Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Σοφοκλέους μετά το «πακέτο» των 120 δισ.

Οι προσδοκίες στο ταμπλό μετά τη διαφαινόμενη διάσωση της χώρας και οι «μπανανόφλουδες» - Οι αισιόδοξοι ποντάρουν στην επανάληψη του φαινομένου της «άνοιξης του 2009» - Αναλυτικός πίνακας.

H Σοφοκλέους μετά το «πακέτο» των 120 δισ.
Οι προσδοκίες στο ταμπλό μετά τη διαφαινόμενη διάσωση της χώρας και οι «μπανανόφλουδες» που ενδέχεται να εμφανιστούν μόλις ο αρχικός ενθουσιασμός καταλαγιάσει - Οι αισιόδοξοι ποντάρουν στην επανάληψη του φαινομένου της «άνοιξης του 2009» - Αναλυτικός πίνακας.


Το πακέτο στήριξης των 120 δισ. ευρώ έτυχε θερμής υποδοχής από το επενδυτικό κοινό, με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. να κερδίζει 7,14% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Και αυτό γιατί η λήψη του μεγάλου αυτού πακέτου φαίνεται ότι:

• Απομακρύνει τα σενάρια για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, γεγονός που θα οδηγούσε τη χώρα σε μεγάλη καταστροφή.

• Θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να διασφαλίσουν περαιτέρω τη ρευστότητά τους, να δανείζονται με καλύτερους όρους από τις ξένες αγορές και θα αμβλύνει τις πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων (με δεδομένο το repricing των χορηγήσεων που συνεχίζεται, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα επηρεαστεί θετικά).

• Θα δώσει τη χρονική ευχέρεια στην κυβέρνηση να δρομολογήσει τις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο τη μακροοικονομική εξισορρόπηση και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην πραγματική οικονομία.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι, ωστόσο, δηλώνουν συγκρατημένοι για την πορεία που θα ακολουθήσει η Σοφοκλέους, όταν ο πρώτος ενθουσιασμός από το άκουσμα του ενισχυμένου πακέτου καταλαγιάσει.

Υποστηρίζουν δηλαδή ότι οι ελληνικές μετοχές -παρά την κατακόρυφη πτώση στην οποία έχουν υποχρεωθεί τους τελευταίους έξι μήνες- δεν θα πρέπει να θεωρούνται «τσάμπα» σε όρους αποτίμησης. Και αυτό γιατί η πτώση των κερδών μέσα στη διετία 2009 - 2010, σύμφωνα με την τρέχουσα μέση εκτίμηση των αναλυτών, οδηγεί το P/E του Γενικού Δείκτη στις 9,5 φορές με βάση τα κέρδη του 2009 και στις 10 φορές με βάση τις εκτιμήσεις για τη φετινή επίδοση των εισηγμένων εταιριών (βλέπε αναλυτικά στοιχεία για τα P/E του FTSE/ASE-20 στον παρατιθέμενο πίνακα).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, οι περισσότερες εξ αυτών φαίνεται να διαπραγματεύονταν με διψήφιο P/E με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2010 και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζεται το ράλι της χθεσινής συνεδρίασης.

Επιπρόσθετα, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι υπάρχει χαμηλή ορατότητα για τη διαμόρφωση της φετινής κερδοφορίας, καθώς:

α) Υπήρχαν μέχρι και προχθές έντονες αποκλίσεις από το κατά πόσον θα υποχωρήσει το φετινό ΑΕΠ (από το -2% έως και το -6%).

β) Αναμένεται με ενδιαφέρον το νέο πακέτο σκληρών μέτρων που πιστεύεται ότι θα προκύψει τις αμέσως επόμενες ημέρες από τη συμφωνία της κυβέρνησης με το επιτελείο του ΔΝΤ, προκειμένου να εκτιμηθεί το νέο περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν να δράσουν οι επιχειρήσεις για τους υπόλοιπους επτά μήνες του έτους.

Αν και από το πακέτο μέτρων πιθανόν ο επηρεασμός να μην είναι ενιαίος (π.χ. αν κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός, θα ωφεληθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και οι δραστηριότητες εντάσεως εργασίας, ενώ αντίθετα θα πληγούν οι περισσότερες από τις εταιρίες που απευθύνονται στην εσωτερική αγορά κ.λπ.), όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς μία τριετία σκληρής λιτότητας, όπου το κυριότερο στοιχείο της θα είναι οι χαμηλότερες εργασιακές αποδοχές και η πολύ χαμηλότερη ζήτηση. Αρνητικό σενάριο επίσης είναι και μια νέα αύξηση στον ΦΠΑ.

