Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Στα 11,1 ευρώ η τιμή-στόχος από M. Stanley

Σε μείωση της τιμής-στόχου για τον ΟΤΕ στα 11,1 ευρώ, από τα 11,6 ευρώ, προχώρησε Morgan Stanley σε σημερινή έκθεσή της (29/7), ενώ διατήρησε την αξιολόγηση ”equal-weight”. Τα τρία σενάρια για την πορεία της μετοχής.

ΟΤΕ: Στα 11,1 ευρώ η τιμή-στόχος από M. Stanley
Με διατήρηση της σύστασης ”equal weight”, αλλά με μείωση της τιμής στόχου κατά 4,3%, στα 11,10 ευρώ από 11,60 ευρώ, αναμένει η Morgan Stanley την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2004.

Στα τρία σενάρια που αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου, η τιμή-στόχος για τη μετοχή του ΟΤΕ κυμαίνεται από τα 8 ευρώ, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, έως τα 15 ευρώ, στο πλέον αισιόδοξο σενάριο.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της M.S., η αναδιάρθρωση του Οργανισμού θα ”πάρει” περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ ο ΟΤΕ θα αντιμετωπίσει περαιτέρω εκροές, εκτός και αν αρχίσει να αναμορφώνει τα λειτουργικά κόστη του τομέα σταθερής τηλεφωνίας.

Επιπρόσθετα, παρ’ όλο που ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει ζωτικής σημασίας για τον ΟΤΕ, εξακολουθεί να είναι αβέβαιος, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου. Όπως επισημαίνεται, παρά την απελευθέρωση της αγοράς, δεν έχει επιτραπεί στον ΟΤΕ να προσαρμόσει τη δομή των δαπανών του, ενώ την ίδια στιγμή η κερδοφορία συνεχίζει να μειώνεται δραστικά. Αναφορικά με τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου του έτους, η Morgan Stanley δεν αναμένει θετική ροή ειδήσεων πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όσον αφορά στο απαισιόδοξο σενάριο που εξετάζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι υποθέσεις περιλαμβάνουν ότι ο ΟΤΕ δεν θα κατορθώσει να εκτελέσει ένα σημαντικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και παράλληλα θα συνεχίσει την αδύνατη διαχείριση των δαπανών του, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μειώνονται κατά μέσον όρο 3% ετησίως έως το 2007, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά περίπου 1,5%. Κάτω από αυτές τις υποθέσεις, οι μετοχές του OTE αξίζουν 8 ευρώ.

Στο βασικό σενάριο που εξετάζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι υποθέσεις περιλαμβάνουν ότι ο ΟΤΕ δεν θα κατορθώσει να εκτελέσει ένα σημαντικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, αλλά θα κατορθώνει να ελέγξει την εξέλιξη των δαπανών προσωπικού στα επόμενα μερικά έτη, με τη συγκράτησή τους σύμφωνα με τον πληθωρισμό, ενώ οι άλλες δαπάνες (αποκλείοντας το κόστος διασύνδεσης) θα μειώνονται κατά 2,5% ετησίως για τα επόμενα τρία έτη. Σε επίπεδο πωλήσεων η μεταβολή συνεχίζει να είναι αρνητική κατά 1,5% περίπου ετησίως έως το 2007 και με αυτό το σενάριο καταλήγουν στην τιμή-στόχο των 11,10 ευρώ ανά μετοχή.

Τέλος, στο αισιόδοξο σενάριο, οι υποθέσεις περιλαμβάνουν την εκτέλεση ενός σημαντικού προγράμματος αναδιάρθρωσης, με το εργατικό δυναμικό να περικόπτεται κατά περίπου 30% έως το 2006. Ομοίως, υποθέτουν μερικές σημαντικές αλλαγές από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού κεφαλαίου OTE και κάτω από αυτό το σενάριο υπολογίζουν ότι οι μετοχές του OTE αξίζουν 15 ευρώ.

Γιώργος Α. Σαββάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v