Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΥΤΙΛ: Θετικός καταλύτης το άνοιγμα αγοράς αερίου

Η Μυτιληναίος είναι σε πολύ ευνοϊκή θέση ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, σημειώνουν οι εγχώριες χρηματιστηριακές. Τα οφέλη σε σχέση με τους αγωγούς.

ΜΥΤΙΛ: Θετικός καταλύτης το άνοιγμα αγοράς αερίου
Η Μυτιληναίος είναι σε πολύ ευνοϊκή θέση ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, σημειώνουν οι εγχώριες χρηματιστηριακές.  

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Εθνική - Π&Κ, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό βήμα. Σύμφωνα και με προηγούμενη έκθεση της χρηματιστηριακής, το άνοιγμα της αγοράς θα ωφελήσει τους παραγωγούς που λειτουργούν μονάδες φυσικού αερίου, καθώς υπάρχει η δυνατότητα σημαντικής μείωσης του κόστους μέσω της εισαγωγής LNG.

Πρώτιστα ωφελημένος αναγνωρίζεται ο όμιλος Μυτιληναίου, σημειώνει η Εθνική - Π&Κ, καθώς διαθέτει το ισχυρότερο ιδιωτικό θερμικό χαρτοφυλάκιο (1,2 GW έως το 2011) και δεν έχει υπογράψει συμβόλαια προμήθειας για αέριο αγωγών, του οποίου η τιμή είναι συνδεδεμένη με τις τιμές του πετρελαίου.

Η Κappa Securities επισημαίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την εισαγωγή LNG τονίζοντας ότι αυτό είναι σημαντικά φθηνότερο (25% - 30%) από το αέριο των αγωγών.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο όμιλος Μυτιληναίου ήδη καταναλώνει αέριο αξίας περίπου 60 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του εργοστάσιου της συμπαραγωγής, ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 ευρώ με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας του Αγίου Νικολάου.

Πρόκειται για έναν νέο θετικό καταλύτη που βελτιώνει την ορατότητα και αυξάνει τα αναμενόμενα κέρδη από τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, σχολιάζει η χρηματιστηριακή.

Η Euroxx υπογραμμίζει ότι η Μυτιληναίος αποκτά πρόσβαση στην αγορά LNG και αναμένεται να επωφεληθεί από το σημαντικό discount (20% - 30%), τονίζοντας ότι η κοινοπραξία με τη Motor Oil είναι έτοιμη να φέρει τα πρώτα φορτία μέσα στον Απρίλιο, ενώ το φθηνότερο αέριο μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση της αποτίμησης του ενεργειακού χαρτοφυλακίου.

Σε συνάφεια με την πρόσφατη συμφωνία για την αγορά του ποσοστού της ENEL στην Εndesa Hellas, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η ορατότητα έχει αυξηθεί σημαντικά και διατηρεί τη σύσταση "οverweight".

Η Piraeus Sec. εκτιμά ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ανοίγει τον δρόμο στον όμιλο Μυτιληναίου να εισαγάγει LNG. Σημειώνει τη σημαντική διαφορά της τιμής του αερίου που σε υγροποιημένη μορφή κοστίζει περίπου 30% λιγότερο και τις σημαντικές ανάγκες σε φυσικό αέριο για τον όμιλο που λειτουργεί ήδη ένα εργοστάσιο 334 MW και κατασκευάζει άλλα δύο με ισχύ 440 MW το καθένα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και στην Κόρινθο.

Τέλος, αναφέρει ότι θα επανέλθει με αναλυτική έκθεση αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις όπως αυτές προκύπτουν μετά την απόφαση εξαγοράς του ποσοστού της ENEL στην ΕΗ, το άνοιγμα της αγοράς LNG και την απόφαση της διαιτησίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ σχετικά με την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύεται το ΑτΕ.

Η EFG Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ότι ο όμιλος Μυτιληναίου, διαθέτοντας δύο εργοστάσια σε πλήρη εμπορική λειτουργία στο τέλος του χρόνου, βρίσκεται σε πολύ ευνοϊκή θέση ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Το φθηνότερο κατά 20% - 30% φυσικό αέριο (LNG) σημαίνει θετικές εξελίξεις για τον κλάδο τόσο του Αλουμινίου όσο και της ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v