Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΕΙΡ: Έκπληξη τα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς υπερέβησαν τις εκτιμήσεις σε όλα τα επίπεδα, λόγω της επιβράδυνσης στα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΠΕΙΡ: Έκπληξη τα αποτελέσματα, λένε οι αναλυτές
Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς υπερέβησαν τις εκτιμήσεις σε όλα τα επίπεδα. Πιο αναλυτικά:

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Πειραιώς για το β΄ τρίμηνο υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, λόγω του κύκλου εργασιών, του κόστους και των προβλέψεων για επισφάλειες, σχολιάζει η Merrill Lynch, η οποία σημειώνει ωστόσο πως αν και η Πειραιώς εμφάνισε καλύτερη του αναμενομένου ποιότητα των assets (λιγότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και χαμηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες), το outlook παραμένει δύσκολο. Ο διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση "neutral" και την τιμή-στόχο των 6,20 ευρώ για την τράπεζα.

Η ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους είναι ασφαλώς ένα "συν" για την τράπεζα, ωστόσο οι προοπτικές κερδοφορίας της Πειραιώς παραμένουν θολές, ιδιαίτερα όσον αφορά στις τάσεις της ποιότητας των assets, σχολιάζει η Deutsche Bank, η οποία διατηρεί τη σύσταση "hold".

Τα αποτελέσματα ήταν λίγο καλύτερα του αναμενομένου, κατά τη UBS, η οποία αναφέρει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν λίγο υψηλότερα, ότι υπήρξαν μικρές απώλειες στο trading και στασιμότητα στις προβλέψεις, τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 2%, ενώ η μείωση των καταθέσεων στην Πειραιώς ήταν μικρότερη σε σχέση με την τάση που επικρατεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο διεθνής οίκος διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 5,70 ευρώ και τη σύσταση "neutral" για την Πειραιώς.

H JP Morgan, από την πλευρά της, αποδίδει τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα στα υψηλότερα του εκτιμώμενου βασικά έσοδα, στις μικρότερες απώλειες από το trading και στις χαμηλότερες του αναμενομένου προβλέψεις για επισφάλειες. Σε γενικές γραμμές, σημειώνει, τα αποτελέσματα ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων, ωστόσο θεωρεί πως η πλήρης επίπτωση της συνεχιζόμενης ύφεσης και των μέτρων λιτότητας θα αντικατοπτριστεί στα επόμενα τρίμηνα και ως εκ τούτου διατηρεί την επιφυλακτική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες.

Το ενθαρρυντικό των αποτελεσμάτων της Πειραιώς ήταν ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε αμετάβλητο καθώς ανατιμήθηκαν τα assets, το κόστος περιορίστηκε και οι επιδεινούμενες τάσεις για τις οποίες υπήρξε ανησυχία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί, σχολιάζει η Credit Suisse.

Σε αναθεώρηση της εκτίμησής της για τα κέρδη ανά μετοχή του 2010 προχώρησε η Citi, ανεβάζοντάς την σε 0,09 ευρώ ανά μετοχή, από 0,03 ευρώ προηγουμένως, λόγω των ισχυρότερων καθαρών εσόδων από τόκους και των άλλων εσόδων, ενώ διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για το 2011 και το 2012 σε 0,12 και 0,57 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα. Διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 4,50 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση "hold".

Τα κέρδη της Πειραιώς υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, λόγω της ισχυρότερης παραγωγής βασικών εσόδων, σύμφωνα με την HSBC, η οποία χαρακτηρίζει ξεκάθαρα θετική έκπληξη την επιβράδυνση των τριμηνιαίων υπολοίπων μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και στην Ελλάδα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι βασικό μακροπρόθεσμο ρίσκο για την κερδοφορία της Πειραιώς είναι η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Τα αποτελέσματα της Πειραιώς ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων σε όλα τα επίπεδα, σημειώνει η Proton, η οποία αναφέρει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους και οι τάσεις στην ποιότητα των assets ήταν ενθαρρυντικά για τις επιδόσεις της τράπεζας στη συνέχεια.

Ο όμιλος της Πειραιώς κατάφερε να εμφανίσει καλύτερη του αναμενομένου κερδοφορία, αναφέρει η Eurobank Sec., που σημειώνει πως η ανατιμολόγηση των assets, ο περιορισμός του κόστους και οι χαμηλότερες του αναμενομένου προβλέψεις βοήθησαν τον όμιλο να ανακοινώσει κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής για ζημίες 20 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "hold" με τιμή-στόχο στα 4,3 ευρώ για τη μετοχή. 

Για σχετικά ισχυρά αποτελέσματα κάνει λόγο η Euroxx Sec., η οποία αναφέρει ότι "της άρεσαν" η καλύτερη του αναμενομένου εξέλιξη των αμοιβών, η παραγωγή καθαρών εσόδων από τόκους και ο συνεχιζόμενος περιορισμός του κόστους, ενώ και οι προβλέψεις για επισφάλειες διαμορφώθηκαν χαμηλότερα του αναμενομένου. Τονίζει, παράλληλα, την υψηλότερη του αναμενομένου επέκταση των δανείων και την επιβράδυνση των υπολοίπων μη εξυπηρετούμενων δανείων για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Στα αρνητικά αναφέρει την πτωτική τάση των καταθέσεων για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v