκτημάτων, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:

• Η μακροχρόνια διάρκεια που συνήθως απαιτείται (έως και 15 - 25 χρόνια). Μάλιστα, οι εγγυημένες ετήσιες αποδόσεις στις πλείστες των περιπτώσεων δίνονται μόνο στη λήξη του προϊόντος και όχι κατά τη διάρκειά του, αν ο πελάτης επιθυμεί να ρευστοποιήσει.

• Αν το ποσό της τακτικής καταβολής είναι πολύ μικρό, τότε ανάλογα χαμηλό θα είναι και το ποσό που θα προκύψει στη λήξη του προϊόντος.

• Θα πρέπει να ελέγχονται κάθε φορά τα τυχόν «ψιλά γράμματα» των προϊόντων αυτών και επιπλέον το ποσοστό των προμηθειών με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο πελάτης.

Ενδεικτικά προϊόντα


1.
Κύπρου Προγραμματισμός/Νέα Γενιά: Προσφέρεται από την Τράπεζα Κύπρου.

Το ποσό τοποθετείται σε Αμοιβαία Κεφάλαια της Κύπρου ΑΕΔΑΚ και συνδυάζεται με ασφαλιστικές καλύψεις από την Κύπρου Ζωής, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η δημιουργία κεφαλαίου για το μέλλον του παιδιού για το οποίο ενδιαφέρεται ο πελάτης.

Με το συγκεκριμένο προϊόν έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε:

• Την τακτική μηνιαία εισφορά που θα καταβάλλετε στο πρόγραμμα (ελάχιστο 25 ευρώ και μέγιστο 300 ευρώ), με αυτόματη χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού ή της πιστωτικής κάρτας της τράπεζας.
• Τη διάρκεια του προγράμματος (ελάχιστη 10 έτη και μέγιστη 25 έτη).
• Το χαρτοφυλάκιο των αμοιβαίων κεφαλαίων που ταιριάζει στο επενδυτικό σας προφίλ (ΑΠΟΔΟΣΗΣ, ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ, ΔΥΝΑΜΙΚΟ) και στο οποίο θα επενδύονται τα χρήματά σας (η τακτική μηνιαία εισφορά).

Παρέχει στον συμμετέχοντα - ασφαλισμένο τις ασφαλιστικές καλύψεις Απώλειας Ζωής, Μόνιμη Ολική Ανικανότητα (ΜΟΑ) και προσβολής από τις 5 σοβαρότερες ασθένειες (καρκίνος, καρδιακή προσβολή, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια).

Το ασφαλισμένο κεφάλαιο σε όλες τις περιπτώσεις ισούται με το συνολικό ποσό που θα καταβάλετε στο πρόγραμμα (από την αρχή έως και την τελευταία καταβολή τακτικής μηνιαίας εισφοράς). Τέλος, μοναδικός δικαιούχος του προγράμματος, κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις, είναι το παιδί για χάρη του οποίου έγινε το πρόγραμμα.

2. Πρόγραμμα δημιουργίας κεφαλαίου FLEXI: Το προϊόν προσφέρεται από τη Eurobank.

• Με το Πρόγραμμα Flexi προσδιορίζετε ποιο εγγυημένο κεφάλαιο θέλετε να εισπράττετε και σε ποια ηλικία και έτσι μπορείτε να υπολογίσετε τι ποσό πρέπει να καταβάλλετε κάθε χρόνο.
• Τα ποσά που καταβάλλετε επενδύονται με εγγυημένη απόδοση. Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα για συμμετοχή στα κέρδη και συνεπώς για μεγαλύτερες αποδόσεις, ενώ απολαμβάνετε φοροαπαλλαγή ασφαλίστρων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
• Οποιαδήποτε στιγμή (μετά τη συμπλήρωση ενός ημερολογιακού έτους) κατά τη διάρκεια του προγράμματος έχετε τη δυνατότητα μερικής ή ολικής εξαγοράς, ενώ το πρόγραμμα δεν διακόπτεται αν παραλειφθεί κάποια καταβολή.
• Η διαδικασία είναι ευέλικτη και απλή, ενώ το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες σας, προκειμένου πάντα να έχετε αυτό ακριβώς που θέλετε.

