Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Fin.: "Δένουν" τα ελληνοκυπριακά deals

Αμφισβητεί τα όποια οφέλη θα μπορούσαν να έχουν οι τραπεζικοί "γάμοι" η Alpha Finance σε έκθεσή της. Αντί αυτού, θεωρεί καλή ιδέα τις συμφωνίες μεταξύ ελλαδικών και κυπριακών ομίλων!

Alpha Fin.: Δένουν τα ελληνοκυπριακά deals
Την ώρα που εκτεταμένες φήμες φέρουν τις Alpha Bank και Eurobank να βρίσκονται σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο «κοινής πλεύσης», η χρηματιστηριακή εταιρία της πρώτης -η Alpha Finance- σε σημερινή έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο:

Πρώτον, αμφισβητεί ανοιχτά τα όποια οφέλη θα μπορούσαν να έχουν οι τραπεζικοί «γάμοι» στην αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος. 

Και δεύτερον, θεωρεί καλή ιδέα τους γάμους μεταξύ ελλαδικών και κυπριακών ομίλων!

«Κατά την άποψή μας, η συγχώνευση μεγάλων ομίλων δεν θα αντιμετωπίσει καμία από τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει προοπτική για τις τράπεζες να δουν το ενδεχόμενο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων -ακόμη και μετά την κρίση- από τη στιγμή όπου η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στον κλάδο πιθανόν να υποχωρήσει πολύ πιο κάτω από τα προ της κρίσης επίπεδα, καθώς θα ενταθούν οι ανάγκες για συνέργιες».

Σύμφωνα με την Alpha Finance, οι συγχωνεύσεις δεν είναι σε θέση να επιδράσουν θετικά ούτε στο μέτωπο των επισφαλών απαιτήσεων, ούτε στα θέματα χρηματοδότησης, ούτε τέλος στους κινδύνους που συνδέονται με την κατοχή τίτλων του ελληνικού δημοσίου.


«Δένουν» τα ελληνοκυπριακά deals

«Αν και αποφεύγουμε οποιαδήποτε κερδοσκοπία με υποψηφίους εξαγορών και συγχωνεύσεων, πιστεύουμε ότι τα deals που περιλαμβάνουν μια ελληνική και μια κυπριακή τράπεζα θα μπορούσαν να είναι περισσότερο συμπληρωματικά και λιγότερο σύνθετα από λειτουργική σκοπιά», αναφέρεται επίσης σε άλλο κομμάτι της ίδιας έκθεσης.

Σύμφωνα με τον ελληνικό οίκο, σε αντίθεση με τις ελληνικές ανταγωνίστριές τους, οι κυπριακές τράπεζες έχουν σχετικά μικρή παρουσία στην Ελλάδα και περιορισμένη στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, κατέχουν ηγετικά μερίδια στην κυπριακή αγορά και ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το κομμάτι των διεθνών εργασιών τους.

Ο χαμηλός βαθμός επικαλυπτόμενων εργασιών σημαίνει ότι τα deals μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν και να οδηγήσουν σε ένα δυνατότερο σχήμα, αν και οι συνέργιες κόστους θα είναι χαμηλότερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v