Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: "Καμπανάκι" από τις αποτιμήσεις!

Εκτός από τη μονοδιάστατη ανάλυση του P/E και του ρυθμού αύξησης των κερδών, υπάρχει και ο δείκτης PEG. Τα μηνύματα για τις εισηγμένες εταιρίες το 2010 από τον δείκτη που συνδυάζει P/E και αύξηση των EPS.

Σοφοκλέους: Καμπανάκι από τις αποτιμήσεις!
* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των εισηγμένων το 2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

αισιόδοξοι της Σοφοκλέους (έστω και μειοψηφία) επισημαίνουν ότι η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με παρόμοιο ή και χαμηλότερο P/E σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, ενώ οι αποδόσεις της από την αρχή του έτους απέχουν σημαντικά από τον μέσο όρο.

Τα στοιχεία αυτά, υποστηρίζουν, μπορεί να είναι θετικά σε κάθε πιθανό ανοδικό ράλι των αγορών, ειδικά τώρα όπου φαίνεται ότι υπάρχει ένα σχέδιο διάσωσης για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της πτώσης εξηγούν ότι υπάρχει δρόμος μπροστά μας, αφού οι προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και το τέλος της κρίσης είναι ακόμα μακριά, ενώ η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία δεν φαίνεται στον ορίζοντα, στοιχείο το οποίο απεικονίζεται και στον ρυθμό αύξησης των κερδών.

Εκτός από τη μονοδιάστατη ανάλυση του δείκτη P/E και του ρυθμού αύξησης των κερδών, υπάρχει και ο δείκτης PEG που στην ουσία έρχεται να συγκεράσει τα δύο αυτά στοιχεία και να δώσει τη συνισταμένη τους.

Και το συμπέρασμα είναι ότι η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη δεν ευνοεί τη Σοφοκλέους για φέτος, ωστόσο βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα για το 2011! Η εγχώρια αγορά μετοχών δείχνει αισθητά υπερτιμημένη σε σχέση με τις ξένες, ενώ ο αριθμός των τίτλων που φαίνονται υποτιμημένοι είναι μικρός.

Ουσιαστικά, ο δείκτης PEG συνδυάζει τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας με την εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή και «εξηγεί» αν το P/E του τίτλου είναι υπερβολικό σε σχέση με την προσδοκώμενη άνοδο των κερδών που προβλέπουν οι αναλυτές.

Συνδέοντας λοιπόν τα αναμενώμενα κέρδη και τους πολλαπλασιαστές αποτίμησης, οι επενδυτές είναι σε θέση να αποτιμήσουν τις προοπτικές μιας συγκεκριμένης εταιρείας ή μιας ολόκληρης αγοράς.

Μέσω της χρήσης του δείκτη PEG ο επενδυτής μπορεί να αξιολογήσει το πραγματικό μέγεθος του P/E ενός τίτλου, αφού είναι πιθανό μια μετοχή που είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη τιμής προς κέρδη 50 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της να δικαιολογεί πλήρως το υψηλό της κατά τα άλλα P/E λόγω του growth στα κέρδη της, σε αντίθεση με κάποια άλλη που παρουσιάζει αρκετά πιο συντηρητική αποτίμηση στο ταμπλό και μικρότερο P/E, αλλά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στα κέρδη της.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ο δείκτης PEG λειτουργεί ως εργαλείο για μακροχρόνιες επενδυτικές επιλογές και σε τίτλους με ικανοποιητική εμπορευσιμότητα, ενώ αντίθετα δεν προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο στην αναζήτηση επιλογών βραχυχρόνιας διάρκειας και θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλα κριτήρια επιλογής μετοχών.
 
Έχοντας ως οδηγό για το screening των εταιρειών τον δείκτη PEG βάσει των στοιχείων της FactSet, θετικά κρίνονται οι τίτλοι που διαθέτουν δείκτη PEG κάτω από τη μονάδα, ενώ ελκυστικές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται εκείνοι με δείκτη PEG κάτω από το 0,50.

Όλες οι περιπτώσεις μετοχών που εμφανίζουν δείκτη PEG ανώτερο από τη μονάδα δεν αποτελούν ευκαιρίες ούτε και εκείνες με αρνητικές εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή, αφού ο PEG όπως και ο δείκτης τιμής προς κέρδη δεν ορίζονται για αρνητικές τιμές. Χρειάζεται, ωστόσο, να τονιστεί για μία ακόμη φορά ότι τα αποτελέσματα των δεικτών είναι ενδείξεις και όχι αποδείξεις, ιδιαίτερα σε θέματα αξιολόγησης μετοχών.

--- Η σύγκριση με τις ξένες αγορές

Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων της FactSet, οι μετοχές που για το 2010 φαίνεται να αποτελούν «ευκαιρίες» είναι λίγες και μάλιστα ο αριθμός τους ξαφνιάζει αρνητικά. Μόλις 17 εταιρείες συνολικά εμφανίζουν δείκτη PEG κάτω από τη μονάδα, ενώ το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι στις 14 από αυτές ο PEG βρίσκεται κάτω από το κρίσιμο όριο του 0,50.

