Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Υποβαθμίζει πέντε ελληνικές τράπεζες

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων Εθνικής, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Εμπορικής λόγω των αδύναμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας προχωρά η Moody's. Βλέπει άνοδο επισφαλειών το 2010 και το 2011.

Moody΄s: Υποβαθμίζει πέντε ελληνικές τράπεζες
Σε υποβάθμιση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων πέντε ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Εμπορική) λόγω των αδύναμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και των εκτιμώμενων πιέσεων στις τράπεζες προχωρά η Moody's.

Ειδικότερα, υποβαθμίζει τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα σε "A2" από "A1", για την EFG Eurobank Ergasias σε "A3/Prime-2" από "A2/Prime-1", για την Alpha Bank σε "A3/Prime-2" από "A2/Prime-1" και για την Τράπεζα Πειραιώς σε "Baa1/Prime-2" από "A2/Prime-1". 

Επίσης, υποβαθμίζει τις αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους της Εμπορικής σε "A3/Prime-2" από "A2/Prime-1". Το outlook των πέντε τραπεζών παραμένει αρνητικό σύμφωνα με τον διεθνή οίκο.

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι αλλαγές στις αξιολογήσεις οφείλονται στην επιδεινούμενη μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας και στις αναμενόμενες επιπτώσεις στην ποιότητα ενεργητικού και στην ικανότητα παραγωγής κερδών των τραπεζών. Οι πιέσεις στα μακροοικονομικά θεμελιώδη αναμένεται να ενταθούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης, σημειώνει. 

"Αν και τα πρόσθετα μέτρα για την εξομάλυνση των δημοσιονομικών ανισορροπιών θα έχουν θετική επίδραση μακροπρόθεσμα, αναμένεται να βαρύνουν την ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση", τονίζει. 

Η Moody's εκτιμά ότι η ανοδική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεκίνησε το 2008 θα συνεχιστεί το 2010 και πιθανώς και το 2011.  

Υποβαθμίζει καλυμμένες ομολογίες ΕΤΕ, Alpha και rating της Finansbank

Η Moody's προχώρησε επίσης στην υποβάθμιση καλυμμένων ομολόγων (στεγαστικών δανείων) της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για καλυμμένα ομόλογα της Eurobank.

H νέα αξιολόγηση είναι "Αa2" για τα ομόλογα της Alpha και "Aa1" για τα ομόλογα της Εθνικής. 

Επιπροσθέτως, ο διεθνής οίκος σε ξεχωριστή του ανακοίνωση υποβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων της Finansbank σε εγχώριο νόμισμα σε "Baa1" από "A3", με αρνητικές προοπτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v