Ειδικότερα για τις τράπεζες θα υπάρξει πρόβλημα: α) στην προσέλκυση νέων καταθέσεων, άρα και στην αδυναμία τους για τη χορήγηση πρόσθετων δανείων και β) στην ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, καθώς την κορύφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα τη δούμε όχι φέτος, αλλά το νωρίτερο μέσα στο 2011.

Πέραν αυτών, όμως, στα μειονεκτήματα της Σοφοκλέους εντάσσεται και η ουσιαστική εκτίναξη της φορολογίας των κερδών από το 25% που ήταν προ διετίας στο 40%. Και αυτό γιατί όσο και αν τα μη διανεμόμενα κέρδη φορολογούνται μόνο με 24%, ο μακροπρόθεσμος στόχος του μετόχου δεν είναι τα εταιρικά κέρδη, αλλά το μέρισμα που θα εισπράττει…


Το φαινόμενο της «άνοιξης του 2009»

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι δρομολογούμενες εξελίξεις (πακέτο στήριξης 100 - 120 δισ. ευρώ, μέτρα με «άρωμα» ΔΝΤ, διάθεση για λήψη διαρθρωτικών αλλαγών κ.λπ.) θα έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της επενδυτικής προοπτικής από βραχυμεσοπρόθεσμη σε μακροπρόθεσμη.

Το νέο περιβάλλον δηλαδή προσφέρεται περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν για επενδυτές οι οποίοι τοποθετούνται με μακροπρόθεσμη προοπτική, ποντάροντας όχι τόσο στις επιδόσεις μιας εταιρίας μέσα στη διετία 2010 - 2011, αλλά στις επιδόσεις από το 2012 και μετά.

Ορισμένοι μάλιστα συγκρίνουν την τρέχουσα περίοδο με εκείνη της άνοιξης του 2009, όταν τότε είχαμε -εν μέσω μάλιστα εντονότατης διεθνούς κρίσης- μεγάλες αγορές από εγχώρια χαρτοφυλάκια, τα οποία αγόραζαν π.χ. την Εθνική Τράπεζα στα 8,5 - 10 ευρώ ή την Alpha Bank στα 5 - 6 ευρώ, επειδή πίστευαν ότι έπειτα από τρία χρόνια οι αποτιμήσεις των μετοχών αυτών θα ήταν πολύ υψηλότερες.

Οι αγοραστές αυτοί δεν ήταν οι συνήθεις χρηματιστηριακοί «παίκτες», αλλά επιχειρηματίες και εισοδηματίες από ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στη Σοφοκλέους με αμιγώς επενδυτικά κριτήρια και μάλιστα «ξεφόρτωσαν» στη συνέχεια στους ξένους θεσμικούς τις θέσεις τους σε σαφώς υψηλότερες αποτιμήσεις.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι τρέχουσες τιμές των περισσότερων μετοχών απέχουν μόλις 25% - 40% πάνω από το ελάχιστο των τιμών τους κατά την τελευταία πενταετία, όταν σήμερα η Σοφοκλέους έχει να αντιμετωπίσει μια κρίση ελληνική -έστω νοτιοευρωπαϊκή- ενώ πέρυσι μιλούσαμε για μια βαθύτατη κρίση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος…

Αυτά βεβαίως αν δεν δούμε το «ντόμινο» των κρατικών χρεών να εξαπλώνεται σε ευρωπαϊκό ή και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως φοβούνται αρκετοί διεθνείς αναλυτές.



Δείκτες P/E εταιριών του FTSE/ASE-20

P/E 09

P/E 10

Alpha Bank A.E.

8,46

11,66

ATEbank S.A.

-3,78

-170,74

Bank of Cyprus PCL

7,25

8,09

Coca-Cola Hellenic Bottling Co. S.A.

15,68

15,87

EFG Eurobank Ergasias S.A.

10,65

13,95

Ellaktor S.A.

9,39

7,04

Hellenic Petroleum S.A.

14,07

12,91

Hellenic Telecommunications Organization S.A.

7,03

8,29

Intralot S.A.

10,37

6,61

Marfin Investment Group Holdings S.A.

20,41

16,39

Marfin Popular Bank PCL

8,67

9,82

Motor Oil Hellas Corinth Refineries S.A.

13,19

8,48

Mytilineos Holdings S.A.

38,60

9,72

National Bank of Greece S.A.

6,14

7,21

OPAP S.A.

8,18

7,91

Piraeus Bank S.A.

7,56

12,93

Public Power Corp. S.A.

2,53

4,23

Titan Cement Co. S.A.

11,53

11,48

TT Hellenic Postbank S.A.

33,72

33,88

Viohalco S.A.

-

-

Πηγή: FACTSET, κλείσιμο τιμών 28/4/2010


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v