Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπουν για το Q2 των τραπεζών οι ΑΧΕ

Οι ζημίες από συναλλαγές, οι υψηλότερες επισφάλειες και το αντίξοο περιβάλλον αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών στο Q2, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων αναλυτών.

Τι προβλέπουν για το Q2 των τραπεζών οι ΑΧΕ
Οι ζημίες από συναλλαγές, οι υψηλότερες επισφάλειες και το αντίξοο περιβάλλον αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έξι εγχώριων χρηματιστηριακών και τεσσάρων ξένων οίκων. 
 

*** Εθνική Sec.: Πτώση κερδών 49% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο αναμένει η Εθνική Χρηματιστηριακή ότι θα διαμορφωθούν τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των εγχώριων τραπεζών.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα μεγέθη των τραπεζών θα επιβαρυνθούν περαιτέρω από:

- Χαμηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια λόγω του υψηλότερου κόστους καταθέσεων.

- Υψηλές προβλέψεις για επισφάλειες καθώς δεν αναμένεται επιβράδυνση στη διαμόρφωση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Μικρή στήριξη από τις συναλλαγές.

Με βάση τις εκτιμήσεις της, τα μέσα καθαρά κέρδη των επτά τραπεζών αναμένονται στα 89 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 49% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.  

Η χρηματιστηριακή διατηρεί επιφυλακτική στάση για τον κλάδο, αν και δηλώνει περισσότερο αισιόδοξη λόγω της μακροοικονομικής προόδου της χώρας και της επιτυχίας των τραπεζών στα stress tests.

Όσον αφορά στα κέρδη Q2, προβλέπει ζημίες 74 εκατ. ευρώ για την Αγροτική, κέρδη 33 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, κέρδη 79 εκατ. στην Τράπεζα Κύπρου, κέρδη 34 εκατ. για τη Eurobank, ζημίες 10 εκατ. για το Τ.Τ., κέρδη 14 εκατ. ευρώ για τη Marfin Popular Bank και ζημίες 23 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.  

Παραμένει θετική, με σύσταση "outperform" για την Τράπεζα Κύπρου (τιμή-στόχος στα 4,7 ευρώ) λόγω της γεωγραφικής της έκθεσης και για την Alpha Bank (στόχος στα 6,8 ευρώ) χάρη στην πιο αμυντική της φύση και στη σχετικά ελκυστική αποτίμηση. 

Η χρηματιστηριακή διατηρεί "ουδέτερη" σύσταση για τις μετοχές των Eurobank (στόχος στα 6,1 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (τιμή-στόχος στα 5,9 ευρώ), Τ.Τ. (στόχος στα 3,6 ευρώ) και Marfin Popular (με τιμή-στόχο στα 2 ευρώ), ενώ δίνει σύσταση "underperform" και τιμή-στόχο στο 1,2 ευρώ για τον τίτλο της Αγροτικής. 


*** Marfin: Τι προβλέπει για πέντε τράπεζες

Πτωτικά θα κινηθούν τα κέρδη της Εθνικής, της Eurobank και της Πειραιώς στο α΄ εξάμηνο, εκτιμά η Marfin Analysis σε ξεχωριστές εκθέσεις της (25/8), ενώ για την Τραπεζα Κυπρου βλέπει οριακή άνοδο και για το ΤΤ ζημιές.

Για την Εθνική Τράπεζα βλέπει καθαρά κέρδη στα 140,2 εκατ. ευρώ, πτωτικά κατά 80,2%, ενώ για το β΄ τρίμηνο εκτιμά κέρδη 119,3 εκατ. ευρώ, με πτώση 69,5%.

Για τη Eurobank εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο θα υποχωρήσουν 66%, διαμορφούμενα στα 56,5 εκατ. ευρώ. Στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, τα κέρδη της τράπεζας θα ανέλθουν στα 40,5 εκατ., σημειώνοντας πτώση 54%.

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, η Marfin προβλέπει ζημίες 9,8 εκατ. στο εξάμηνο και 16,6 εκατ. στο β΄ τρίμηνο.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου θα διαμορφωθούν στα 149,1 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο, σημειώνοντας οριακή άνοδο 1%.

Στο β΄ τρίμηνο τα κέρδη εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν 19,8%, διαμορφούμενα στα 67,8 εκατ. ευρώ.

Για το ΤΤ η χρηματιστηριακή εκτιμά ζημιές 53,7 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και 33,3 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα στις 26 Αυγούστου, η Εθνική στις 27, ενώ η Eurobank και η Τράπεζα Κύπρου στις 30 Αυγούστου.

