Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Εκτιμά δύσκολο Ιούνιο για το ΧΑ

Ο Μάιος του 2010 αποδείχθηκε ο χειρότερος Μάιος για την αμερικανική κεφαλαιαγορά από εκείνον του 1962 με τoν δείκτη S&P 500 να υποχωρεί 8,2%, τον Dow Jones 7,92% και τον Nasdaq 8,29%.

Merit: Εκτιμά δύσκολο Ιούνιο για το ΧΑ
Ο Μάιος του 2010 αποδείχθηκε ο χειρότερος Μάιος για την κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ από εκείνον του 1962 (προεδρία JFK, κρίση του κόλπου των χοίρων), με τoν δείκτη S&P 500 να υποχωρεί 8,2%, τον DOW JONES 7,92% και τον NASDAQ 8,29%, εκτιμά η Merit.

Όσον αφορά στην ελληνική κεφαλαιαγορά, η πτώση υπήρξε υπερδιπλάσια του S&P 500 με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 17,07%, όχι μόνο επηρεαζόμενος από το διεθνές αρνητικό momentum των ώριμων αγορών αλλά πολύ περισσότερο βυθιζόμενος στη δυσμενή εσωστρέφεια των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.

Ο Μάιος δεν ήταν άσχημος μήνας μόνο για την κεφαλαιαγορά αλλά και για τις ίδιες τις εισηγμένες. Η κερδοφορία τους, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας, μειώθηκε 70% συμπαρασυρόμενη από την καθίζηση των αποτελεσμάτων των τραπεζών.

Τα αποτελέσματα των ελληνικών ιδρυμάτων υποχώρησαν υπό το βάρος της καταγραφής της έκτακτης εισφοράς το πρώτο τρίμηνο, από την αύξηση των προβλέψεων και από ζημίες που προήλθαν από τις αποτιμήσεις των ομολόγων. Εξαίρεση στα παραπάνω ήταν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, της Τράπεζας Κύπρου, των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, της Motor Oil και της 3E.

Σχολιάζοντας περαιτέρω την αγορά, σημειώνουμε ότι πλέον η δραστηριότητα στους τίτλους της μικρής κεφαλαιοποίησης εξελίσσεται πολύ περιορισμένη, κατάσταση η οποία οφείλεται τόσο στην παθητική στάση των επενδυτών όσο και στο ψυχολογικό breakdown των βασικών μετόχων.

Παρ' όλα αυτά, παρατηρούμε σχετικά αυξημένο όγκο στις τραπεζικές μετοχές, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αποεπένδυση των ξένων επενδυτών συνεχίζεται και κατά το τρέχον διάστημα.

Βραχυχρόνια, για την ελληνική κεφαλαιαγορά, προτείνουμε μικρή έκθεση, ταχύτατες κινήσεις, έλεγχο φίλτρου 3 ημερών - τζίρου και επιλέγουμε τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε επίπεδα χαμηλότερα των 9,95 ευρώ, της  Τιτάν χαμηλότερα των 14 ευρώ και του ΟΠΑΠ σε επίπεδα 12,40 - 12,50 ευρώ.

Έχοντας τα παραπάνω υπ' όψιν, εκτιμούμε ότι ο Ιούνιος θα είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος μήνας, ελλείψει σημαντικών καταλυτών και συνεπεία της πρώτης αξιολόγησης από το κοινό κλιμάκιο του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Επί τη βάσει της αξιολόγησης θα κριθεί και η εκταμίευση των δόσεων από τον μηχανισμό βοήθειας των 110 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο διεθνές περιβάλλον και στις αγορές, για τις οποίες έχουμε τονίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον της MERIT, αναφέρουμε ότι: σχετικά με την αναφορά μας στην οικονομία του Καναδά και στο καναδικό δολάριο (CAD) προ 3 εβδομάδων, σημειώνουμε ότι τα χθεσινά αποτελέσματα για αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% (εκτίμηση αναλυτών 5,9%) για το πρώτο τρίμηνο αποδεικνύουν τη σταθερά ανοδική πορεία της οικονομίας της χώρας.

Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης και στη βιομηχανική ανάπτυξη και σηματοδοτεί, όπως αναμένεται, την αύξηση του επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα στο 0,5% έναντι 0,25% (ανακοινώνεται σήμερα). Είναι η πρώτη χώρα από το Group of Seven (G7) που θα προβεί σε αυτήν τη κίνηση.

Τέλος, η ανακοίνωση αυτή οδήγησε σε ενίσχυση του CAD έναντι του EUR κατά 0,5% και του S&P/TSX κατά 0,8%, με ανάκτηση εν μέρει του χαμένου εδάφους από τη γενικότερη πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο το τελευταίο διάστημα. Σημειώνουμε ότι από τις αρχές του έτους το CAD έχει ενισχυθεί έναντι του EUR κατά 16% περίπου.

Κλείνουμε την αναφορά μας με την αγορά των ΗΠΑ, η οποία συγκεντρώνει αποκλειστικά το επενδυτικό μας ενδιαφέρον, καθώς διαθέτει ένα πολύ υγιές μακροοικονομικό περιβάλλον. Είναι ευκολότερα προβλέψιμη επί τη βάσει καταλυτών, διαθέτει μεταβλητότητα που τις περισσότερες φορές είναι εξηγήσιμη και τα αποτελέσματα των εταιριών βαίνουν διαρκώς βελτιούμενα, εσχάτως συμπεριλαμβανομένου και του τραπεζικού τομέα.

Επί του παρόντος, κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η εποχικότητα ("sell in May and go away"), όπως εγκαίρως είχαμε προβλέψει. Τούτο δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τις επενδυτικές κινήσεις, αντιθέτως συνιστάται σταδιακή αύξηση έκθεσης θέσεων μέχρι και την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, καθώς εκτιμούμε πολύ πιθανή αναστροφή της πτωτικής τάσης εν όψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων των εταιριών που απαρτίζουν τον S&P.

Οι τίτλοι που επιλέγουμε προέρχονται από αμυντικούς κλάδους κυρίως και χαρακτηρίζονται από τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζουν.

Οι τίτλοι αυτοί είναι: AT&T (T), VERIZON (VZ), ELI LILLY (LLY), MICROSOFT (MSFT), ALTRIA GROUP (MO), COCA COLA (CCE), GOOGLE (GOOG), APPLE (AAPL), JOHNSON & JOHNSON (JNJ) και PAYCHEX (PAYX). Επιπρόσθετα, τονίζουμε το γεγονός ότι η μετοχή της CITIGROUP (C) πλησίον των 3,70 δολ. αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το αμερικανικό δημόσιο, μέσω του πακέτου στήριξης των αμερικανικών τραπεζών, κατέχει μετοχές της με τιμή κτήσης τα 3,30 δολ. (τιμή κλεισίματος 28/5 στα 3,95 δολ.).

Πρόσφατα (26/5), μάλιστα, το αμερικανικό δημόσιο πούλησε το 20% της συμμετοχής του με κατά μέσο όρο τιμή τα 4,13 δολ., δημιουργώντας κέρδη της τάξης των 6,2 δισ. δολ. για τους Αμερικανούς φορολογουμένους. Έτσι, το αμερικανικό δημόσιο μείωσε το ποσοστό του στη CITIGROUP από το 27% στο 21%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v