Alpha Bank: Τι ”βλέπει” για κλωστές- ξενοδοχεία

Την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας προσαρμογής των ελληνικών κλωστουφαντουργικών εταιριών στο νέο πλαίσιο της αγοράς και όχι την επιστροφή σε συστήματα προστασίας της εγχώριας παραγωγής επισημαίνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο (21/7) όπου παράλληλα εξετάζει και τον κλάδο των ξενοδοχείων.

Alpha Bank: Τι ”βλέπει” για κλωστές- ξενοδοχεία
Τηn ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας προσαρμογής των ελληνικών κλωστουφαντουργικών εταιριών στο νέο πλαίσιο της αγοράς και όχι την επιστροφή σε συστήματα προστασίας της εγχώριας παραγωγής επισημαίνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο οικονομικών εξελίξεων με ημερομηνία 21 Ιουλίου 2004, όπου μεταξύ άλλων εξετάζει και τον κλάδο των ξενοδοχείων.

Ειδικότερα, η Alpha Bank αναφέρει πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταστεί εμφανές ότι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, η Κλωστήρια Ναούσης, αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, τόσο λόγω του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού, όσο και του περιορισμού της χρηματοδότησης για κεφάλαια κίνησης από τις Τράπεζες.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η παραγωγή του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας παρουσίασε πτώση 2,5% το 2003, 7,4% το 2002, και 6,7% το 2001, ενώ πτωτικά κινείται η παραγωγή του κλάδου και το 2004 καταγράφοντας κάμψη 6,4% στο διάστημα Ιανουάριος– Μάιος.

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank, η όλη κατάσταση έχει άμεση σχέση με την αύξηση που έχει σημειωθεί στο κόστος εργασίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της σημαντικής ανατίμησης του ευρώ, της περαιτέρω απελευθέρωσης των Ευρωπαϊκών οικονομιών, ιδιαίτερα όσον στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Επισημαίνει δε πως τόσο το ευρώ, όσο και ο ανταγωνισμός από Κίνα, Ινδία, αλλά και από τις νέες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες, είναι πια η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Alpha Bank, ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια για προσαρμογή της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτό το νέο πλαίσιο, αφού– όπως επισημαίνει - η επιστροφή σε συστήματα προστασίας της εγχώριας παραγωγής δεν είναι

πια νοητή ή εφικτή.

Επίσης, η Alpha Bank επικαλούμενη μελέτη της HellaStat στην οποία εξετάζονται οι οικονομικές εξελίξεις των 100 μεγαλύτερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τα τελευταία αναφέρει πως μεταξύ άλλων πως η λογιστική αξία των ακινητοποιήσεων των 100 εταιριών ανήλθαν στα 3,12 δισ. ευρώ στο τέλος του 2003, από 2,71 δισ. του 2002 που αντιπροσωπεύει αύξηση των παγίων κατά 30%.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει τη διενέργεια επενδύσεων εκσυγχρονισμού και επέκτασης των ξενοδοχειακών μονάδων εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επίσης, η Τράπεζα σημειώνει πως τα ίδια κεφάλαια του συνόλου των 100 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανήλθαν στα 1,42 δισ. ευρώ στο τέλος του 2003, αυξημένα κατά 9,3% έναντι του 2001, ενώ οι υποχρεώσεις τους ανήλθαν στα 1,75 δισ. ευρώ στο τέλος του 2003 και ήταν αυξημένες κατά 48,3% σε σχέση με το 2001.

Ως αποτέλεσμα, ο λόγος των ιδίων κεφαλαίων προς τα συνολικά κεφάλαια μειώθηκε στο 44,8% το 2003, έναντι 52,4% το 2001, γεγονός το οποίο δικαιολογείται σύμφωνα με την Alpha Bank από τη γενικότερη τάση αύξησης του βαθμού των επιχειρήσεων μετά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ και τη σημαντική πτώση των επιτοκίων.

Αναφορικά με τα κέρδη προ φόρων των 100 επιχειρήσεων ήταν κατακόρυφα μειωμένα στα 1,8 εκατ. ευρώ από 58 εκατ. ευρώ το 2002, γεγονός το οποίο και αποδίδει στο ότι πολλά Ξενοδοχεία ήταν ουσιαστικά εκτός λειτουργίας το 2003 (λόγω εργασιών ανακαίνισης), καθώς και στη μειωμένη τουριστική κίνηση που σημειώθηκε στο σύνολο του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v