Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση επιτοκίων σε δάνεια-καταθέσεις τον Απρίλιο

Αύξηση παρουσίασαν γενικά τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αύξηση επιτοκίων σε δάνεια-καταθέσεις τον Απρίλιο
Αύξηση παρουσίασαν γενικά τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων τον Απρίλιο του 2010, με εξαίρεση τα επιτόκια των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα, ενώ το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για μεγάλα σχετικώς ποσά παρουσίασε πτώση.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μιας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο τον Απρίλιο του 2010 στο 0,43%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρουσίασε οριακή πτώση 2 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,36%. Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε περαιτέρω σημαντική άνοδο 37 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,98%. Το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) σημείωσε επίσης άνοδο (κατά 5 μ.β.) και διαμορφώθηκε στο 0,47%.

Όσον αφορά στα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) σημείωσε άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 13,94%.
 
Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε τον Απρίλιο του 2010 σημαντική άνοδο κατά 20 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,13%. Σημαντική περαιτέρω άνοδο (κατά 23 μ.β.) παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ), που διαμορφώθηκε στο 5,21%.

Αντίθετα, το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ) μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,55%. Μικρότερες αλλά σημαντικές ήταν οι αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος καθώς και το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό από 1 μέχρι και 5 έτη παρουσίασαν περαιτέρω άνοδο κατά 11 και 5 μονάδες βάσης αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο του 2010 στο 3,32% και 4,84% αντίστοιχα. 


ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Άνοδο σημείωσαν τον Απρίλιο του 2010 τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων, ενώ αυτά που εφαρμόζονται στα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών δανείων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη παρουσίασε τον Απρίλιο του 2010 αύξηση κατά 19 μ.β. και διαμορφώθηκε στο 2,68%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 11 μ.β. στο 2,37%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών καθώς και το αντίστοιχο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα στο 3,85% και 4,01% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v