HSBC: Ανησυχία για τις εκροές καταθέσεων

Τους δείκτες-κλειδιά για την πορεία των ελληνικών τραπεζών το α΄ εξάμηνο αναλύει η HSBC, αναφερόμενη στην πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα, στα spreads των καταθέσεων και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

HSBC: Ανησυχία για τις εκροές καταθέσεων
Τους δείκτες-κλειδιά για την πορεία των ελληνικών τραπεζών το α΄ εξάμηνο αναλύει με έκθεσή της στις 19/8 η HSBC, αναφερόμενη στην πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα, στα spreads των καταθέσεων και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει, η πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα παρέμεινε υποτονική κατά το α΄ εξάμηνο του 2010, εν μέσω του δυσμενούς μακροοικονομικού κλίματος και των συνθηκών ρευστότητας.

Τα spreads των πελατών συρρικνώθηκαν το α΄ εξάμηνο λόγω των πιέσεων στα spreads των καταθέσεων, ενώ η αύξηση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων το α΄ τρίμηνο ήταν σχεδόν η ίδια με αυτήν του δ΄ τριμήνου του 2009, παρά την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών.

Για την αδυναμία που εμφάνισε η πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα το α΄ εξάμηνο, η HSBC εκτιμά πως οι βασικοί παράγοντες που έπαιξαν ρόλο ήταν η επιδείνωση των μακροοικονομικών στοιχείων της χώρας, τα αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού των τραπεζών, η άνευ προηγουμένου συμπίεση της ρευστότητας και η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα.

Η χρηματιστηριακή τονίζει πως βασική πηγή ανησυχίας της τώρα είναι η εκροή καταθέσεων, αφού από τις αρχές του έτους μέχρι τον Μάιο η μείωσή τους εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό επίπεδο των 19 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην ποιότητα των assets των τραπεζών, επισημαίνει πως επιδεινώθηκε περαιτέρω κατά το α΄ τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ιδιωτικού τομέα αυξάνονται στο 8,2% του συνόλου των δανείων το α΄ τρίμηνο (έναντι 7,7% στα τέλη του 2009), υποδηλώνοντας τριμηνιαία άνοδο των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,4 δισ. ευρώ, ουσιαστικά η ίδια με αυτήν που είχε καταγραφεί το δ΄ τρίμηνο του 2009.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του όγκου των δανείων στην Ελλάδα θα παραμείνει βραδύς το 2010 - 2011, προβλέποντας ότι η πιστωτική επέκταση του ελληνικού ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) θα είναι 0% τόσο για το 2010 όσο και για το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v