Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενα βήμα πίσω για το ωράριο του ΧΑ και ο ΣΕΔΥΚΑ

Eνα βήμα πίσω πραγματοποίησε και ο ΣΕΔΥΚΑ στο θέμα μείωσης του ωραρίου της συνεδρίασης, μετά τις πρώτες αντιδράσεις στην ενδεχομένη συρρίκνωση της συνεδρίασης που προήλθαν από remote members.

Ενα βήμα πίσω για το ωράριο του ΧΑ και ο ΣΕΔΥΚΑ
 Eνα βήμα πίσω πραγματοποίησε και ο ΣΕΔΥΚΑ στο θέμα μείωσης του ωραρίου της συνεδρίασης, μετά τις πρώτες αντιδράσεις στην ενδεχομένη συρρίκνωση της συνεδρίασης που προήλθαν από remote members.

Σε συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΧΑ, Σπ. Καπράλο, το προεδρείο του ΣΕΔΥΚΑ επεσήμανε πως δεν θα επιθυμούσε τυχόν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών και κατ’ επέκταση τη λειτουργία και τα έσοδα των εταιρειών του.

Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε τυχόν διαμάχη σχετικά με το ωράριο λειτουργίας του χρηματιστηρίου η οποία πιθανώς θα οδηγούσε σε μείωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, έγινε εκτενής συζήτηση για τη νέα πλατφόρμα διαπραγμάτευσης που προωθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω της οποίας θα είναι δυνατόν σταδιακά να συμμετέχουν τα μέλη του ΣΕΔΥΚΑ απευθείας στην διαπραγμάτευση μετοχών, ETF και ομολόγων τόσο ανεπτυγμένων όσο και αναδυομένων αγορών, όπως των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής κλπ.

Διευκρινίστηκε μάλιστα ότι οι τιμολογήσεις για τη χρήση της πλατφόρμας αυτής θα είναι ανταγωνιστικές προς άλλες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται σήμερα, ενώ επιπρόσθετα θα παρέχουν ουσιαστική ασφάλεια προς τους επενδυτές, οι οποίοι θα βλέπουν στο Αποθετήριο το χαρτοφυλάκιο τους και τα ξένα προϊόντα.

Επίσης, διασαφηνίστηκε ότι μέσω της ίδιας πλατφόρμας δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των τιμών των αξιών σε όλες τις προαναφερθείσες αγορές με ανταγωνιστική και πάλι τιμολόγηση, εξέλιξη την οποία ο ΣΕΔΥΚΑ θεωρεί ως μείζονος σημασίας για τη διεύρυνση των προϊόντων που θα μπορούν οι ΑΕΕΔ να προσφέρουν στους πελάτες τους.

Με δεδομένο δε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε, η πλατφόρμα θα είναι λειτουργική στις 30 Ιουνίου, το προεδρείο του ΣΕΔΥΚΑ ενημέρωσε τον κ. Καπράλο για την πρόθεση του να οργανώσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενημερωτικές συναντήσεις των μελών του για την προώθηση της πλατφόρμας από τους υπευθύνους του χρηματιστηρίου.

Ο κ. Καπράλος απεδέχθη την πρότασή και υποσχέθηκε τη στήριξη αυτής της προσπάθειας
Στη συνέχεια, κατέστη σαφές στον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου ότι η πρόθεση του Συνδέσμου - όπως άλλωστε έχει ήδη επισημανθεί στο παρελθόν - είναι η ανάπτυξη της προϊοντικής βάσης των μελών του. Εφόσον αυτό μπορεί να στηριχθεί τόσο από το Χρηματιστήριο, όσο και από τα μέλη του Χρηματιστηρίου, τότε σίγουρα ο ΣΕΔΥΚΑ θα αναζητήσει την όσο δυνατόν πιο διευρυμένη χρήση της νέας πλατφόρμας με τιμολογήσεις όμως, που θα διαπραγματευτεί άμεσα και συνολικά ως Σύνδεσμος.

Στόχος του ΣΕΔΥΚΑ παραμένει η αποφυγή τυχόν «αδιαφανών» και μη ανταγωνιστικών τιμολογήσεων από τις ΕΠΕΥ και σε περίπτωση που αυτό δε καταστεί δυνατόν, αυτονόητα θα αναζητηθούν και άλλες διέξοδοι.

Από την πλευρά του, ο κ. Καπράλος διαβεβαίωσε ότι οι τιμολογήσεις της ΕΧΑΕ είναι διαφανείς, ιδιαίτερα ανταγωνιστικές όσον αφορά ιδιώτες επενδυτές και δημοσίως γνωστές και οποιαδήποτε χρέωση πέραν αυτών επιβαρύνει τελικά τον επενδυτή ενώ επωφελούνται άλλοι και όχι η ΕΧΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v