Παράδειγμα δημιουργίας εφάπαξ ή σύνταξης:
• Ο υπολογισμός έχει γίνει για άνδρα ηλικίας 35 ετών στην έναρξη του προγράμματος
• Διάρκεια προγράμματος 30 χρόνια
• Ποσό καταβολής 1.500 € κάθε χρόνο
• Σύνολο καταβολών 52.500 €
• Εγγυημένο κεφάλαιο στη λήξη 90.056,96 € (ενδεικτικό κεφάλαιο στη λήξη 104.356 €)
ή
• Εγγυημένο ετήσιο εισόδημα τον πρώτο χρόνο 5.715,97 €
(ενδεικτικό ετήσιο εισόδημα τον πρώτο χρόνο: 6.572,77 €). Τα ποσά αυξάνονται εγγυημένα σε ποσοστό 2% κάθε χρόνο (τα ενδεικτικά ποσά έχουν υπολογιστεί με επιτόκιο επενδύσεων 5% τον χρόνο).

3. Μarfin Kid: Το πρόγραμμα προσφέρεται από τη Marfin Egnatia Bank και τη Mafrin Ζωής.

Σε ένα περιβάλλον γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας, τo συγκεκριμένο αποταμιευτικό πρόγραμμα σας βοηθά να δημιουργήσετε σταδιακά ένα πρόσθετο κεφάλαιο για τις σπουδές, τον γάμο ή το ξεκίνημα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του παιδιού σας.

Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να συγκεντρώσουν ένα σημαντικό κεφάλαιο:
• με μικρές μηνιαίες καταβολές (από 50 €)
• με ασφαλιστική κάλυψη
• χωρίς επενδυτικό ρίσκο
• με ελάχιστη ετήσια απόδοση 3%
• με δυνατότητα υπεραποδόσεων
εύκολα, με χρέωση του λογαριασμού ή της πιστωτικής κάρτας που τηρείτε στη Marfin.

Επιπλέον, απολαμβάνετε το πλεονέκτημα της φοροαπαλλαγής, όπου με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος ανέρχεται έως 1.200 €.

4. Alpha Δημιουργώ: Το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται από την Alpha Bank.

Το Πλάνο Ανάπτυξης Κεφαλαίου «Alpha Δημιουργώ» δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξετε σταδιακά κεφάλαιο. Η ελάχιστη τακτική συμμετοχή ξεκινά από τα 50 ευρώ και δίνεται η ευκαιρία:
α) Να έχετε πρόσβαση στην ελληνική και στις διεθνείς αγορές και συμμετοχή στις αποδόσεις τους.
β) Να μειώνετε τον επενδυτικό κίνδυνο μέσω των τακτικών συμμετοχών σε διαφορετικά επίπεδα τιμών της αγοράς.
Επενδύει τα χρήματά σας σε μερίδια Α/Κ της Alpha Αμοιβαία Κεφάλαια και η επένδυσή σας μπορεί να προσαρμόζεται, εφόσον το επιθυμείτε, στις μεταβαλλόμενες ανάγκες σας.

5. «My savings - Μηνιαίο Εισόδημα: Allianz

Την αποταμιευτική λύση μέσω του «My Savings - Μηνιαίο Εισόδημα» προωθεί η Allianz Ελλάδας, καθιερώνοντας ένα πρόγραμμα περιοδικών καταβολών και εγγυημένης απόδοσης, το οποίο απευθύνεται σε νεότερες ηλικιακά ομάδες, που επιδιώκουν να καλύψουν μελλοντικές οικονομικές ανάγκες τους.

Το νέο πρόγραμμα παρέχει ευελιξία επιλογής στην έναρξη αλλά και στη διάρκεια καταβολής του μηνιαίου εισοδήματος εξασφαλίζοντας παράλληλα επιπλέον προστασία στην περίπτωση όπου ο ασφαλισμένος αποβιώσει πριν από την έναρξη καταβολής του μηνιαίου εισοδήματος, αλλά και κατά τη διάρκεια καταβολής του.

Ειδικότερα, ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει:

- Το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος που επιθυμεί
- Την έναρξη καταβολής του μηνιαίου εισοδήματος
- Τη διάρκεια καταβολής του μηνιαίου εισοδήματος που μπορεί να κυμαίνεται από 5 μέχρι 20 έτη.

Το «My Savings - Μηνιαίο Εισόδημα» συνδυάζει το μηνιαίο εισόδημα, με ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 2,5%, αλλά και ευκαιρίες υπεραπόδοσης.

Τονίζουμε ότι σχεδόν κάθε τράπεζα και κάθε ασφαλιστική εταιρία διαθέτει ένα ή και περισσότερα προϊόντα των προαναφερόμενων κατηγοριών και η παρουσίαση των παραπάνω προϊόντων έχει μόνο ενδεικτικό χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v