Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Δίκαια” αποτιμημένα τα ΕΛΠΕ, εκτιμά η Εγνατία

”Δίκαια” αποτιμημένη είναι η μετοχή των ΕΛΠΕ στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, σε σχέση με την τιμή-στόχο των 7 ευρώ, επισημαίνει η Εγνατία ΑΧΕ, τονίζοντας πως διαπραγματεύεται με σχετικά ”απαιτητική” συγκριτική αποτίμηση. Διατηρεί τη θετική της άποψη για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

”Δίκαια” αποτιμημένα τα ΕΛΠΕ, εκτιμά η Εγνατία
”Δίκαια” αποτιμημένη είναι η μετοχή των ΕΛΠΕ στα τρέχοντα επίπεδα τιμών όπως προκύπτει με βάση τη μέθοδο των προεξοφλημένων ταμειακών ροών (DCF) που καταδεικνύει την τιμή-στόχο των 7 ευρώ, ενώ διαπραγματεύεται με σχετικά ”απαιτητική” συγκριτική αποτίμηση, αναφέρει η Εγνατία ΑΧΕ σε ανάλυσή της με ημερομηνία 6 Ιουλίου 2004.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ωστόσο πως διατηρεί τη θετική της άποψη για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με την Εγνατία ΑΧΕ, τα σημαντικότερα θέματα με τα οποία θα έπρεπε να ασχοληθεί η διοίκηση και τα οποία θα επέτρεπαν την αναθεώρηση της αποτίμησής της, είναι η ανάπτυξη του business plan του ομίλου που αφορά στη λειτουργία του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα, αλλά και μια καλύτερη επικοινωνία για τη στρατηγική του ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση κεφαλαίων.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως κατά την άποψή της, η διοίκηση θα έπρεπε να ακολουθήσει μια περισσότερο ρεαλιστική τοποθέτηση όσον αφορά στις κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου.

Σημειώνει επίσης πως η βελτιστοποίηση του επενδυτικού προγράμματος σε συνδυασμό με μια μεγαλύτερη μερισματική πολιτική θα συνέβαλε θετικά ώστε ο όμιλος να γίνει περισσότερο ”ελκυστικός”.

Η Εγνατία ΑΧΕ επισημαίνει πως τα ΕΛΠΕ παραμένουν ένας ενεργειακός όμιλος που διαχειρίζεται ένα σωστά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, με ισχυρά χρηματοοικονομικά, που παράλληλα διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η στρατηγική του ομίλου εστιάζεται στη βελτίωση των εγχώριων δραστηριοτήτων, στη διεύρυνση της παρουσίας του ομίλου στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και στη διαφοροποίηση της λειτουργίας μέσω της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού.

Τα ”ισχυρά” περιθώρια διύλισης στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2004 εκτιμά η Εγνατία ΑΧΕ πως θα ενισχύουν την κερδοφορία του ομίλου στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως τα EBITDA του ομίλου αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 31%, διαμορφούμενα στα 394,7 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, τα καθαρά κέρδη εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 14% ως αποτέλεσμα των σημαντικών έκτακτων κερδών που καταγράφηκαν το 2003, αλλά και στο πλαίσιο της υψηλότερης φορολογίας στη φετινή χρήση, καθώς το μεγαλύτερο φορολογικό όφελος από την απορρόφηση της Πετρόλα καταγράφηκε το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v