Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η JP Morgan "ματώνει" τις ελληνικές τράπεζες

Σε υποβάθμιση της σύστασης όλων των ελληνικών τραπεζών που καλύπτει αλλά και σε σημαντική μείωση της τιμής-στόχου προχωρά η JP Morgan σε έκθεσή της για τα ελληνικά ιδρύματα με ημερομηνία 25 Μαΐου.

Η JP Morgan ματώνει τις ελληνικές τράπεζες
Σε υποβάθμιση της σύστασης όλων των ελληνικών τραπεζών που καλύπτει αλλά και σε σημαντική μείωση της τιμής-στόχου προχωρά η JP Morgan σε έκθεσή της για τα ελληνικά ιδρύματα με ημερομηνία 25 Μαΐου.

Η σύσταση για τις μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank περικόπτεται σε "underweight" από "overweight", για την Πειραιώς σε "underweight" από "neutral", για την Τράπεζα Κύπρου σε "neutral" από "οverweight", ενώ για την Αγροτική και το Τ.Τ. η σύσταση είναι "underweight", χωρίς να υπάρχει δυνατότητα προηγούμενη σύγκρισης.

Η τιμή-στόχος για την Εθνική τίθεται στα 9,8 από 25 ευρώ προηγουμένως, στην Alpha στα 4,7 από 10 ευρώ, για τη Eurobank στα 3,8 από 7,6 ευρώ, για την Πειραιώς στα 3,9 από 7,3 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου στα 4,5 από 6,8 ευρώ, στην Αγροτική στο 0,4 από 1 ευρώ και για το Τ.Τ. στο 1,9 από 3,5 ευρώ.

Ο οίκος επισημαίνει ότι ο δρόμος της ανάκαμψης για τα ελληνικά ιδρύματα θα είναι μακρύτερος των εκτιμήσεων καθώς τα αυστηρότερα δημοσιονομικά μέτρα θα έχουν επίπτωση στην ποιότητα ενεργητικού, τα κόστη χρηματοδότησης θα είναι αυξημένα, όπως και ο κίνδυνος νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές ιδιοκτησίας των ιδρυμάτων.

Η JP Morgan θεωρεί πιθανότερο το σενάριο του ζημιογόνου 2010 για τις ελληνικές τράπεζες και του ισοσκελισμένου 2011, ενώ βλέπει την ανάκαμψη για το 2012-2013. Παρά την σημαντική πτώση των τιμών θεωρεί τη σχέση κινδύνου-απόδοσης που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες, μη ελκυστική.

Στις επιδεινούμενες εκτιμήσεις σχετικά με τα μακροοικονομικά μεγέθη (αθροιστική συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 7% κατά το διάστημα 2010-2011, με επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού και περιορισμένη πρόσβαση στις διατραπεζικές αγορές) αποδίδει ο οίκος την καθοδική αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών του και των συστάσεων.

Εκτίμηση της JP Morgan είναι ότι είναι νωρίς να αγοράσει κανείς ελληνικές τράπεζες ποντάροντας στην ανάκαμψή τους και ότι θα ξανασκεφτεί την επενδυτική προοπτική των ελληνικών ιδρυμάτων πιο κοντά στο τέλος της ύφεσης («στα μέσα του 2011») σε συνάρτηση και με την αναμενόμενη δημοσιονομική πρόοδο που θα μπορούσε να ανοίξει ξανά την αγορά του ιδιωτικού χρέους.

Με ή χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, η Ελλάδα έχει μπροστά της μια περίοδο συρρίκνωσης, καθώς τα μέτρα του προγράμματος Σταθερότητας θα επιδράσουν στην οικονομία και στις τράπεζες, παρά τους ισχυρούς ισολογισμούς των τελευταίων, αναφέρει η έκθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v