Όπως διακρίνουμε, η ελληνική αγορά μετοχών στο σύνολό της παρουσιάζει αρνητικό δείκτη PEG, ενώ για τον FTSE/ASE-20 ο αντίστοιχος δείκτης επίσης κινείται σε αρνητικά επίπεδα.
Ίδια είναι η εικόνα και για τις εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αφού ο FTSE/ASE Mid 40 υπολογίζεται στα επίπεδα του -1,71.

Σε όρους συνδυασμένου με την ανάπτυξη πολλαπλασιαστή κερδών, λοιπόν, οι ελληνικοί τίτλοι μπορούν να θεωρηθούν υπερτιμημένοι, αφού και ο μέσος όρος για τις ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα από το Χ.Α.

Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες την παρούσα χρονική στιγμή βρίσκονται στο 0,7, ενώ ο DJ Euro Stoxx για το 2010 κινείται στο 0,34. Ο δείκτης CAC 40 είναι στο 0,32, ο FTSE/Mibtel 30 του Μιλάνου στο 0,42, ο δείκτης-βαρόμετρο της Σοφοκλέους DAX μόλις στο 0,17, ενώ ο S&P 500 έχει διαμορφωθεί στο 0,56. Η μόνη αγορά που βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο είναι η Πορτογαλία με 3,03, ενώ τη χαμηλότερη τιμή PEG για το 2010 εμφανίζει ο ολλανδικός δείκτης ΑΕΧ.

Όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, αξίζει να επισημανθεί ότι, παρόλο που ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας του για το 2010 είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ισχνή επίδοση η οποία προβλέπεται στα κέρδη ανά μετοχή τον καθιστά «ακριβό».

Για το 2011 η εικόνα αντιστρέφεται, με τους ελληνικούς δείκτες να γίνονται ελκυστικοί σε όρους PEG, ωστόσο οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία μπορεί να εμφανίζονται ιδιαίτερα υψηλές, αφού όλες οι τελευταίες εκθέσεις που έρχονται στο προσκήνιο περικόπτουν σημαντικά τα EPS των ελληνικών τίτλων, με μικρές μόνο εξαιρέσεις.

--- Οι «ακριβές» και οι «φθηνές»

Αναφορικά με τις μετοχές, στην πρώτη θέση του πίνακα φιγουράρει αυτή της Μέτκα με τον χαμηλότερο δείκτη PEG στο 0,06. Ο τίτλος της Μετκα είναι διαπραγματεύσιμος με P/E 7 φορές τα κέρδη του 2010, ενώ ο προσδοκώμενος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το τρέχον έτος είναι 113%.

Σε παραδοσιακούς όρους αποτίμησης, ο συγκεκριμένος τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος «ελκυστικά», αφού ο πολλαπλασιαστής κερδών για το 2010 κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο της αγοράς αλλά και των εταιρειών του κλάδου. Για την F.G. Europe το εκτιμώμενο P/E για το 2010 είναι μόλις 3,4 φορές.

Στην επόμενη θέση βρίσκεται μία αμυντική εταιρεία, η ΕΥΔΑΠ, για την οποία το εκτιμώμενο P/E του 2010 προσεγγίζει το 28,3, ενώ οι προβλέψεις για την αύξηση των κερδών της διαμορφώνονται στο 375%, οπότε ο δείκτης PEG της βρίσκεται στο 0,08. Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, το εκτιμώμενο P/E του 2010 κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο τόσο της αγοράς όσο και των εταιρειών του κλάδου της.

Στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται οι τίτλοι της Frigoglass και της Alapis. Για τη μεν Frigoglass, ο δείκτης PEG διαμορφώνεται στο 0,09, αφού το προσδοκώμενο P/E της εταιρείας για το 2010 είναι 23,9 φορές, αλλά η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή βρίσκεται στο 263%. O τίτλος της Alapis είναι διαπραγματεύσιμος με πολλαπλασιαστή κερδοφορίας για το 2010 στις 4,3 φορές και η μέση εκτίμηση για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή είναι 48%, με τον δείκτη PEG να κινείται στο 0,09.

Όσον αφορά στην ΕΥΑΘ, ο δείκτης PEG κινείται στα επίπεδα του 0,13 και η εκτιμώμενη αύξηση στα καθαρά κέρδη ανά μετοχή είναι 56% και το P/E του 2010 βρίσκεται στις 7,2 φορές. Τέλος, ακόμα 8 τίτλοι είναι διαπραγματεύσιμοι με δείκτη PEG κατώτερο του 0,50, μεταξύ των οποίων είναι αυτοί των Fourlis, Revoil, ΕΧΑΕ, ΚΑΕ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Intralot, Ελλάκτωρ, Elmec Sport και Motor Oil.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι καμία από τις τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν κινείται σε θετικά επίπεδα PEG. Ωστόσο, για το 2011, οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Τράπεζας Κύπρου, της Alpha Bank και της EFG Eurobank Ergasias αλλά και της Marfin Popular Bank εμφανίζουν ιδιαίτερα χαμηλά PEG, τα οποία όμως είναι υπό αμφισβήτηση, καθώς οι εκτιμήσεις για τα κέρδη μπορεί να μειωθούν σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες.

* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των εισηγμένων το 2010 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 634ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 14 - 18 Μαΐου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v