Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι "τρύπιες" άμυνες της Σοφοκλέους

Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης αποδεικνύεται ότι οι άμυνες του ΧΑ ήταν τρύπιες - Από την "ισχυρή οικονομία" του Γ. Αλογοσκούφη στη δοκιμασία των τραπεζών και στον "θάνατο" των recession stories…

Οι τρύπιες άμυνες της Σοφοκλέους
** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις εκτιμήσεις της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, τις αποδόσεις των βασικών δεικτών χρηματιστηρίων και τον δείκτη μεταβλητότητας VIX στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Η «ισχυρή ελληνική οικονομία» του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη χρειάστηκε τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας προκειμένου να πάρει κάποιες ανάσες χρηματοδότησης.

Ο Γενικός Δείκτης κατρακύλησε εξαιτίας όχι μόνο των οικονομικών εξελίξεων αλλά και της απουσίας ισχυρών εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Οι ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι μετρούν ήδη μεγάλες απώλειες λόγω της έκθεσής τους σε κυβερνητικά χρεόγραφα, ενώ παράλληλα προσπαθούν να θωρακιστούν απέναντι στο νέο κύμα επισφαλειών που φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών.

Ακόμα και οι κλάδοι που, σύμφωνα με τη θεωρία, συγκαταλέγονται στους αμυντικούς αποδεικνύεται ότι ούτε κι αυτοί αποφεύγουν να καταγράψουν σημαντικές απώλειες, ενώ συχνά η πτώση στις τιμές των μετοχών τους στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου υπερβαίνει και αυτήν του Γενικού Δείκτη.

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση 70% από το υψηλό του 2007 και 30% από την αρχή του έτους, οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν ακόμη πιο κάτω μέσα στους επόμενους μήνες. Και αυτό γιατί οι άμυνες της Σοφοκλέους αποδείχτηκαν τρύπιες...

Η άμυνα της οικονομίας αποδείχτηκε χάρτινη. Η Ελλάδα από πέρυσι έχει μπει σε πορεία ύφεσης και μετά το -2% η Citigroup αναμένει συνολική υποχώρηση της τάξεως του 10% μέσα στην επόμενη τριετία. Η καλύτερη πρόβλεψη για το τρέχον έτος προέρχεται από την Alpha Bank, η οποία υπολογίζει τη φετινή υποχώρηση του ΑΕΠ στο 3%.

Η πρώτη άμυνα που έχει δοκιμαστεί είναι η ισχύς των ελληνικών τραπεζών. Σε κάθε νέα έκθεση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας ένα νέο αρνητικό στοιχείο κάνει την εμφάνισή του για τον πυλώνα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ενδεικτική η έκθεση-«μαχαιριά» της JP Morgan, οι αναλυτές της οποίας βλέπουν ως πιθανότερο σενάριο πως αρκετά ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα καταγράψουν ζημιογόνα αποτελέσματα το 2010.

Η έλλειψη τοξικών δανείων, η σχετικά περιορισμένη έκθεση σε κινδύνους και το προσεγμένο σε γενικές γραμμές χαρτοφυλάκιο δανείων δεν φαίνεται να θωράκισαν επαρκώς τις ελληνικές τράπεζες. Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος τοποθετεί την ανάκαμψη στην περίοδο 2012 - 2013 και παρά τη σημαντική πτώση των τιμών θεωρεί τη σχέση κινδύνου και απόδοσης που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες μη ελκυστική.

Επίσης, πέραν των κερδών, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα κληθούν να παλέψουν με την ύφεση ώστε να διασφαλίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τη βιωσιμότητα των πελατών τους. Ο δείκτης P/BV έχει ήδη υποχωρήσει σαφώς κάτω από τη μονάδα και οι πλέον απαισιόδοξοι αναλυτές φοβούνται πως θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 0,4 το διάστημα κορύφωσης της ύφεσης.

Και φυσικά το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον τραπεζικό κλάδο...

---Ο «θάνατος» των recession stories

Από την ύφεση στην οικονομία δεν έμειναν αλώβητες ούτε εκείνες οι εταιρίες που θεωρητικά συγκαταλέγονται στις περισσότερο αμυντικές, χάρη στο αντικείμενο δραστηριότητάς τους αλλά και σε άλλα χαρακτηριστικά που διαθέτουν.

Αμέσως παρακάτω αναφερόμαστε σε μερικά από τα ισχυρά αμυντικά «χαρτιά» της Σοφοκλέους, όπως τουλάχιστον τα αποκαλούσαν μέχρι πρότινος οι αναλυτές.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ

Ισχυρές αμυντικές επιλογές χαρακτηρίζονταν -μεταξύ άλλων- και οι μετοχές των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων λόγω των πολύ μεγάλων ανεκτέλεστων συμβάσεών τους, των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων τους, των πολυσχιδών εργασιών τους κ.λπ.

Το τελευταίο εξάμηνο, ωστόσο, η Ελλάκτωρ έχει απολέσει στο ταμπλό της Σοφοκλέους το 39% της αξίας της, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ το 31% (συνέβαλε θετικά η έμφαση στον κλάδο ενέργειας) και η J&P Άβαξ το 48%, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα η πτώση του Γενικού Δείκτη έχει κυμανθεί στο 30%. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, οι μεγάλες κατασκευαστικές υποαπέδωσαν τους τελευταίους έξι μήνες έναντι του Γενικού Δείκτη!

