Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Sell" από Unicredit για ελληνικές τράπεζες

Αρνητική για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται η Unicredit, η οποία περικόπτει τις τιμές για τέσσερα ιδρύματα, ενώ "στο άσχημο σενάριο" προτείνει πώληση των τραπεζικών θυγατρικών στη Ν.Α. Ευρώπη.

Sell από Unicredit για ελληνικές τράπεζες
Από επιφυλακτική έως αρνητική για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται η Unicredit, η οποία περικόπτει τις τιμές για τέσσερα ιδρύματα, ενώ στο άσχημο σενάριο προτείνει πώληση των τραπεζικών θυγατρικών στη Ν.Α. Ευρώπη.  

Σε υποβάθμιση της τιμής στόχου τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και σε διατήρηση της σύστασης sell για αυτές προχωρά η Unicredit σε έκθεσή της με ημερομηνία 21 Ιουνίου, όπου αναφέρει τη σύστασή της “underweight” για τον ελληνικό κλάδο.

Η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 3,9 από 5,4 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 8,6 από 10,8 προηγουμένως, για τη Eurobank στα 3 από 5 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,9 από 4,7 ευρώ.

Ο οίκος μειώνει τις εκτιμήσεις του για την κερδοφορία των ελληνικών ιδρυμάτων και πλέον εκτιμά ότι όχι μόνο η Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και οι Eurobank και Alpha Bank θα είναι για φέτος ζημιογόνες. Για την Εθνική προβλέπει ότι αν και σε επίπεδο ομίλου θα παραμείνει κερδοφόρος, οι εγχώριες δραστηριότητές της θα είναι ζημιογόνες.

Αν και το βασικό σενάριο για τη Unicredit είναι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της τρόικας, ο οίκος δεν μπορεί να αποκλείσει ότι νέα μέτρα λιτότητας θα απαιτηθούν εντός του έτους. Αυτό, επισημαίνει ο οίκος, μας επιτρέπει να πιστέψουμε ότι ίσως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ρυθμούς ανάπτυξης 4% το 2010 και 2,7% το 2011 να είναι πολύ αισιόδοξες.

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος προβλέπει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες, κρίνοντας από το συσχετισμό ανάμεσα στην ανεργία και τις εκτιμήσεις για επισφαλή δάνεια. Όπως επισημαίνει, με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ για ανεργία στο 14,8%, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα ανέλθουν κατά 400 μονάδες βάσης.

Το σενάριο της αναδιάρθρωσης

Μια αναδιάρθρωση του δανεισμού παρόμοια με αυτή της Ουρουγουάης το 2003 θα άφηνε τις Eurobank και Πειραιώς με έλλειψη ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτού του αρνητικού σεναρίου ο οίκος αναζητά τρόπους για να τονωθεί η ρευστότητα των ιδρυμάτων.

«Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν δραστηριότητες στην Ανατολική Ευρώπη, τις οποίες ξένες τράπεζες, όπως η HSBC και η Societe Generale βρίσκουν ελκυστικές», επισημαίνει στην έκθεση, ενώ συγκεκριμένα τονίζεται ότι «ηΕθνική θα μπορούσε να πουλήσει τη Finansbank».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v