Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώσεις χρεώσεων αποφάσισε η ΕΧΑΕ

Η ΕΧΑΕ αποφάσισε μια σειρά μειώσεων στις χρεώσεις της προς τους επενδυτές, τις εισηγμένες, τις χρηματιστηριακές και τους θεματοφύλακες, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Χωρίς χρεώσεις χαρτοφυλάκια έως €15.000.

Μειώσεις χρεώσεων αποφάσισε η ΕΧΑΕ
Η ΕΧΑΕ αποφάσισε μια σειρά μειώσεων στις χρεώσεις της προς τους επενδυτές, τις εισηγμένες, τις χρηματιστηριακές και τους θεματοφύλακες, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Χωρίς χρεώσεις χαρτοφυλάκια έως €15.000.

Παράλληλα, η ΕΧΑΕ δίνει κίνητρα προς τις χρηματιστηριακές εταιρίες για την ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών που προσφέρει ο όμιλος. Οι αλλαγές αυτές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2010.

Μειώσεις χρεώσεων προς τους επενδυτές

• Η προμήθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τις συναλλαγές μειώνεται από 0,150‰ σε 0,125‰.

• Το όριο της αξίας χαρτοφυλακίου που εξαιρείται από την πάγια χρέωση αυξάνεται από τα €3.000 στα €15.000. Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν περίπου 220.000 επενδυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου 2010, οι οποίοι είχαν χαρτοφυλάκιο αξίας από €3.000 μέχρι €15.000.

• Ταυτόχρονα, παρέχεται μια σειρά μειώσεων στις χρεώσεις υπηρεσιών που επιβάλλει η ΕΧΑΕ στους επενδυτές για OTC συναλλαγές, εξωχρηματιστηριακές μεταβιβάσεις, κληρονομιές, συστάσεις επικαρπίας κ.λπ.

Μειώσεις χρεώσεων προς τις εισηγμένες εταιρίες

• Οι χρεώσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που πραγματοποιούν οι εταιρίες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης μειώνονται κατά 50% από το 1‰ που ισχύει σήμερα στο 0,5‰ (εφόσον η αξία της ΑΜΚ είναι μέχρι €100 εκατ.), με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση των συγκεκριμένων εταιριών.

• Η μέγιστη ετήσια χρέωση των εισηγμένων εταιριών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης μειώνεται από τα €8.000 σήμερα σε €7.000.

• Η ετήσια χρέωση των εισηγμένων εταιριών της Εναλλακτικής Αγοράς μειώνεται από τα €4.000 σήμερα σε €3.000 (για τις εταιρίες με κεφαλαιοποίηση μέχρι €20 εκατ.), από τα €6.000 σήμερα σε €5.000 (για τις εταιρίες με κεφαλαιοποίηση από €20 εκατ. μέχρι €40 εκατ.) και από τα €8.000 σήμερα σε €7.000 (για τις εταιρίες με κεφαλαιοποίηση από €40 εκατ. και πάνω).

Παράλληλα, προωθείται η εναρμόνιση του ωραρίου συναλλαγών της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης με αυτό της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μειώσεις χρεώσεων προς τις χρηματιστηριακές εταιρίες και τους θεματοφύλακες

• Το κόστος των ειδικών διαπραγματευτών για τις συναλλαγές και την εκκαθάρισή μετοχών που δεν συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη FTSE/ATHEX- 20 μειώνεται από 75% ως και 100%, ανάλογα με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ειδικής διαπραγμάτευσης.

Ταυτόχρονα, μειώνεται το κόστος μεταβίβασης αξιών από τους ειδικούς διαπραγματευτές (και τους λοιπούς επενδυτές) προς τους εκδότες των ETFs.

• Παρέχονται σημαντικές εκπτώσεις (που φτάνουν ως και το 90%) στις προμήθειες που καταβάλλουν τα μέλη της Αγοράς Παραγώγων στην ΕΧΑΕ.

• Παρέχονται ακόμη στα μέλη εκπτώσεις για τη χρήση των νέων υπηρεσιών πρόσβασης στις ξένες αγορές:

- Για την προσέλκυση πελατών στις νέες υπηρεσίες Διαβίβασης - Εκτέλεσης Εντολών (υπηρεσίες Xorder & Xsettle) σε ανεπτυγμένες ξένες αγορές μέσω του ΧΝΕΤ.

- Για την προσέλκυση νέων χειριστών ΣΑΤ στις νέες παρεχόμενες υπηρεσίες διακανονισμού συναλλαγών και θεματοφυλακής επί ξένων τίτλων (υπηρεσίες investor CSD).

- Για την προσέλκυση επενδυτών στις νέες υπηρεσίες Inbroker / Inbroker Plus για την παρακολούθηση τιμών και τη διαβίβαση εντολών στις υποστηριζόμενες ξένες αγορές.

Σχολιάζοντας τις μεταβολές στην τιμολογιακή πολιτική, ο κ. Σπύρος Καπράλος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, δήλωσε:
 
«Σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, προχωράμε σε γενναίες μειώσεις των χρεώσεών μας τόσο προς τους επενδυτές όσο και προς τις εισηγμένες εταιρίες και τους λοιπούς συμμετέχοντες στην αγορά μας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Μας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτήν την κίνηση, λόγω της σημαντικής μείωσης του λειτουργικού κόστους του ομίλου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων όλα τα τελευταία χρόνια. Στόχος της ΕΧΑΕ είναι να προσφέρει νέα προϊόντα και υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές, όχι μόνο προς όφελος των μετόχων της αλλά και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v