Αλ. Πιλάβιος: Τα νέα μέτρα για το Χ.Α.

Η πεντάωρη διαπραγμάτευση για λίγες εταιρίες, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο Χ.Α. και το ξεκαθάρισμα του ζητήματος των συναλλαγών και των πιστώσεων είναι μερικά από τα θέματα στα οποία αναφέρεται σε συνέντευξή του στη ”Ναυτεμπορική” ο κ. Αλ. Πιλάβιος.

Αλ. Πιλάβιος: Τα νέα μέτρα για το Χ.Α.
Τους κανόνες που θα διαμορφώσουν τα νέα δεδομένα στη χρηματιστηριακή αγορά σκιαγραφεί, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ”Ναυτεμπορική” (12/7/04) και στην Ιουλία Ζαφόλια ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλ. Πιλάβιος.

Πρόκειται για την πρώτη συνένετυξη του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πριν από 3 μήνες περίπου.



Παραθέτοντας τις θέσεις του για τις κρισιμότερες μεταβολές που θα συντελεστούν στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα για το καθεστώς διαπραγμάτευσης, ο κ. Πιλάβιος τονίζει πως ”για πάρα πολλές εταιρίες δεν έχει νόημα η συνεχής πεντάωρη διαπραγμάτευση”, αφού, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ”μια εταιρία με συναλλακτική δραστηριότητα λίγων χιλιάδων τεμαχίων ημερησίως δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται επί πέντε ώρες”.

Ο ίδιος συμπεραίνει ότι ”δεν ωφελείται ούτε η ίδια η μετοχή”, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα αυτό να ”γίνει αντιληπτό από όλους τους εμπλεκόμενους και το χρηματιστήριο να λάβει μια σωστή απόφαση που θα βοηθήσει ουσιαστικά όλες τις κατηγορίες εταιριών”.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων ο κ. Πιλάβιος εκτιμά ότι ”εντός των επόμενων εβδομάδων, ή το αργότερο έως το τέλος του καλοκαιριού, θα καταλήξουν σε συγκεκριμένη απόφαση”, επισημαίνοντας παράλληλα την αρμοδιότητα του Δ.Σ. του Χ.Α. για το παραπάνω ζήτημα.

Ερωτηθείς για τους στόχους της νέας διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Πιλάβιος αναφέρθηκε στο ζήτημα των ”άτυπων πιστώσεων, υποστηρίζοντας πως ”αυτού του είδους οι παρενέργειες δεν θα υπάρχουν πλέον και θα γνωρίζουμε πως ο τζίρος που γίνεται στην αγορά είναι πραγματικός και δεν εμπεριέχει χρεωστικά υπόλοιπα και ανακυκλώσεις λογαριασμών”.

Ακόμη τόνισε το μέτρο του ”διαχωρισμού των κεφαλαίων των πελατών από τα κεφάλαια της χρηματιστηριακής εταιρίας”, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το μέτρο απαραίτητο για την ασφάλεια του ίδιου του συστήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την πιθανότητα μετακίνησης προσωπικού από το Χ.Α. στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δήλωσε πως βρίσκεται ”σε συνεννόηση με το χρηματιστήριο για το ενδεχόμενο να πάρουμε για ορισμένες υπηρεσίες μικρό αριθμό υπαλλήλων από το Χ.Α.”.

Εξάλλου, και με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε, ξεχωριστή μνεία πραγματοποίησε για το θέμα της αξιοπιστίας του συστήματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ”να πείσουμε τους επενδυτές ότι το σύστημα είναι αξιόπιστο”, αφού, όπως προσθέτει, η ”αξιοπιστία δεν χτίζεται ούτε σε ένα μήνα ούτε σε μια εβδομάδα, είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Νομίζω πως έχουμε δώσει δείγματα γραφής, ότι εννοούμε όσα λέμε. Ότι θέλουμε διαφανείς ξεκάθαρους κανόνες”.

Παράλληλα, επισήμανε την καθοριστική σημασία που θα έχουν τα εταιρικά αποτελέσματα, ως κριτήριο που θα καθορίσει την επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τονίζοντας παράλληλα πως ”η αγορά σέβεται και επικροτεί” την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάκτηση της της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v