Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Ικανοποίηση αναλυτών για κέρδη Q2

Ικανοποιητικά κρίνουν οι αναλυτές τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο της Εθνικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι ήταν θετικότερα των εκτιμήσεων αλλά και επισημαίνοντας την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά τις εκροές καταθέσεων.

Εθνική: Ικανοποίηση αναλυτών για κέρδη Q2
Ικανοποιητικά κρίνουν οι αναλυτές τα μεγέθη για το δεύτερο τρίμηνο της Εθνικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι ήταν θετικότερα των εκτιμήσεων σε επίπεδο βασικών δραστηριοτήτων αλλά και επισημαίνοντας την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά τις εκροές καταθέσεων.  

Καλά σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζει η UBS τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, σημειώνοντας πως τα κέρδη 129 εκατ. ευρώ της Finansbank διατήρησαν την Εθνική στο «μαύρο». Ο διεθνής οίκος κάνει λόγο για ανθεκτικά καθαρά έσοδα από τόκους και περιθώρια, για χαμηλότερες απώλειες από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και για επισφάλειες που ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις. Παράλληλα, σημειώνει πως η ποιότητα των assets ήταν αυτή που αναμένονταν, ενώ κάνει λόγο για «άνετη» ρευστότητα.

Τα αποτελέσματα της Εθνικής υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους, των χαμηλότερων προβλέψεων και των χαμηλότερων απωλειών από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, σχολιάζει η Citi. Όπως επισημαίνει, οι όγκοι των δανείων ήταν καλύτεροι του αναμενόμενου, ωστόσο οι εκροές ήταν πολύ περισσότερες απ’ όσο προέβλεπε.

Η Deutsche Bank από την πλευρά της αναφέρει πως τα αποτελέσματα μάλλον ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις. Σημειώνει παράλληλα πως οι επιδόσεις της Τουρκίας είναι ισχυρές, ωστόσο εκτιμά πως οι επιδόσεις στην Ελλάδα κατά το β’ εξάμηνο της χρήσης θα είναι αποφασιστικές όσον αφορά τις τάσεις στην ποιότητα των assets.

Τα αποτελέσματα της Εθνικής ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων, σχολιάζει η JP Morgan, που τονίζει πως η ΕΤΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει την ύφεση. Ωστόσο, διατηρεί την σύσταση “underweight”, κυρίως λόγω του ενδεχομένου ρίσκου αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων.

Η Merrill Lynch από την πλευρά της, τονίζει ότι η Εθνική παραμένει η προτιμώμενη τράπεζά της (διατηρεί σύσταση “buy), ωστόσο αναφέρει πως αν και το β’ τρίμηνο δεν έφερε αρνητικές εκπλήξεις, η αβεβαιότητα για το β’ εξάμηνο και το 2011 παραμένει σ υψηλό επίπεδο. Πάντως, εκτιμά πως η Εθνική βρίσκεται σε σχετικά καλή θέση για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Υψηλότερα των εκτιμήσεων ήταν τα καθαρά κέρδη της τράπεζας επισημαίνει η HSBC αποδίδοντας την εξέλιξη σε χαμηλότερες του αναμενομένου ζημιές και σε ελαφρώς ισχυρότερα έσοδα από βασικές δραστηριότητες. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η τριμηνιαία πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν ικανοποιητική, αλλά οι αυξανόμενες εκροές στις καταθέσεις επισημαίνοντας ως αρνητικό σημείο.

Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της Eurobank Securities, με τη χρηματιστηριακή να επισημαίνει την ανθεκτικότητα στα έσοδα από παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες και τις προσπάθειες περιορισμού κόστους από την τράπεζα. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τιμή-στόχο στα 13 ευρώ και σύσταση "buy" για την τράπεζα.

Την ικανοποίησή της για τις επιδόσεις του ιδρύματος σε λειτουργικό επίπεδο εκφράζει η Marfin Analysis επισημαίνοντας τις εκροές καταθέσεων. Η χρηματιστηριακή θα προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες.

«Ελαφρώς υπεράνω» των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα η Proton Bank, τονίζοντας ότι οι υψηλές αποσύρσεις καταθέσεων είναι πηγή ανησυχίας. Από την άλλη, τονίζει η Proton Bank η Finansbank ήταν για μία ακόμη φορά εντυπωσιακή, ενώ αναμένεται να διατηρήσει την κερδοφορία του ομίλου σε ικανοποιητικά επίπεδα στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v