*** Πτώση κερδών 65% βλέπει η Eurobank Sec.

Στο 65% θα διαμορφωθεί η μείωση των κερδών των ελληνικών τραπεζών στο β΄ τρίμηνο, από 50% υποχώρηση στο Q1, εκτιμά η Eurobank Sec. σε έκθεσή της.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι ζημίες από συναλλαγές και οι υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες συνεχίζουν να περιορίζουν την κατά τα άλλα ανθεκτική απόδοση των τραπεζών στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες.

Τα κέρδη προ προβλέψεων και εσόδων από συναλλαγές είναι στην πραγματικότητα 10% υψηλότερα σε ετήσια βάση, συμπληρώνει η χρηματιστηριακή.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "buy" για τις μετοχές της Εθνικής (με τιμή-στόχο στα 13 ευρώ), της Alpha (με στόχο τα 5,8 ευρώ) και Τράπεζας Κύπρου (με στόχο τα 4,7 ευρώ,) ενώ δίνει σύσταση "hold" και τιμή-στόχο στα 4,3 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

*** Euroxx: Τι εκτιμά για Eurobank, ΑΤΕ και MPB

Πτώση των κερδών της Eurobank και της Marfin Popular Bank και ζημίες για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, κυρίως λόγω της αύξησης των επισφαλών δανείων, αναμένει τόσο για το β΄ τρίμηνο όσο και για το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Euroxx Sec. 

*** HSBC: Τι εκτιμά για το Q2 των τραπεζών

Πτώση στα κέρδη β΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών προβλέπει η HSBC σε έκθεση (24/8), εκτιμώντας παράλληλα πίεση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η HSBC προβλέπει συνολικά ενίσχυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 20% σε τριμηνιαία βάση αλλά και πτώση των χορηγήσεων κατά 25%, στο 1,3 δισ. ευρώ. Τονίζει επίσης ότι η αδύναμη πιστωτική ανάπτυξη θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα των τραπεζών από αμοιβές και προμήθειες. 

Αναφορικά με τις καταθέσεις, προβλέπει εκροές για τις ελληνικές τράπεζες (η Εθνική αναμένεται να επηρεαστεί λιγότερο) και εισροές για τις κυπριακές.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει επίσης πως οι ανατιμολογήσεις των δανείων θα έχουν κάποιο όφελος για τις τράπεζες, το οποίο όμως περιορίζεται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες.

*** BETA Sec: Τι εκτιμά για τις τράπεζες στο 6μηνο 

Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το α΄ εξάμηνο του 2010 θα κυμανθεί σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, αναφέρει η BETA Sec. σε έκθεση (23/8), προβλέποντας βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου αλλά και των καθαρών εσόδων από τόκους.

Η χρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο τα 15,5 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (σύσταση "overweight"), τα 8,6 ευρώ για τη Eurobank (σύσταση "overweight") και τα 8,6 ευρώ για την Alpha Bank.

Θέτει ακόμη τιμή-στόχο τα 5,25 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ("overweight") και τα 6,45 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου ("overweight"). 

*** Citigroup: Υψηλότερες τιμές για 7 τράπεζες

Νέες υψηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες (πλην της MPB) θέτει η Citigroup σε έκθεση (24/8) με τίτλο "Hellenic Big Picture", καθώς εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για τη μακροοικονομική εικόνα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ειδικότερα, για την Alpha (σύσταση "hold") ο διεθνής οίκος αυξάνει την τιμή-στόχο στα 5,75 ευρώ, από 4,75 πριν, ενώ για την ΑΤΕ ("sell") η νέα τιμή τίθεται στo 0,95 ευρώ από 0,75 προηγουμένως.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου ("buy"), η Citi θέτει νέα τιμή τα 5 από 4,5 ευρώ πριν, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς ("hold") η τιμή τίθεται στα 4,5 ευρώ, από τα 4 ευρώ προηγουμένως.

Για τη Eurobank ("hold") ο διεθνής οίκος αυξάνει την αποτίμηση στα 5,75 ευρώ από 4,25 πριν και για το Τ.Τ. ενισχύει την τιμή στα 4,5 ευρώ από 3 ευρώ πριν.

Για την Εθνική Τράπεζα ("hold") η νέα τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 11,25 ευρώ, από 10 ευρώ πριν, ενώ για την MPB (σύσταση "hold" από "buy") η Citi θέτει νέα τιμή το 1,7 ευρώ, από 1,85 ευρώ προηγουμένως.

Ο διεθνής οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή το 2010 και προβλέπει ότι τα κέρδη (πριν τα δικαιώματα μειοψηφίας) της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθούν στα 92 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο και της Αlpha Bank στα 33 εκατ. ευρώ.

Για την ΑΤΕ βλέπει ζημίες 39 εκατ. ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς ζημίες 9 εκατ. ευρώ.

