Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Χωρίς πρόβλημα ο δανεισμός τραπεζών

"Διαχειρίσιμες" χαρακτηρίζει η Fitch τις ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ δεν αποκλείει αναθεώρηση του outlook. Συγκρατημένη η S&P, η οποία "βλέπει" πλήγμα στην κερδοφορία από την ύφεση.

Fitch: Χωρίς πρόβλημα ο δανεισμός τραπεζών
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, δεν θα έχουν πρόβλημα στη συγκέντρωση κεφαλαίων φέτος, εν μέσω βραδύτερης ανάπτυξης στον τομέα των δανείων, σύμφωνα με τη Fitch.

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η κ. Cristina Torrella, υψηλόβαθμη αναλύτρια της Fitch στην Ισπανία, δήλωσε ότι «οι ανάγκες χρηματοδότησης φαίνεται να είναι σχετικά χαμηλές, δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των δανείων θα είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που έχουμε δει στο παρελθόν». Σύμφωνα με την ίδια, «ουσιαστικά (οι τράπεζες) θα πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες αναχρηματοδότησής τους, οι οποίες για το 2010 φαίνονται διαχειρίσιμες. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση αυτή βραχυπρόθεσμα».

«Το outlook για τις ελληνικές τράπεζες είναι αρνητικό, δεδομένων του πιο δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος και των πιέσεων που αυτό δημιουργεί στην ποιότητα των παγίων και στην κερδοφορία», σημείωσε η κ. Torrella, συμπληρώνοντας ότι «αν αποδείξουν πως μπορούν να διαχειριστούν (την κατάσταση αυτή) και να αναδιαρθρώσουν τη ρευστότητα και το κόστος χρηματοδότησής τους, τότε το outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί».

- S&P: Η ύφεση θα πλήξει τις ελληνικές τράπεζες

Η κερδοφορία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών τίθεται σε «κίνδυνο» με δεδομένη την ύφεση που θα πλήξει την οικονομία της χώρας, όπως τονίζει αναλύτρια της S&P.

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η κ. Angela Cruz επικεφαλής της «ομάδας» της S&P στην Μαδρίτη, υποστηρίζει ότι «αναμένουμε ιδιαίτερα αρνητική πορεία για την ελληνική οικονομία στην διετία. Θα υπάρξει ισχυρή ύφεση φέτος και η αρνητική πορεία της ανάπτυξης θα συνεχιστεί και το 2011. Παράλληλα πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη θα είναι μία αργή διαδικασία. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν συνυπολογίσει αυτήν την πορεία στις προβλέψεις τους».

Παράλληλα η κ. Cruz θεωρεί ότι το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει υψηλό, ενώ εάν αυτό συμπέσει και με την περίοδο χαμηλής κερδοφορίας, τότε το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.

Αναφερόμενη, δε, στην τακτική που θα ακολουθήσει η S&P σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις της τονίζει ότι «εάν οι πιστωτικές ζημίες ξεπεράσουν τις προβλέψεις μας ή εάν δούμε ότι η πτώση στην κερδοφορία προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα απ’ ότι έχουμε προβλέψει, τότε δεν μπορώ να αποκλείσω υποβαθμίσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v