Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπράλος: Περαιτέρω μειώσεις χρεώσεων από το ΧΑ

Σε νέες μειώσεις στις χρεώσεις συναλλαγών προχωρά το ΧΑ με αφορμή το νέος καθεστώς εκκαθάρισης που θα ισχύει από τις 27 Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκαλεί το νέο σύστημα χρεώσεων προς τις χρηματιστηριακές.

Καπράλος: Περαιτέρω μειώσεις χρεώσεων από το ΧΑ
Σε νέες μειώσεις στις χρεώσεις συναλλαγών προχωρά το Χ.Α. με αφορμή το νέος καθεστώς εκκαθάρισης που θα ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου.

Με απόφαση του κ. Σπ. Καπράλου μειώνεται η προμήθεια διακανονισμού στο 0,5 ευρώ ανά συναλλαγή, ενώ παράλληλα μειώνεται στο ελάχιστο το προβλεπόμενο από τη CESR ποσό που αφορά στις εγγυήσεις των μελών για τον κίνδυνο συναλλαγών.

Επίσης, αποφασίστηκε η περαιτέρω επιστροφή του ποσού των 7 εκατ. ευρώ από το Επικουρικό Κεφάλαιο προς τα μέλη του, στα οποία πλέον έχουν μοιραστεί συνολικά 140 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα το euro2day σε σχετικό άρθρο για τις χρεώσεις  μετέδωσε:

"Αντιδράσεις σε επενδυτές και χρηματιστηριακές εταιρίες προκαλεί το νέο σύστημα χρεώσεων συναλλαγών προς τις χρηματιστηριακές που εφαρμόζει το Χρηματιστήριο της Αθήνας από την περασμένη Τετάρτη (ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από τον Αύγουστο).

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ενώ προβλέπονται ελαφρώς μειωμένη συνδρομή (από το 0,015% στο 0,0125% επί της αξίας) καθώς και κάποιες άλλες μικρότερες επιβαρύνσεις, επιβάλλονται σημαντικές νέες χρεώσεις, οι οποίες προκαλούν και την αντίδραση των επενδυτών, ιδίως αυτών που επενδύουν μικρά ποσά και εκείνων που επιδίδονται σε αγοραπωλησίες εντός της ίδιας ημέρας (Intraday Trading).

Συγκεκριμένα, επιβάλλονται έξοδα ανάλυσης 0,80 ευρώ ανά τίτλο και ανά πινακίδιο, γεγονός που ουσιαστικά καθίσταται αποτρεπτικό για την υλοποίηση μικρών πινακιδίων.

Επίσης, για πελάτες χρηματιστηριακών εταιριών που δανείζονται (margin) από τράπεζες, οπότε ο θεματοφύλακας δεν είναι η χρηματιστηριακή εταιρία, επιβάλλεται προμήθεια 0,40 ευρώ ανά τίτλο και ανά πινακίδιο.

Από την 1η Νοεμβρίου, μάλιστα, τα έξοδα μετάθεσης θα αυξηθούν στο 0,7 ευρώ και από την 1η/1/2011 στο 1 ευρώ ανά τίτλο και ανά πινακίδιο.

Επίσης, δυσφορία υπάρχει και για τα έξοδα διάσπασης πινακιδίων, τα οποία σε σημαντικό βαθμό αφορούν στις εντός της ημέρας συναλλαγές".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v