Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Διχάζουν τους αναλυτές τα μεγέθη του Q4

Διχάζουν τους αναλυτές τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 η Εθνική Τράπεζα, καθώς μερίδα αυτών στέκεται στις ζημίες, ενώ άλλοι στις θετικές επιδόσεις της Finansbank.  

Εθνική: Διχάζουν τους αναλυτές τα μεγέθη του Q4
Διχάζουν τους αναλυτές τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 η Εθνική Τράπεζα, καθώς μερίδα αυτών στέκεται στις ζημίες και στα έξοδα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως η Finansbank θα στηρίξει την πορεία του ομίλου και πως οι λειτουργικές επιδόσεις της τράπεζας είναι ανθεκτικές.

Χθες, η Εθνική ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 971 εκατ. ευρώ για το 2009, ενώ για το τέταρτο τρίμηνο του έτους εμφανίστηκαν ζημίες 87 εκατ. ευρώ, κάτι που αποδίδεται κυρίως στις απομειώσεις χαρτοφυλακίου.

Θετικές βρίσκει τις επιδόσεις της τράπεζας σε ό,τι αφορά την τραπεζική η Citi, η οποία επισημαίνει ότι η επίδραση των μακροοικονομικών τάσεων παραμένει αβέβαιη. Αν και οι ζημίες χαρακτηρίζονται ευρύτερες του αναμενομένου, ο οίκος επισημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι ισχυρά και πως τα δανειακά spreads έμειναν σταθερά. Η Citi διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της, διατηρεί τη σύσταση «buy» και την τιμή-στόχο των 22 ευρώ.

Η UBS τονίζει ότι η απόκλιση μεταξύ των αποτελεσμάτων της ΕΤΕ και των εκτιμήσεων των αναλυτών οφείλεται στην απομείωση της αξίας ομολόγων και μετοχών καθώς και στις υψηλότερες επισφάλειες.

Παράλληλα χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους στο δ' τρίμηνο και σημειώνει ότι τα αποτελέσματα ανέδειξαν την ανθεκτικότητα της ΕΤΕ στο εγχώριο περιβάλλον. H UBS διατηρεί σύσταση "neutral" με τιμή-στόχο στα 18,2 ευρώ.

Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι τα καθαρά αποτελέσματα της τράπεζας, πριν την απομείωση των τίτλων, υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις της. Παράλληλα, σημειώνει ότι διατηρεί σύσταση "overweight" για τον τίτλο, βλέποντας σημαντικό περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Την τιμή-στόχο στα 24 ευρώ και τη σύσταση "buy" για την Εθνική Τράπεζα διατηρεί η Merrill Lynch σε έκθεσή της όπου τονίζει ότι οι απομειώσεις αξίας τίτλων απέκρυψαν τις καλύτερες των εκτιμήσεων τάσεις στα μεγέθη της τράπεζας.

Ειδικότερα, τονίζει ότι οι ζημιές στο Q4 οφείλονται στις απομειώσεις της αξίας των χαρτοφυλακίων ομολόγων και μετοχών της τράπεζας.

Ωστόσο, αναφέρει, οι τάσεις στα μεγέθη της τράπεζας ήταν καλύτερες των προσδοκιών, με την ΕΤΕ να καταφέρνει να διευρύνει τα περιθώρια κερδοφορίας της σε Ελλάδα, Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη, με τις τάσεις στα επισφαλή δάνεια να δείχνουν ξεκάθαρη επιβράδυνση.

Η ΜL εκτιμά ότι η ΕΤΕ είναι σε καλύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών λόγω της ισχυρής ρευστότητας και κεφαλαιοποίησης, της κερδοφορίας προ προβλέψεων που υπερβαίνει το μέσο όρο και των αναπτυξιακών προοπτικών της μέσω της Finansbank.

«Αρνητική έκπληξη» χαρακτηρίζει η Eurobank Securities τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες για το τέταρτο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι επηρεάστηκαν σημαντικά από τις απομειώσεις χαρτοφυλακίου ύψους 238 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αναφέρεται ακόμη στο θέμα των εξόδων προσωπικού και προβλέπει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση του επόμενου έτους είναι ο περιορισμός των λειτουργικών εξόδων στην Ελλάδα.

Τις υψηλότερες χρεώσεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις απομειώσεις του χαρτοφυλακίου επισημαίνει και η HSBC ως λόγους για τους οποίους τα μεγέθη του τέταρτου τριμήνου οδηγήθηκαν σε ζημίες. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή προσθέτει ότι στις θετικές εκπλήξεις πρέπει να περιληφθούν η συγκέντρωση των καταθέσεων στην Τουρκία, η βελτιούμενη κάλυψη των προβλέψεων, η αντίστοιχη των εκτιμήσεων ανάπτυξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η καλύτερη κεφαλαιακή βάση ακόμη και μετά τις προσαρμογές της Βασιλείας 3.

Ανθεκτική και κοντά στις προσδοκίες παρέμεινε η λειτουργική επίδοση της τράπεζας, επισημαίνει στο πρωινό της report η Alpha Finance, ενώ, όπως αναφέρει, η απομείωση χαρτοφυλακίου είναι σε μεγάλου βαθμό μη επαναλαμβανόμενη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα είναι απαιτητικό για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, αλλά η Finansbank θα συνεχίσει με κάποιον τρόπο να υποστηρίζει τις επιδόσεις του ομίλου, προβλέπει η χρηματιστηριακή. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, όπως αναφέρει, η τιμή της μετοχής θα παραμείνει συνδεδεμένη με τη ροή ειδήσεων που σχετίζονται με την εθνική δημοσιονομική κρίση.

«Μικτά» χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα έτους της τράπεζας η Euroxx Securities, επισημαίνοντας ότι ήταν ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεών της, λόγω κυρίως των χαμηλότερων εσόδων από συναλλαγές και των υψηλότερων προβλέψεων. Σε μια πρώτη ματιά η χρηματιστηριακή αρέσκεται στην ισχυρή ανάπτυξη των καθαρών εσόδων από τόκους, ενώ στέκεται στην ισχυρή τριμηναία αύξηση εσόδων και στην εξέλιξη των καταθέσεων και των δανείων, η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε από τη σημαντική αύξηση των προβλέψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v