Σε νέο ιστορικό υψηλό το spread του 10ετούς

Νέο ιστορικό υψηλό, στις 489 μονάδες βάσης, άγγιξαν τα spreads του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.

Σε νέο ιστορικό υψηλό το spread του 10ετούς
Νέο ιστορικό υψηλό, στις 483 μονάδες βάσης, άγγιξαν τα spreads του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.

Στις 639 μονάδες το spread του 2ετούς τίτλου, αυξάνεται εκείνο του 3ετούς έως τις 682 από τις 677 μ.β. χθες, ενώ στις 550 μ.β. αυξάνεται το spread του 5ετούς τίτλου.

Στις 526 μονάδες βάσης κινείται το spread του ομολόγου 7ετούς διάρκειας.

---- Το σχόλιο της Πήγασος

Κλιμάκωση των πιέσεων είχαμε χθες στην αγορά ομολόγων καθώς διαμορφώνεται πλέον η άποψη ότι η Ελλάδα πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στο αναπόφευκτο, σχολιάζει η Πήγασος.

Φαίνεται πως έχει εδραιωθεί στην αγορά η πεποίθηση ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμο πρόβλημα φερεγγυότητας, το οποίο σχετίζεται με τις ιδιαίτερα σημαντικές μελλοντικές δανειακές ανάγκες που θα προκύψουν τόσο από την αναχρηματοδότηση και το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους όσο και από την ελλειμματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, και όχι απλώς από μία βραχυπρόθεσμη αδυναμία ρευστότητας.

Πληθαίνουν και εντατικοποιούνται οι ανησυχίες των επενδυτών ότι η χώρα θα αποδειχτεί εν τέλει ανίκανη να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011-12, καθώς η οικονομική ύφεση εκτιμάται ότι θα αποδειχτεί πιο βαθιά, καθιστώντας τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 2,7% το 2012 αδύνατη λόγω της αναμενόμενης απόκλισης των δημοσίων εσόδων.

Πολλοί, δε, θεωρούν αναξιόπιστο το ΠΣΑ γιατί βασίζεται σε παραδοχές ως προς τις προβλέψεις για την πορεία βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, όπως το ΑΕΠ και η ιδιωτική κατανάλωση, οι οποίες θεωρούνται πολύ αισιόδοξες.

Κοινό πιστεύω πολλών, αναφέρει η Πήγασος, είναι ότι η εξωτερική οικονομική βοήθεια επιτρέπει απλώς στη χώρα να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να οργανώσει μια αναδιάρθρωση και επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που αυτές συνεπάγονται, οι οποίες όμως θα επιτρέψουν τη μετάθεση των βραχυπρόθεσμων αναγκών σε μακροπρόθεσμες, με πιθανή μεταβολή των όρων δανεισμού υπέρ του Δημοσίου και κατά των ομολογιούχων (μείωση ονομαστικής αξίας ή/και των επιτοκίων), μειώνοντας και την επιβάρυνση των δημοσιονομικών μεγεθών.

Ο μεγάλος φόβος που έχει κυριεύσει την επενδυτική κοινότητα έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού σε επίπεδα απαγορευτικά, ενώ τα spreads καταγράφουν καθημερινά αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά.

Το περιθώριο απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διευρύνθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση κατά 23,3 μ.β. στις 453,6 μ.β., αφού πρώτα προσέγγισε τις 470 μ.β.

Μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες η άνοδος ξεπέρασε τις 150 μ.β. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν τα 2ετή και τα 5ετή spreads που διαμορφώνονται στις 622,0 και στις 535,7 μ.β., με άνοδο 36,3 και 19,0 μ.β. αντίστοιχα.

Το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας επιβαρύνθηκε, με τα CDSs των 5ετών και των 10ετών ομολόγων να αναρριχούνται κατά 22,2 μ.β και 18 μ.β. αντίστοιχα, κλείνοντας στις 462,5 και στις 411,5 μ.β.

Η πιθανότητα χρεοκοπίας, όπως αυτή προκύπτει από τα Credit Default Swaps, επιδεινώθηκε περαιτέρω, φθάνοντας στο 33,5% στην πενταετία και στο 51,3% στη δεκαετία. Αντίθετα, η επενδυτές θεωρούν το ρίσκο της αθέτησης πληρωμών περιορισμένο για το άμεσο μέλλον, καθώς η πιθανότητα χρεοκοπίας για το επόμενο δωδεκάμηνο είναι μόλις 12,4%.

Ζημίες μεταξύ 0,6% και 1,7% είχαμε στα ελληνικά ομόλογα, όπου τις εντονότερες πιέσεις τις δέχονται οι μακροχρόνιοι τίτλοι (10ετία και άνω) στους οποίους η υποχώρηση των τιμών κυμάνθηκε από 1,35% έως 1,7%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε και άλλο, υποχωρώντας στα 180 εκατ. ευρώ (χαμηλό έτους), ενδεικτικό του περιορισμένου ενδιαφέροντος, ενώ σημαντικό ποσοστό του προαναφερθέντος ποσού (83,9% - 151 εκατ. ευρώ) αφορούσε σε πωλήσεις.

Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε η 2ετία με 71 εκατ. (39,5% επί του συνόλου).

Οι προσφερόμενες αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο πάνω από το 7%, και συγκεκριμένα στο 7,1% για τη 2ετία, μεταξύ 7,45% και 7,67% για το φάσμα της 3 - 10 της καμπύλης των επιτοκίων και στο 7,22% - 7,39% για τη 15ετία και την 20ετία αντίστοιχα.

Το επίπεδό τους μπορεί πλέον να συγκριθεί μόνο με εκείνα των junk bonds, δηλαδή των χρεογράφων ιδιαίτερα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (non-investment grade) και υψηλής απόδοσης (high yield).

Η Πήγασος εκτιμά ότι μάλλον δεν θα αργήσει η ώρα νέων υποβαθμίσεων οι οποίες θα συνάδουν με τα επίπεδα των CDSs αλλά και των αποδόσεων, γεγονός που θα έχει σοβαρές περαιτέρω επιπτώσεις, καθώς η αναχρηματοδότηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων με ενέχυρο ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ θα καταστεί αδύνατη.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η σημερινή δημοπρασία τρίμηνων ΕΓΕΔ ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο ως προς το ενδιαφέρον που θα προσελκύσει όσο και ως προς την προκύπτουσα απόδοση, αφού είναι σημαντικό τεστ της μελλοντικής ικανότητας αναχρηματοδότησης.

Εκτίμηση της Πήγασος είναι ότι η κατάσταση είναι πλέον δύσκολα αναστρέψιμη. Τα χειρότερα θα αποφευχθούν μόνο αν η ενεργοποίηση του διχτυού ασφαλείας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ προσφέρει την απαραίτητη πίστωση χρόνου, ώστε η αποτελεσματική εφαρμογή του ΠΣΑ, σε συνδυασμό με την ταχύτατη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, φέρει τα πολυπόθητα θετικά αποτελέσματα και αποκαταστήσει την πληγείσα εμπιστοσύνη των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v