Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενιαίο φορέα διαχείρισης ζητούν οι θεσμικοί

Πού διαφωνεί με τις προωθούμενες ρυθμίσεις η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Ζητά ενιαίο φορέα ανάθεσης και αξιολόγησης της διαχείρισης. Η πρόταση για αποσύνδεση του θέματος από το ασφαλιστικό και τα ευήκοα ώτα του υπουργείου.

Ενιαίο φορέα διαχείρισης ζητούν οι θεσμικοί
Πρόταση να αποσυνδεθεί το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων από το καταρτιζόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπέβαλε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ρ. Σπυρόπουλο, το προεδρείο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Οι ενστάσεις των θεσμικών έναντι των προωθούμενων διατάξεων εστιάζονται βασικά σε δύο σημεία:

Πρώτον, στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τρεις φορείς διαχείρισης (ΤτΕ για ομόλογα, ΑΕΔΑΚ για επενδύσεις μέσω Αμοιβαίων και ΕΔΕΚΤ για μετοχές και ακίνητη περιουσία).

Και δεύτερον, στην ανάθεση της διαχείρισης των μετοχών στην ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ, που δεν ελέγχεται καν από το Δημόσιο, καθώς κατά 40% ανήκει στον ΟΤΕ.

Το προεδρείο της Ένωσης επισήμανε ότι είναι λογικότερο να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας ο οποίος θα αναθέτει τη διαχείριση και θα αξιολογεί τις διαχειριστικές επιδόσεις, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση των ομολόγων η ΤτΕ θα είναι ο διαχειριστής και ταυτόχρονα ο επόπτης!

Ταυτόχρονα επισήμαναν ότι αντίκειται σε κοινοτική οδηγία η ανάθεση της διαχείρισης αποθεματικών των ταμείων σε εταιρία που δεν ελέγχεται από το Δημόσιο (σ.σ. ΕΔΕΚΤ).

Προκειμένου να επανεξεταστούν όλα αυτά ζητήθηκε η αποσύνδεση της διαχείρισης των αποθεματικών από το νομοσχέδιο και η κατάθεση, σε δεύτερο χρόνο, αυτοτελούς νομοσχεδίου.

Η συνάντηση διενεργήθηκε σε καλό κλίμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει αίσθηση ότι οι προτάσεις έτυχαν ευήκοων ώτων.

Κυριακή κοντή γιορτή, μια και το ασφαλιστικό πρέπει εντός των επόμενων εβδομάδων να κατατεθεί στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v