Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CS: Αρνητική για τράπεζες-Τι βλέπει για Q2 η ML

Γενικά αρνητική στάση διατηρεί για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η Credit Suisse, που δίνει σύσταση "outperform" μόνο για την Κύπρου. "Neutral" για την Εθνική και τη Eurobank. Τι λέει για συγχωνεύσεις. Τι εκτιμά για Q2 η ML.

CS: Αρνητική για τράπεζες-Τι βλέπει για Q2 η ML
Γενικά αρνητική στάση διατηρεί για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η Credit Suisse (23/8/2010), λόγω του αρνητικού outlook που τηρεί για τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας και τους συνεχιζόμενους κινδύνους όσον αφορά στους ισολογισμούς των τραπεζών, λόγω της έκθεσής τους στα κρατικά ομόλογα.

Ο διεθνής οίκος δίνει σύσταση "οutperform" μόνο στην Τράπεζα Κύπρου, λόγω της υψηλής κερδοφορίας και της σχετικής "ανοσίας" της απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank διατηρεί την "ουδέτερη" σύσταση, ενώ η σύσταση για τις υπόλοιπες τράπεζες που καλύπτει (Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΑΤΕ) παραμένει "underperform".

Η Credit Suisse σημειώνει παράλληλα πως, αν και κατανοεί ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών κινούνται με βάση τόσο τις εικασίες για εξαγορές - συγχωνεύσεις όσο και τα θεμελιώδη τους, εξακολουθεί να θεωρεί πως η συγκέντρωση του κλάδου είναι πιο μακρινή από αυτό που πιστεύει η αγορά, καθώς καμία από τις τράπεζες δεν δέχεται ακόμη πιέσεις να πουλήσει.

Τι περιμένει από το β΄ τρίμηνο των τραπεζών

Η Credit Suisse εκτιμά ότι στο β΄ τρίμηνο θα συνεχιστούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, με αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποχώρηση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων και μείωση των καταθέσεων.

Ειδικότερα, αναμένεται μείωση των καταθέσεων κατά 6,6% και αύξηση των χορηγήσεων σε ποσοστό 3% στο β΄ τρίμηνο. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αναμένεται να έχει υποχωρήσει κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και η πίεση υπολογίζεται πως θα είναι ισχυρότερη για τις τράπεζες που χάνουν τις περισσότερες καταθέσεις.

Η βελτίωση στα μεγέθη των θυγατρικών στη νοτιοανατολική Ευρώπη δεν θα καλύψει την αδυναμία στην εγχώρια αγορά, εκτιμά ο οίκος.

Ειδικότερα στο τρίμηνο, η Credit Suisse εκτιμά ότι η Εθνική θα εμφανίσει κέρδη 132 εκατ. ευρώ, η Eurobank κέρδη 34 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 36 εκατ. ευρώ, ζημίες ύψους 62 εκατ. αναμένονται για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, κέρδη 68 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ ζημίες 30 εκατ. ευρώ αναμένονται και για την Τράπεζα Πειραιώς (χωρίς την έκτακτη φορολόγηση οι ζημίες θα διαμορφώνονταν στα 2 εκατ. ευρώ).

Nέες τιμές-στόχοι από την Merrill Lynch-Τι βλέπει για το Q2

Δεν αναμένουμε τα αποτελέσματα β’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών να αποτελέσουν τον καταλύτη, αναφέρει η Merrill Lynch σε έκθεσή της με ημερομηνία 20/8 σημειώνοντας ότι μεγαλύτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις προοπτικές τους.

Ο διεθνής οίκος δηλώνει ότι προτιμά τις μςτοχές των Εθνικής και Alpha, ενώ αυξάνει τις τιμές-στόχους για Alpha, Eurobank, Eθνική και Πειραιώς

Ειδικότερα θέτει τιμή στόχο για την Alpha Bank (σύσταση Buy) τα 7,9 ευρώ για την Eurobank (Underperform)τα 6,6 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (Βuy) τα 16 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς (Neutral) τα 6 ευρώ. 

Αναφορικά με τα κέρδη του β΄ τριμήνου η ML προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη για την Alpha Bank στο Q2 θα σημειώσουν πτώση 67,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, στα 42 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα για την Eurobank η ML προβλέπει πτώση 61,6% στα καθαρά κέρδη Q2 στα 34 εκατ. ευρώ, πτώση 63,5% για την Εθνική Τράπεζα στα 146 εκατ. ευρώ και τέλος ζημιές 25 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v