Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πού θα κινηθούν οι επισφάλειες το 2010

Το φλέγον ζήτημα των επισφαλειών αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες με τις τράπεζες να παίρνουν ήδη θέση μάχης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα. Νέα γενιά επισφαλειών στα επιχειρηματικά δάνεια.

Τράπεζες: Πού θα κινηθούν οι επισφάλειες το 2010
Το φλέγον ζήτημα των επισφαλειών αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες με τις τράπεζες να παίρνουν ήδη θέση μάχης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα.

Οι εκτιμήσεις για το πού θα κινηθούν οι επισφάλειες, στο σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, κάνουν λόγο για διπλασιασμό τους, στο 15% - 16% από 7,8% όπου έκλεισαν το 2009. Σε απόλυτα ποσά το ποσοστό αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ.

Στο ερώτημα πώς κινήθηκε ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2010, τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη απαντούν: "Στα καταναλωτικά δάνεια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι πιστωτικές κάρτες, η ζημιά έχει ήδη γίνει από το 2009. Προς το παρόν, η κατάσταση παραμένει ως έχει, με τα μη εξυπηρετούμενα στην εν λόγω κατηγορία να κινούνται στα επίπεδα του 13% - 15%. Σαφώς, εντός του έτους θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση.

Ωστόσο, οι ιδιώτες δανειολήπτες, πλην εκείνων που έχουν εγκαταλείψει την αποπληρωμή εδώ και καιρό, προσπαθούν να μαζέψουν τα καταναλωτικά τους δάνεια και να αποπληρώσουν τις πιστωτικές κάρτες".

Η νέα όμως γενιά επισφαλειών, που αναμένεται να μεγαλώσει έτι περαιτέρω το 2010, αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, με αιχμή τις μικρές και ένα σημαντικό ποσοστό των μεσαίων επιχειρήσεων.

"Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κρίση θα είναι σαρωτική για δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη δραματική υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης", υπογραμμίζει στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις τράπεζες έχει σημάνει συναγερμός για την αυξητική πορεία των "κόκκινων" δανείων στα επιχειρηματικά και αναμένεται έκρηξη του φαινομένου έως το τέλος του 2010.

Στα στεγαστικά οι επισφάλειες κινούνται ανοδικά και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα. Σε ορισμένες αντιστοιχεί στο 4% του χαρτοφυλακίου και σε άλλες στο 8%. Ωστόσο, ο μέσος όρος της αγοράς καταδεικνύει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων στην κατηγορία της στεγαστικής πίστης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v