Alpha Finance: Επιμένει στην αμυντική στρατηγική

"Ακόμα στην άμυνα" είναι ο τίτλος έκθεσης της Alpha Fin για τη μετοχική στρατηγική στο ΧΑ, όπου προτείνονται υποτιμημένοι τίτλοι και μετοχές εταιριών με δραστηριότητες εκτός συνόρων. Οι κορυφαίες επιλογές.   

Alpha Finance: Επιμένει στην αμυντική στρατηγική
Αμυντική στρατηγική τοποθέτησης σε μετοχές εξακολουθεί να συνιστά η Alpha Finance, στην τριμηνιαία έκθεσή της (Σεπτέμβριος 2010), όπου επισημαίνει ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 43% το 2010, με την Ελλάδα να διαπραγματεύεται με premium 45% έναντι της Ευρώπης, σε όρους P/E.

Η χρηματιστηριακή, ωστόσο, αναμένει ότι η απόσταση αυτή θα μειωθεί το 2011 κυρίως λόγω των εκτιμώμενων χαμηλότερων προβλέψεων εκ μέρους των τραπεζών. Οι κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance είναι οι Motor Oil, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

Η Alpha Finance δεν προτιμά τις «κυκλικές» μετοχές (όπως αυτές του λιανικού εμπορίου ή του κλάδου της υγείας), σε αντίθεση με τους βαρέως υποτιμημένους τίτλους όπως ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή ή με τίτλους εταιριών που έχουν πηγές ανάπτυξης εκτός των ελληνικών συνόρων.

Η χρηματιστηριακή αναγνωρίζει ότι στις αρχές του 2010 «υπήρξαμε υπερβολικά αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την ταχύτητα της ανάκαμψης αλλά και το βάθος του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας». Το κλίμα κατέρρευσε στη συνέχεια και παραμένει αδύναμο, αν και η κυβέρνηση γρήγορα ανέλαβε να εφαρμόσει μια σειρά μέτρα λιτότητας, αναφέρεται.

Οι πιθανοί καταλύτες

Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς καταλύτες, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι οι πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις αποτιμήσεις, αλλά θα ήταν πιθανό να έχουν και αντίθετα αποτελέσματα σε περίπτωση όπου οι φήμες παραμείνουν φήμες ή αν οι συνέργιες είναι τελικά μικρότερες των προσδοκιών.

Οι ιδιωτικοποιήσεις κακοδιοικούμενων δημόσιων οργανισμών θα μπορούσαν και αυτές να δημιουργήσουν αξία, τονίζει η χρηματιστηριακή. Τράπεζες, σιδηρόδρομοι, real estate, εταιρίες κοινής ωφέλειας και ενέργεια βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Alpha Finance χαρακτηρίζει τον φόρο επί των μερισμάτων «σημαντικό εμπόδιο» για τις εγχώριες και τις ξένες επενδύσεις. Αν, όπως γράφει ο Τύπος, η κυβέρνηση προχωρήσει τελικά στη μείωση του φόρου εισοδήματος, ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας θα το εκτιμήσει πολύ. Η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να πυροδοτήσει επενδύσεις και να βελτιώσει το κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v