X.A.: 5+4 μετοχές που αντέχουν στην πτώση!

Οι 9 εισηγμένες που ξεχωρίζουν από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εν μέσω μιας εμφανώς... διστακτικής Σοφοκλέους. Οι αποτιμήσεις των εταιριών, οι εκτιμήσεις των κερδών και η βεβαρημένη ψυχολογία.

X.A.: 5+4 μετοχές που αντέχουν στην πτώση!
* Οι πίνακες που αφορούν στις εκτιμήσεις για τους δείκτες αποτίμησης και στις προβλέψεις των κερδών των 9 εταιριών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Παρά την ανοδική της κίνηση στις τελευταίες συνεδριάσεις, η Σοφοκλέους εξακολουθεί να κινείται με εμφανή διστακτικότητα. Η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι διεθνείς αγορές και η πορεία τους είναι ξανά στο προσκήνιο.

Από τις αρχές του έτους ελάχιστες μετοχές έχουν καταφέρει να κινηθούν διαφορετικά από τον Γενικό Δείκτη και από τους 51 τίτλους που συνθέτουν τους δείκτες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης μόλις 4 σημειώνουν κέρδη στο ταμπλό της Σοφοκλέους, ενώ ακόμα 5 μετοχές κινούνται με απώλειες κοντά στο 10% από τις αρχές του 2010.

Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης από τις αρχές του 2010 ξεπερνούν το 30% για τον πρώτο δείκτη, ενώ για τον έτερο προσεγγίζουν το 35%. Με ελαφρώς υψηλότερες απώλειες από τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη κινείται αυτός της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με -32% περίπου.

Οι 9 εταιρείες που έως τώρα έχουν αντέξει στην ανελέητη πτώση της αγοράς έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και μερικά κοινά στοιχεία αναφορικά με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις επιδόσεις τους.

Οι 9 τίτλοι αφορούν στις εταιρείες Frigoglass, Coca Cola 3E, Folli Follie, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΕΥΑΘ και Μέτκα. Οι τρεις πρώτες και η Σαράντης διαθέτουν έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα και μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών τους πραγματοποιείται στο εξωτερικό, ενώ ο ΟΛΠ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ έχουν στη διάθεσή τους μονοπωλιακή δύναμη στον τομέα τους και τέλος η Μέτκα αποτελεί αμυντική επιλογή με μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων.

* FRIGOGLASS: Η εταιρεία, με απόδοση 43,1% από τις αρχές του 2010, αποτελεί τον τίτλο με τα μεγαλύτερα κέρδη με το ξεκίνημα της χρονιάς, ανάμεσα και στις 51 μετοχές που συνθέτουν τους δείκτες μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά στο 2010, οι αναλυτές προσδοκούν ότι η εταιρεία θα εκτοξεύσει τα κέρδη ανά μετοχή της από το 0,08 ευρώ για το 2009 στο 0,42 ευρώ για φέτος, δηλαδή θα πενταπλασιάσει τα κέρδη ανά μετοχή της.

Η αδυναμία του ευρώ αποτελεί ένα ακόμα θετικό στοιχείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Frigoglass, λόγω τόσο των συναλλαγματικών διαφορών όσο και της αύξησης της εξαγωγικής ισχύος της. Από την άλλη, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας (Ρ/Ε) της μετοχής για το 2010 δεν είναι χαμηλός, αφού διαμορφώνεται σε 23 φορές τα καθαρά κέρδη του 2010, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία κινείται στις 3,6 φορές, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των επιχειρήσεων του κλάδου που είναι 1,45 φορά. Ωστόσο, για το έτος 2011 ο δείκτης P/E χαμηλώνει ακόμα περισσότερο, στις 14 φορές περίπου, και η μερισματική απόδοση κινείται στο 2,3%. 

* COCA COLA 3E: Η μετοχή της 3E ξεχωρίζει από τους ελληνικούς τίτλους, καθώς αποτελεί τη μοναδική μετοχή με κέρδη από τις αρχές του έτους από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Με απόδοση 8,2% έναντι -35% για τον δείκτη, η υπεραπόδοσή της είναι πολύ ισχυρή. Επίσης, όπως και η Frigoglass, η Coca Cola 3E ευνοείται από τη χαμηλότερη ισοτιμία του ευρώ.

Οι αναλυτές για το 2010 προβλέπουν αύξηση της τάξεως του 7% στα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας, από το 1,2 ευρώ στο 1,29 ευρώ ανά μετοχή. Διαθέτει χαμηλότερο P/E από τις εταιρείες του Euro Stoxx Beverage, αφού είναι διαπραγματεύσιμη 13,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2010, ενώ ο δείκτης P/BV κινείται στην περιοχή των 2,2 φορών. Το discount της Coca Cola 3E σε όρους P/E είναι 14% για το 2010 και 11% για το 2011, ενώ με 13% discount είναι διαπραγματεύσιμη και βάσει του δείκτη P/BV. Oι εκτιμώμενες μερισματικές αποδόσεις της είναι σε παραπλήσια επίπεδα με τον δείκτη Euro Stoxx Beverage.

* Folli FOLLIE: Με κέρδη 5,5% από τις αρχές του 2010 ο τίτλος της Folli Follie αποτελεί μία από τις ελάχιστες κερδισμένες ελληνικές μετοχές, ενώ η εξέλιξη των ισοτιμιών του ευρώ είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα για την εταιρεία στις αγορές της Ασίας, αφού το αδύναμο ευρωπαϊκό νόμισμα εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά την αξία των ενοποιημένων πωλήσεων και των λειτουργικών κερδών.

