Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγγυητής η ΤτΕ στις συναλλαγές ομολόγων

Την ανάληψη από τη ΤτΕ, προσωρινά, ρόλου διαμεσολαβητή μεταξύ ξένων και εγχώριων βασικών διαπραγματευτών αποφάσισαν η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Βασικών Διαπραγματευτών και η Ένωση Βασικών Διαπραγματευτών.

Εγγυητής η ΤτΕ στις συναλλαγές ομολόγων
Την ανάληψη από την Τράπεζα της Ελλάδος, προσωρινά, ρόλου διαμεσολαβητή μεταξύ ξένων και εγχώριων βασικών διαπραγματευτών αποφάσισαν κατά την διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Βασικών Διαπραγματευτών και η Πανευρωπαική Ένωση Βασικών Διαπραγματευτών.

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία της αγοράς overnight repo καθώς κάποιοι εγχώριοι ειδικοί διαπραγματευτές δεν διαθέτουν γραμμές με αντίστοιχους ξένους. Στόχος να μειωθεί το ρίσκο αντισυμβαλλόμενου με την εγγύηση της ΤτΕ.

Η ΤτΕ θα λειτουργεί ως εγγυητής των συναλλαγών, για διάστημα ένα με δύο μηνών, καθώς συμφωνήθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την δημιουργία μηχανισμού εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών που θα λειτουργεί υπό την Τράπεζα της Ελλάδος.

Για τον λόγο αυτό θα συγκληθεί στις 21 Μαίου η ολομέλεια των Βασικών Διαπραγματευτών προκειμένου να συζητήσει το θέμα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι συναλλαγές ομολόγων διακανονίζονται και εκκαθαρίζονται μέσω omnibus accounts ήδη από την έναρξη λειτουργίας της ΗΔΑΤ. Η δημιουργία Μηχανισμού Εκκαθάρισης και Διακανονισμού υπό την ΤτΕ αποτελεί «πισωγύρισμα» αναγκαίο για να μειωθεί το ρίσκο αντισυμβαλλόμενου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v