Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Εύκολη πρόσβαση στα... ξένα κέρδη

H επιλογή μετοχών από χώρες του εξωτερικού γενικά δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους επενδυτές, όμως τα Αμοιβαία Κεφάλαια Μετοχών Εξωτερικού μπορούν να δώσουν επενδυτικές λύσεις και προτάσεις.

Α/Κ: Εύκολη πρόσβαση στα... ξένα κέρδη
H επιλογή μετοχών από χώρες του εξωτερικού γενικά δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους επενδυτές, όμως τα Αμοιβαία Κεφάλαια Μετοχών Εξωτερικού μπορούν να δώσουν επενδυτικές λύσεις και προτάσεις.

Τα εγχώρια και κυπριακά ιδρύματα διαθέτουν 50 διαφορετικά Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ), ενώ οι αποδόσεις από τις αρχές του 2010 είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Από τις αρχές του 2010, τα Α/Κ που επενδύουν στις ΗΠΑ και στις αναδυόμενες αγορές προσφέρουν μέχρι στιγμής τις καλύτερες επιδόσεις: ο δείκτης MSCI The World Index έχει θετική απόδοση 7,5%, από τα 50 Α/Κ μόλις τα 10 τον έχουν υπερκεράσει και επίσης αρκετά από αυτά καταγράφουν κέρδη.

Επιπλέον, είναι σημαντικό το στοιχείο πως η μέση απόδοση ενός τέτοιου Α/Κ είναι θετική από τις αρχές του έτους, ενώ η αντίστοιχη της ελληνικής αγοράς μετοχών είναι -24% περίπου.

Τα Α/Κ που επενδύουν σε μετοχές εξωτερικού είθισται να απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και έχουν υψηλή προσδοκώμενη απόδοση, αλλά με μεγάλη διακύμανση τιμών και αποδόσεων.
 
Μερικά από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των Α/Κ Εξωτερικού, σε αντίθεση με τo stock picking από τον ίδιο τον επενδυτή, είναι το ότι η διαχείριση γίνεται από επαγγελματίες που παρακολουθούν καθημερινά την πορεία των αγορών και ακόμα ότι υπάρχει άμεση δυνατότητα ρευστοποίησης και φορολογικά κίνητρα για τη διακράτηση μεριδίων Α/Κ.

Κάποια μειονεκτήματα των Α/Κ Εξωτερικού αφορούν στο γεγονός πως μπορούν να προσφέρονται σε δολάρια ή σε άλλα ξένα νομίσματα, επομένως περιλαμβάνουν και τον κίνδυνο από τις διακυμάνσεις των ισοτιμιών, κι επίσης στο ότι οι προμήθειες είναι υψηλές και πολλές φορές συνοδεύουν την έξοδο από τα Α/Κ, αν και πλέον αυτές σε μεγάλο βαθμό με κάποιον τρόπο είναι διαπραγματεύσιμες.

Ποια ξεχωρίζουν

Από τα 50 διαφορετικά Α/Κ τη μεγαλύτερη επίδοση από τις αρχές του 2010 προσφέρει το Alpha Ναυτιλία με +14,85%. Πρόκειται για Α/Κ Εξωτερικού που σκοπό έχει να εκμεταλλευτεί την ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας, προσφέροντας στον μεριδιούχο κέρδη από την υπεραξία μετοχών επιλεγμένων εταιρειών του ευρύτερου κλάδου.

Ακόμα, ενδείκνυται για επενδυτές με επιθετικό προφίλ και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Στην επόμενη θέση βρίσκεται το Πειραιώς Balkan Fund, με απόδοση 14,84% από την 1η/1/2010. Τοποθετείται σε μετοχές εισηγμένες στις βαλκανικές αγορές και δευτερευόντως σε άλλες κινητές αξίες.

Σημαντική θετική απόδοση προσφέρει και το Eurobank Emerging Europe με +11,77% από τις αρχές της φετινής χρονιάς, όταν ο MSCI EM EMEA IMI, ο δείκτης-βαρόμετρο των αναδυόμενων αγορών, το ίδιο διάστημα έχει παρουσιάσει απόδοση 13,1%.

Το εν λόγω Α/Κ επενδύει σε μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονται σε χώρες της ΝΑ. Ευρώπης. Αντίστοιχη επίδοση σημειώνουν το Allianz Millennium EMEA με +11,39%, το οποίο και αυτό τοποθετείται σε μετοχές από τα χρηματιστήρια χωρών της κεντρικής Ευρώπης, τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ, και τα Interamerican Νέα Ευρώπη, Eurobank EFG (LF) Equity - Emerging Europe Fund EUR και Ευρωπαϊκή Πίστη Emerging Markets Opportunities.
Στον αντίποδα, το Ελληνική Trust Κυπριακό και το Δήλος Πράσινη Ενέργεια καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές της χρονιάς.

Ωστόσο όσον αφορά στο πρώτο οι τοποθετήσεις του είναι στην κυπριακή αγορά μετοχών, ενώ για το δεύτερο επιβάλλεται να σημειωθεί πως ξεκίνησε μόλις στις 15/3/2010, οπότε το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να κριθεί.
 
Αναφορικά με το Millennium Eurozone, για το οποίο ο δείκτης σύγκρισης είναι ο Euro Stoxx 50, η απόδοση -7,15% έναντι -3,1% για τον δείκτη είναι αισθητά χειρότερη. Σημαντικές υποαποδόσεις σημειώνουν επιπλέον το Δήλος Ευρωπαϊκό με -6,8% και το Eurobank EFG (LF) Special Purpose Click EUR με -4,69%.

** Αναδημοσίευση από το 648ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 20 - 24 Αυγούστου 2010.

***Οι αποδόσεις των μετοχικών Α/Κ Εξωτερικού επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v