Οι αναλυτές προσδοκούν ότι η εταιρεία θα εμφανίσει κέρδη ανά μετοχή οριακά υψηλότερα από τα 3 ευρώ, στα 3,01 ευρώ. Η μετοχή της Folli Follie ωστόσο είναι διαπραγματεύσιμη με ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδοφορίας της τάξεως των 4,6 φορών για φέτος και των 4,1 φορών για το 2011, ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου Euro Stoxx για το 2011 κινείται στα πέριξ των 20 φορών για το 2010 και των 17 φορών το 2011.

Τα discounts για τη μετοχή της εταιρείας είναι πολύ υψηλά, ενώ για το 2011 ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία βρίσκεται χαμηλότερος από τη μονάδα, όταν οι εταιρείες του κλάδου είναι διαπραγματεύσιμες με 2 φορές. 

* ΟΛΠ: Η μετοχή του ΟΛΠ θα κάνει turnaround τις ζημίες του 2009 βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών και θα εμφανίσει κέρδη ανά μετοχή 0,51 ευρώ, ενώ ίσως στο ταμπλό προεξοφλείται και κάτι ακόμη, αφού η απόδοσή της από τις αρχές του τρέχοντος έτους είναι 2,9%. Εφόσον εμφανίσει τα κέρδη που αναμένουν οι αναλυτές, ο τίτλος θα εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμος με σημαντικό premium έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου Euro Stoxx, αφού το P/E του για το 2010 προσεγγίζει τις 30 φορές και για το 2011 ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. 

* ΔΕΗ: Αξιοπρόσεκτη είναι και η επίδοση της ΔΕΗ από τις αρχές του 2010, με απώλειες 3,5%. Οι αναλυτές ωστόσο δεν προβλέπουν θετική μεταβολή στα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας για το σύνολο του έτους, αντίθετα εκτιμούν ότι η μείωση θα προσεγγίσει το 14,6%, με το απόλυτο μέγεθος να διαμορφώνεται σε 2,56 ευρώ ανά μετοχή.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Επιχείρησης χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης, τόσο σε όρους καθαρών κερδών όσο και λογιστικής αξίας. Με P/E 5 φορές τα κέρδη του 2010 αλλά και του 2011 και σαφώς πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση από τον κλάδο Euro Stoxx εμφανίζει discount άνω του 50%. 

* ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ έχουν αποδόσεις -4% και -10% αντίστοιχα στο ταμπλό της Σοφοκλέους και σίγουρα κινούνται πολύ καλύτερα από το -32% του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ είναι γνωστό ότι το ενδεχόμενο παραχώρησης της διοίκησης και των δύο εταιρειών είναι ανοιχτό.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία των δύο εταιρειών είναι πολύ θετικές, αφού για την ΕΥΔΑΠ εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα εκτιναχτούν στο 0,34 ευρώ, από 0,05 ευρώ για το 2009, ενώ για την ΕΥΑΘ από το 0,4 ευρώ ανά μετοχή στο 0,62 ευρώ. Οι αποτιμήσεις των εταιρειών για το 2010 είναι 15,6 φορές για την ΕΥΔΑΠ και 6,9 φορές για την ΕΥΑΘ, ενώ οι δείκτες λογιστικής αξίας διαμορφώνονται αντίθετα από τους δείκτες των καθαρών κερδών. Ο δείκτης P/BV για την ΕΥΔΑΠ είναι 0,65 φορά και για την ΕΥΑΘ 1,26 φορά. 

* ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Με απόδοση -5,9% από τις αρχές του έτους η μετοχή της Σαράντης «δείχνει» ιδιαίτερα ανθεκτική στις πιέσεις, καθώς και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του 2010 είναι θετικές, αφού εκτιμούν ότι από 0,44 ευρώ ανά μετοχή για το 2009 θα διαμορφωθούν με μικρή άνοδο στο 0,46 ευρώ ανά μετοχή στο τέλος του 2010.

Ο τίτλος της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμος με 10 φορές τα καθαρά κέρδη του 2010, ενώ βάσει των εκτιμήσεων του 2011 το P/E της μετοχής είναι μονοψήφιο της τάξεως των 8,6 φορών και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία κινείται με 1,3 φορά. Η αποτίμηση του τίτλου είναι σαφώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ και η μερισματική απόδοση είναι λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό δείκτη. 

* ΜΕΤΚΑ: Αξιοπρόσεκτη είναι και η επίδοση της Μετκα από τις αρχές του 2010 με απώλειες 10,6%, ενώ η απόδοσή της στην περίοδο των 52 εβδομάδων είναι -2,3%, όταν ο Γενικός Δείκτης έχει απολέσει το 36% της αξίας του. Οι αναλυτές ωστόσο προβλέπουν εκρηκτική θετική μεταβολή στα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας για το 2010, με τη μεταβολή να εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει το 97% και το απόλυτο μέγεθος να διαμορφώνεται σε 1,35 ευρώ ανά μετοχή, από 0,69 ευρώ ανά μετοχή για το 2009.

Παράλληλα, η μετοχή της ΜΕΤΚΑ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε όρους καθαρών κερδών, αλλά και υψηλή μερισματική απόδοση. Με P/E 6,4 φορές τα κέρδη του 2010 αλλά και 5,4 φορές για το 2011, συνδυασμένα με σαφώς πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση από τον κλάδο Euro Stoxx, η εταιρεία εμφανίζει discount άνω του 50% σε σχέση με τον μέσο όρο του δείκτη.

* Οι πίνακες που αφορούν στις εκτιμήσεις για τους δείκτες αποτίμησης και στις προβλέψεις των κερδών των 9 εταιριών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 639ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 18 – 22 Ιουνίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v