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι η οικονομική κρίση άρχισε πλέον να πλήττει σοβαρά ακόμη και τις «καλύτερες οικογένειες» του χώρου:

* Πάνε δύο περίπου χρόνια όπου το Δημόσιο έχει να αναθέσει νέα έργα και σε συνδυασμό με την πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων το πάλαι ποτέ «ατελείωτο» ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων έχει αρχίσει να εξασθενεί.

* Η οικονομική κρίση άρχισε να επηρεάζει πτωτικά τη χρήση ακόμη και των αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων (π.χ. Αττική Οδός, Ρίο - Αντίρριο), ενώ η αποδοτικότητα των έργων αυτών περιορίζεται σημαντικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει με 40% τα μερίσματα.

* Τα περιθώρια κέρδους στον αμιγή κατασκευαστικό τομέα διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τράπεζες ψάχνουν ευκαιρίες για ανοδική αναπροσαρμογή των επιτοκίων, ακόμη και για περιπτώσεις δανείων που είχαν δοθεί με χαμηλά spreads πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

ΟΤΕ

Μέχρι τις αρχές του 2009, οι αναλυτές υποστήριζαν πως αμυντική μετοχή θα ήταν αυτή του ΟΤΕ, καθώς οι τηλεπικοινωνίες πλήττονται λιγότερο από την ύφεση σε σχέση με τους άλλους οικονομικούς κλάδους.

Στη συνέχεια, υπήρξαν ξένοι οίκοι που τον Σεπτέμβριο του 2009 προέβλεπαν χαλάρωση του ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο χώρο από το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Η πραγματικότητα, όμως, ήρθε να επιβεβαιώσει τις απόψεις στελεχών του Οργανισμού ότι οι τηλεπικοινωνίες πλήττονται από την κρίση, απλώς με χρονική καθυστέρηση 9 - 12 μηνών εν συγκρίσει με τους υπόλοιπους κλάδους.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου αλλά και τα μετέπειτα δεδομένα (νέα προγράμματα εταιριών, μερίδια αγοράς κ.λπ.) δείχνουν ότι τα φετινά κέρδη του ΟΤΕ θα συνεχίσουν να ακολουθούν πτωτική πορεία, παρά τις συνέργιες με την Deutsche Telekom.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του τίτλου, το τελευταίο εξάμηνο (έως και τις 2/6/2010) έχει σημειώσει απώλειες 34,21% έναντι 30% του Γενικού Δείκτη, υποχωρώντας στα 6,77 ευρώ.

ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μέχρι και τα μέσα του 2009, οι αναλυτές πίστευαν ότι ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας συγκαταλέγεται στους αμυντικούς και μάλιστα δεν ήταν λίγοι όσοι θεωρούσαν τα τότε επίπεδα αποτιμήσεων των μετοχών του συγκεκριμένου τομέα ελκυστικά.

Σήμερα, οι εταιρίες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας έχουν δει τη ζήτηση να υποχωρεί ελαφρά και κυρίως να προτιμώνται υπηρεσίες χαμηλότερου κόστους. Αν σε όλα αυτά κάποιος προσθέσει τις πιέσεις για μείωση των τιμολογίων, τον κίνδυνο των επισφαλειών που παραμένει ορατός (πέρα από το δίδυμο της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value) και το ενδεχόμενο το ελληνικό δημόσιο να καταβάλλει τις υποχρεώσεις του με τεράστιες καθυστερήσεις, τότε μπορεί να συνεκτιμήσει την κατάσταση που θα επικρατήσει στον χώρο το 2010.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή εικόνα, οι τρεις από τις τέσσερις εισηγμένες του κλάδου (το Πραξιτέλειο τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης) το τελευταίο εξάμηνο έχουν υποαποδώσει σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη.

JUMBO - Sprider

Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην πραγματική ελληνική οικονομία, το φθινόπωρο του 2008, ορισμένοι αναλυτές είχαν εκφράσει την άποψη ότι η Sprider διέθετε ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά λόγω της σχέσης τιμής - ποιότητας των προϊόντων που πρόσφερε.

Σήμερα, και παρά την αύξηση του αριθμού των πελατών της, η κερδοφορία έχει μειωθεί σημαντικά (πέρυσι εμφάνισε ζημίες λόγω μη επαναλαμβανόμενων αποτελεσμάτων). Ως αποτέλεσμα, η μετοχή έχει καταγράψει απώλειες 58,8% το τελευταίο εξάμηνο και πάνω από 80% την τελευταία διετία.

Όσον αφορά στην Jumbo, το σύνολο των αναλυτών μέχρι και τα τέλη Μαρτίου έκανε λόγο για τα ισχυρότατα αμυντικά χαρακτηριστικά της και την ικανότητά της να προσαρμόζεται στις δύσκολες συγκυρίες της αγοράς.

Στη συνέχεια, η ελαφρά μείωση των πωλήσεων την περίοδο του Πάσχα, σε συνδυασμό με την ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, δημιούργησε την πιθανότητα μεγάλης κάμψης στα κέρδη από τη χρήση που ξεκινά την 1η Ιουλίου 2010. Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη της Marfin Analysis, σύμφωνα με την οποία τα κέρδη του οικονομικού έτους 2010 - 2011 θα περιοριστούν στα 67 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 102 εκατ. για τη χρήση που θα λήξει στις 30/6/2010.


** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις εκτιμήσεις της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, τις αποδόσεις των βασικών δεικτών χρηματιστηρίων και τον δείκτη μεταβλητότητας VIX στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

*** Επικαιροποιημένη αναδημοσίευση από το 636ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 28 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v