Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Οι "ξεχασμένες" αξιολογήσεις της ΤτΕ

Σε διόρθωση της αξιολόγησης για τα ομόλογα σε διεθνές νόμισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, από A2 σε Ba1 και σε απόσυρση της αξιολόγησης αυτής για επιχειρηματικούς λόγους προχώρησε η Moody's.

Moody΄s: Οι ξεχασμένες αξιολογήσεις της ΤτΕ
Σε διόρθωση της αξιολόγησης για τα ομόλογα σε διεθνές νόμισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, από "A2" σε "Ba1", ευθυγραμμίζοντας την αξιολόγηση με αυτήν των ομολόγων σε διεθνές συνάλλαγμα του ελληνικού κράτους, προχώρησε η Moody's.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, η αξιολόγηση "Ba1" έχει σταθερό outlook.

Παράλληλα, γνωστοποίησε πως αποσύρει την αξιολόγηση για τα ομόλογα σε διεθνές νόμισμα για επιχειρηματικούς λόγους, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα εκδώσει ομόλογα σε συνεχιζόμενη βάση, ευθυγραμμιζόμενη με τις πρακτικές των εθνικών κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος.

Όπως εξηγεί η Moody's, η Ελληνική Δημοκρατία είναι νομικά υπεύθυνη για την πληρωμή των ομολόγων σε κυκλοφορία. Λόγω διοικητικού λάθους, οι αξιολογήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος δεν περιελήφθησαν, ακουσίως, σε αρκετές αλλαγές των αξιολογήσεων που σχετίζονταν με την Ελλάδα.

Οι αξιολογήσεις αυτές, συγκεκριμένα, είναι οι εξής:

4 Νοεμβρίου 2002: Αναβάθμιση από "Α2" σε "Α1".
29 Οκτωβρίου 2009: Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.
22 Δεκεμβρίου 2009: Υποβάθμιση σε "Α2" από "Α1" με αρνητικό outlook.
22 Απριλίου 2010: Υποβάθμιση από "Α2" σε "Α3" με την αξιολόγηση υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Η τελευταία αλλαγή στην αξιολόγηση που θα έπρεπε να έχει γίνει αναφορικά με την ΤτΕ ήταν στις 14 Ιουνίου 2010, όταν η Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση του κρατικού ομολόγου σε διεθνές νόμισμα από "Α3" σε "Ba1".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v