Η Citi εκτιμά κέρδη 17 εκατ. ευρώ για την MPB και κέρδη (πριν τα δικαιώματα μειοψηφίας) 37 εκατ. ευρώ για τη Eurobank.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου, βλέπει κέρδη ύψους 77 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο και για το Τ.Τ. ζημίες 15 εκατ. ευρώ.


*** Merrill Lynch: Νέες τιμές για τέσσερις τράπεζες


Δεν αναμένουμε τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών να αποτελέσουν τον καταλύτη, αναφέρει η Merrill Lynch σε έκθεσή της με ημερομηνία 20/8, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις προοπτικές τους.

Ο διεθνής οίκος δηλώνει ότι προτιμά τις μετοχές της Εθνικής και της Alpha, ενώ αυξάνει τις τιμές-στόχους για την Alpha, τη Eurobank, την Eθνική και την Πειραιώς.

Ειδικότερα, θέτει τιμή-στόχο για την Alpha Bank (σύσταση "buy") τα 7,9 ευρώ, για τη Eurobank ("underperform")τα 6,6 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα ("buy") τα 16 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς ("neutral") τα 6 ευρώ.

Επιπλέον, η M.L. εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη για την Alpha Bank στο Q2 θα σημειώσουν πτώση 67,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, στα 42 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, για τη Eurobank η M.L. προβλέπει πτώση 61,6% στα καθαρά κέρδη Q2 στα 34 εκατ. ευρώ, πτώση 63,5% για την Εθνική Τράπεζα στα 146 εκατ. ευρώ και τέλος ζημίες 25 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.


*** Credit Suisse: Αρνητική για τράπεζες

Γενικά αρνητική στάση διατηρεί για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η Credit Suisse (23/8/2010), λόγω του αρνητικού outlook που τηρεί για τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας και τους συνεχιζόμενους κινδύνους όσον αφορά στους ισολογισμούς των τραπεζών, λόγω της έκθεσής τους στα κρατικά ομόλογα.

Ο διεθνής οίκος δίνει σύσταση "οutperform" μόνο στην Τράπεζα Κύπρου, λόγω της υψηλής κερδοφορίας και της σχετικής "ανοσίας" της απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank διατηρεί την "ουδέτερη" σύσταση, ενώ για τις υπόλοιπες τράπεζες που καλύπτει (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΑΤΕ) η σύσταση παραμένει "underperform".

Η Credit Suisse εκτιμά ότι στο β΄ τρίμηνο θα συνεχιστούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, με αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποχώρηση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων και μείωση των καταθέσεων.

Ειδικότερα, αναμένεται μείωση των καταθέσεων κατά 6,6% και αύξηση των χορηγήσεων σε ποσοστό 3% στο β΄ τρίμηνο. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αναμένεται να έχει υποχωρήσει κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και η πίεση υπολογίζεται πως θα είναι ισχυρότερη για τις τράπεζες που χάνουν τις περισσότερες καταθέσεις.

Η βελτίωση στα μεγέθη των θυγατρικών στη νοτιοανατολική Ευρώπη δεν θα καλύψει την αδυναμία στην εγχώρια αγορά, εκτιμά ο οίκος.

Ειδικότερα στο τρίμηνο, η Credit Suisse εκτιμά ότι η Εθνική θα εμφανίσει κέρδη 132 εκατ. ευρώ, η Eurobank κέρδη 34 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 36 εκατ. ευρώ, ζημίες ύψους 62 εκατ. αναμένονται για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, κέρδη 68 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ ζημίες 30 εκατ. ευρώ αναμένονται και για την Τράπεζα Πειραιώς (χωρίς την έκτακτη φορολόγηση οι ζημίες θα διαμορφώνονταν στα 2 εκατ. ευρώ).


*** Χαμηλότερες τιμές-στόχοι για τράπεζες από D. Bank

Νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ειδικότερα, ο γερμανικός οίκος χαμηλώνει τον πήχη για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 11,8 από 21,8 ευρώ, με σύσταση "hold".

Σύσταση "hold" δίνει για την Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 5,3 ευρώ από 9,2 ευρώ, για τη Eurobank με στόχο τα 5,6 από 7,5 ευρώ, την Τράπεζα Κύπρου, μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 3,9 από 4,7 ευρώ, και για τη Marfin Popular Bank, μειώνοντας την τιμή-στόχο στο 1,9 από 2,7 ευρώ.

Παράλληλα, δίνει σύσταση "sell" για τον τίτλο της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, δίνοντας νέα τιμή-στόχο στο 0,3 από 1,2 ευρώ, ενώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με σύσταση "hold" και τιμή-στόχο τα 5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v