Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προτείνει η ΕΝΕΙΣΕΤ για πληρωμή μερισμάτων

Προτάσεις όσον αφορά στις βεβαιώσεις πληρωμής μερισμάτων καταθέτει με σημερινή επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών η Ένωση Εισηγμένων Εταιριών. Όλη η επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών.

Τι προτείνει η ΕΝΕΙΣΕΤ για πληρωμή μερισμάτων
Προτάσεις όσον αφορά στις βεβαιώσεις πληρωμής μερισμάτων καταθέτει με σημερινή επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών η Ένωση Εισηγμένων Εταιριών.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΝΕΙΣΕΤ προτείνει την έκδοση συγκεντρωτικής βεβαίωσης ανά μέτοχο για το σύνολο των μερισμάτων που εισέπραξε. Η βεβαίωση αυτή θα εκδίδεται από την ΕΧΑΕ ηλεκτρονικά και θα παραδίδεται στον μέτοχο από τον χειριστή του.

Η πρόταση της Ένωσης βρίσκεται σε συμφωνία με την ΕΧΑΕ και όπως εκτιμά η πρώτη οδηγεί σε πολλαπλά οφέλη:

1. Δεν αίρεται το απόρρητο των πληροφοριών του Αποθετηρίου έναντι των εισηγμένων εταιριών.

2. Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για τα προσωπικά του δεδομένα που κοινοποιούνται από μια ιδιωτική εταιρία -την ΕΧΑΕ- σε μια κρατική υπηρεσία.

3. Προστατεύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με την αποφυγή του περιττού κόστους που δημιουργείται στις μεγάλες εταιρίες από την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων επιστολών και στις μικρές πολλών χιλιάδων. Έτσι, δεν επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με την άσκοπη αποστολή ατομικών βεβαιώσεων ανά μέτοχο.

4. Δεν συγκεντρώνονται άσκοποι όγκοι χαρτιού στις εφορίες. Με ένα εκατομμύριο κωδικούς, οι βεβαιώσεις περιορίζονται στο εκατομμύριο αντί για έναν συνολικό όγκο ανυπολόγιστων εκατομμυρίων βεβαιώσεων που συνεπάγεται το προτεινόμενο σύστημα από το άρθρο 15 παρ. 2 του νόμου.

5. Εξοικονομείται χαρτί που ισοδυναμεί τουλάχιστον με εκατόν ενενήντα δέντρα!

6. Αποφεύγονται τα όποια λάθη στις δηλώσεις που μπορεί να προέρχονται και από οποιαδήποτε απώλεια βεβαιώσεως από τα εκατομμύρια που θα κυκλοφορήσουν με το προτεινόμενο από τον νόμο σύστημα.

7. Απλοποιείται ο έλεγχος των σχετικών δικαιολογητικών στις ΔΟΥ.

**** Η επιστολή της ΕΝΕΙΣΕΤ προς τον υπουργό Οικονομικών επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v