Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι προϋποθέσεις για ανοιχτές πωλήσεις

Διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις ανοιχτών πωλήσεων επί μετοχών δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιτρέψει το short selling από την 1η Σεπτεμβρίου.

ΧΑ: Οι προϋποθέσεις για ανοιχτές πωλήσεις

Διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις ανοιχτών πωλήσεων επί μετοχών δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιτρέψει το short selling από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενημερώνει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) αποφάσισε να μην παρατείνει την καθολική απαγόρευση της πραγματοποίησης ανοιχτών πωλήσεων (short selling) επί χρηματοπιστωτικών μέσων που διαπραγματεύονται στην αγορά αξιών του Χ.Α. και να παρατείνει την απαγόρευση μόνο όσον αφορά στη διενέργεια μη καλυμμένων ανοιχτών πωλήσεων.

Ειδικότερα, από την 1η/9/2010 επιτρέπονται ανοιχτές πωλήσεις μετοχών με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Επιτρέπονται ανοιχτές πωλήσεις επί μετοχών μόνο εφόσον ο πωλητής έχει διασφαλίσει πριν από τη συναλλαγή ότι θα έχει επαρκή διαθέσιμα κατά την ημέρα εκκαθάρισης της ανοιχτής πώλησης (Τ+3).

2. Οι εντολές οι οποίες αφορούν σε ανοιχτές πωλήσεις επί μετοχών πρέπει να εισάγονται σε τιμή υψηλότερη από αυτήν της τελευταίας πράξης που έχει καταρτιστεί (uptick rule).

3. Tα μέλη του Χ.Α. που διενεργούν ανοιχτές πωλήσεις επί μετοχών οφείλουν να το δηλώνουν κατά την καταχώριση της σχετικής εντολής πώλησης στο σύστημα συναλλαγών (flagging).

Σε περίπτωση αποδεδειγμένων τεχνικών προβλημάτων, η δήλωση για εντολή ανοιχτής πώλησης ή για το κλείσιμο θέσης ανοιχτής πώλησης θα γίνεται μέσω αποστολής μηνύματος (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] το αργότερο μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης, κατά την οποία διενεργήθηκε η σχετική συναλλαγή.

4. Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Κ. (αρ. συνεδρίασης 1/509/15.05.09), τα φυσικά και νομικά πρόσωπα οφείλουν να γνωστοποιούν αυθημερόν στο Χ.Α. κάθε καθαρή αρνητική θέση (net short position) επί συγκεκριμένης μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,10% του αριθμού των μετοχών του εκδότη ανά κατηγορία μετοχών, καθώς και κάθε μεταγενέστερη μεταβολή (αύξηση ή μείωση) καθαρής αρνητικής θέσης που έχει ήδη γνωστοποιηθεί στο Χ.Α. Το Χ.Α. στη συνέχεια θα προχωρά στη δημοσιοποίηση της εν λόγω θέσης στο επενδυτικό κοινό μέσω του ημερήσιου δελτίου τιμών, το αργότερο την επόμενη ημέρα από την υπέρβαση του εν λόγω ορίου.

Το Χ.Α. ανακοινώνει ότι θα παραλαμβάνει την ανωτέρω γνωστοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση [email protected], η μέσω fax στο 210-3366101. 

5.  Στο ημερήσιο δελτίο τιμών θα δημοσιεύονται καθημερινά το ύψος των ανοιχτών πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν συγκεντρωτικά ανά μετοχή και ο συνολικός αριθμός των μετοχών ανά εταιρία που έχουν αποτελέσει αντικείμενο δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v