Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Μέτρια και αναμενόμενα τα μεγέθη της ΜΟΗ

Μέτρια αλλά σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα αποτελέσματα παρουσίασε η Motor Oil, αναφέρει η Merit σε σχετική ανάλυση. Τα αποτελέσματα είναι κυρίως επηρεασμένα από την εγχώρια πτώση στην κατανάλωση καυσίμων.

Merit: Μέτρια και αναμενόμενα τα μεγέθη της ΜΟΗ
Μέτρια αποτελέσματα, αλλά σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα, παρουσίασε η Motor Oil, αναφέρει η  Merit σε σχετική ανάλυση.

Τα αποτελέσματα είναι κυρίως επηρεασμένα από την εγχώρια πτώση στην κατανάλωση καυσίμων λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και της μεγάλης αύξησης στη φορολογία.

Θετικό ήταν το γεγονός ότι οι όγκοι στον τομέα του διυλιστηρίου μειώθηκαν ελάχιστα, αντίθετα με τους όγκους στον τομέα εμπορίας καυσίμων που η πτώση τους στην Ελλάδα έφτασε το 41,4%. Σημαντικό γεγονός είναι η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας του ομίλου που πλέον αποτελεί το 46,3% όσον αφορά στα έσοδα και το 52,6% όσον αφορά στους όγκους.

Σχετικά με τον κύκλο εργασιών, η αύξηση της τάξεως του 34,4% είναι πλασματική και οφείλεται στη μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, όσον αφορά στη δραστηριότητα διυλιστηρίου, και στη μεγάλη άνοδο των τιμών των καυσίμων, αναφορικά με τη δραστηριότητα πρατηρίων σε σχέση με τη συγκρινόμενη περίοδο.

Το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε στο 6%, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω των παραπάνω, από 8,3% στο εξάμηνο του 2009, αλλά η πτώση του συγκρατήθηκε από τη μικρή μείωση στους όγκους των διυλιστηρίων και την επίτευξη ικανοποιητικού μικτού περιθωρίου κέρδους ανά μετρικό τόνο.

Τα ΕΒΙΤ μειώθηκαν κατά 54,8% και διαμορφώθηκαν στα 56,76 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη διαφορά οφείλεται και στο γεγονός ότι στο εξάμηνο του 2009 υπήρχαν κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές έναντι σημαντικών ζημιών φέτος λόγω ενίσχυσης του δολαρίου. Τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν κατά 66,3%.

Στο αποτέλεσμα αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι στην περυσινή περίοδο υπήρχαν έκτακτα κέρδη 16,85 εκατ. ευρώ από πώληση μεριδίου θυγατρικών.

Τέλος τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 19,57 εκατ. μειωμένα κατά 81,4%. Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο με το αντίστοιχο του 2009 καθώς φέτος η έκτακτη εισφορά (ύψους 13,4 εκατ.) συμπεριλήφθηκε φέτος στα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου και όχι του δ΄ τριμήνου όπως πέρυσι και για λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Εξαιρουμένων της έκτακτης εισφοράς του 2010 και των έκτακτων κερδών του 2009, η συγκρίσιμη μείωση των καθαρών κερδών ανέρχεται στο 63,5%.

Το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται καλύτερο παρά την επιβράδυνση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, καθώς φαίνεται ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί, το δολάριο δεν έχει ενισχυθεί περαιτέρω σε σχέση με το ευρώ, ενώ τα περιθώρια του τομέα διύλισης μπορούν να βελτιωθούν χάρη και στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του διυλιστηρίου.

Στον τομέα της εμπορίας καυσίμων η ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της Shell Hellas θα βελτιώσει τα μεγέθη, ενώ η μείωση των όγκων και των περιθωρίων κέρδους φαίνεται να σταθεροποιείται μετά τη διατήρηση της μέσης τιμής της αμόλυβδης σε επίπεδα κοντά στο 1,50 ευρώ, τονίζει η Merit.

* Ο σχολιασμός αποτελεσμάτων της Motor Oil από τη Merit δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v