Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές την αύξηση των ναύλων

Χαμηλότερες των αναμενόμενων είναι οι αυξήσεις στους ναύλους των ακτοπλοϊκών εταιριών που ανακοίνωσε ο ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννης, σύμφωνα με τους αναλυτές, μερίδα των οποίων εκτιμά πως η αύξηση δεν είναι ικανή να απορροφήσει την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου. Πώς σχολιάζουν Marfin, Eurobank και Π&Κ.

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές την αύξηση των ναύλων
Χαμηλότερες των αναμενόμενων είναι οι αυξήσεις στους ναύλους των ακτοπλοϊκών εταιριών που ανακοίνωσε ο ΥΕΝ Μ. Κεφαλογιάννης, σύμφωνα με τους αναλυτές, μερίδα των οποίων εκτιμά πως η αύξηση δεν είναι ικανή να απορροφήσει την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Ειδικότερα, η Marfin Analysis στο πρωινό της report με ημερομηνία 8 Ιουλίου 2004 αναφέρει πως το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ακτοπλόων για αυξήσεις στην οικονομική θέση και τα οχήματα, ενέκρινε τελικά αυξήσεις μεταξύ 0,17 ευρώ και 1 ευρώ (που αντιστοιχεί σε έως 3%), που είναι όμως χαμηλότερες από αυτές που ζητούσαν οι ακτοπλόοι (10%-15%).

Συμπληρώνει επίσης πως οι αυξήσεις είναι χαμηλότερες και από τις δικές της προβλέψεις, καθώς ανέμενε άνοδο έως 5% στα εισιτήρια.

Η Marfin Analysis υπενθυμίζει πως με βάση το τρέχον θεσμικό πλαίσιο, οι εταιρίες μπορούν να καθορίζουν ελεύθερα τις τιμές των εισιτηρίων της διακεκριμένης θέσης, αλλά το ανώτατο όριο των τιμών στην οικονομική θέση και στα οχήματα καθορίζεται ακόμη από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Marfin Analysis, αναμένεται πλήρης απελευθέρωση της αγοράς μέσα στο έτος, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά της η Eurobank Securities επισημαίνει πως οι ακτοπλόοι πίεζαν για αυξήσεις της τάξεως του 10% (κατά μέσο όρο) ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί το 40% του κόστους πωληθέντων.

Η κυβέρνηση ωστόσο, σημειώνει η Eurobank Securities, σε μια προσπάθεια να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και υπό το πρίσμα της μειωμένης τουριστικής κίνησης, είχε αρνηθεί τα αιτήματα των ακτοπλόων.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση που τελικά ανακοίνωσε το ΥΕΝ, η Eurobank Securities εκτιμά πως θα βοηθήσει τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να αντεπεξέλθουν πλήρως στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Εξάλλου, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως εάν οι αυξήσεις υιοθετηθούν άμεσα, τότε θα επηρεάσουν θετικά κατά 0,7% τα κέρδη του ομίλου των Μινωικών Γραμμών και κατά 0,5% τα κέρδη των Επιχειρήσεων Αττικής.

Από την άλλη όμως, επισημαίνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, είναι μάλλον δύσκολο για το σύνολο της ακτοπλοΐας να υιοθετήσει τις αυξήσεις στα εισιτήρια της τρίτης θέσης και στα οχήματα, καθώς οι εταιρίες υιοθετούν εκπτωτικά πακέτα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και της διακράτησης των μεριδίων αγοράς που κατέχουν.

Ως εκ τούτου, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως δεν αναμένεται να σημειωθούν αλλαγές σε επίπεδο τζίρου, επισημαίνοντας πως τα βασικότερα σημεία ενδιαφέροντος για το 2004 παραμένουν η κίνηση και τα λειτουργικά κόστη όσον αφορά στα περιθώρια κέρδους.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ τονίζει πως για τις Επιχειρήσεις Αττικής το περιθώριο των EBITDA αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση 2 μονάδες βάσης, στο 27,9%, και 4 μονάδες για τις Μινωικές, στο 27,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v