Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Θετικοί οι αναλυτές για τα νέα τιμολόγια

Σε γενικές γραμμές θετικά υποδέχονται οι αναλυτές τις ανακοινώσεις για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι αυτές θα εξαλείψουν στρεβλώσεις στις χρεώσεις και θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση απώλειας μεριδίου αγοράς.

ΔΕΗ: Θετικοί οι αναλυτές για τα νέα τιμολόγια
Σε γενικές γραμμές θετικά υποδέχονται οι αναλυτές τις ανακοινώσεις για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι αυτές θα εξαλείψουν στρεβλώσεις στις χρεώσεις και θα βοηθήσουν στην επιβράδυνση απώλειας μεριδίου αγοράς.    

Θετικά και αρνητικά σημεία διαπιστώνει η Εθνική Χρηματιστηριακή στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, προβλέποντας ότι πιθανά θα υπάρξει μικρή πίεση στη μετοχή της εταιρίας, αλλά και διατηρώντας σύσταση (outperform) και τιμή στόχο (18 ευρώ) αμετάβλήτες.

Στα θετικά η χρηματιστηριακή αναφέρει πως τα νέα τιμολόγια θα εξαλείψουν τις διάφορες στρεβλώσεις ανάμεσα σε διάφορες κατηγορίες πελατών. Συγκεκριμένα οι μειώσεις θα βοηθήσουν τη ΔΕΗ να αμβλύνει τις απώλειες μεριδίου αγοράς, το οποίο στο 6μηνο του 2010 υποχώρησε στο 99,7% από 99,8% στο εξάμηνο του 2009. Συνολικά, η λογική πίσω από την επιβολή νέων τιμολογίων είναι η καθιέρωση ενός πλήρως συσχετισμένου με το κόστος συστήματος τιμολόγησης, επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

Στα αρνητικά τονίζεται ότι θα υπάρξουν μειώσεις τιμολογίων σε δύο περίπου εκατομμύρια πελάτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις)- αριθμός που αντιστοιχεί στο 27% της πελατειακής βάσης της Επιχείρησης.

Από την πλευρά της η HSBC συμφωνεί ότι το σημαντικότερο στοιχεία των νέων τιμολογίων είναι η άρση των στρεβλώσεων στις χρεώσεις και επισημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιωθεί για το έξτρα κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί λόγω του κοινωνικού τιμολογίου. Από την άποψη των εσόδων, εκτίμηση της HSBC είναι ότι η εξέλιξη θα είναι «συνολικά ουδέτερη» για την Επιχείρηση.

«Θετικές» χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις η Alpha Finance αφού θα μειώσει την αρνητική επίδραση του λόγου EBITDA/MWh, θα επιβραδύνει την απώλεια μεριδίου αγοράς και θα φέρει τη ΔΕΗ ξανά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται με «βαθύ discount έναντι του ανταγνωνισμού», ενώ η αγορά φαίνεται τώρα να προεξοφλεί ένα εξαιρετικά αρνητικό σενάριο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v