Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Πώς είδαν τα αποτελέσματα οι αναλυτές

Χαμηλότερα του αναμενομένου τα αποτελέσματα της Alpha Bank για το Q4, λένε οι αναλυτές, τονίζοντας όμως τις θετικές επιδόσεις σε επίπεδο καταθέσεων και κεφαλαιακής επάρκειας. Μείωση τιμής από Nomura, υποβάθμιση από Natixis.

Alpha: Πώς είδαν τα αποτελέσματα οι αναλυτές
Σε μικρή μείωση της τιμής-στόχου για την Alpha Bank, στα 8,20 ευρώ ανά μετοχή από 8,30 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Nomura, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Όπως αναφέρει, αν και τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα του αναμενομένου, εκτιμά πως η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στις προοπτικές για το 2010 και το 2011. Στην παρούσα φάση, σημειώνει ο διεθνής οίκος, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά στις προοπτικές των προβλέψεων για επισφάλειες και ως εκ τούτου διατηρεί τη σύσταση "neutral".

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank, στα 7,5 από 7,75 ευρώ δίνει η Citi σε έκθεσή της όπου επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα δ' τριμήνου της τράπεζας ήταν αντίστοιχα των εκτιμήσεων, εξαιρουμένων των κερδών από συναλλαγές, που διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων. 

Η Citi διατηρεί σύσταση "hold" για τη μετοχή, με τη μείωση στην τιμή-στόχο να αποδίδεται στην μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή 2010 και 2011 της τράπεζας κατά 5%, λόγω του αδύναμου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.

Εν τω μεταξύ, σε υποβάθμιση της σύστασης για την Alpha Bank, σε "add" από "buy" προχώρησε η Natixis.

Τη σύσταση "buy" και την τιμή-στόχο των 9,50 ευρώ ανά μετοχή διατηρεί, από την πλευρά της, η UBS, η οποία κάνει λόγο για χαμηλή κερδοφορία το δ΄ τρίμηνο, αλλά για καλή ρευστότητα. Σημειώνει παράλληλα πως οι καλές επιδόσεις σε επίπεδο καταθέσεων και τα ανθεκτικά επίπεδα της κεφαλαιακής επάρκειας πάνε κόντρα στις τάσεις του συστήματος.

Αμετάβλητη διατηρεί τη σύσταση "buy" και η Merrill Lynch, ενώ ίδια παραμένει και η τιμή-στόχος, στα 9,80 ευρώ ανά μετοχή. Όπως αναφέρει ο οίκος, τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις, χαρακτηρίζει όμως "έκπληξη" την αύξηση του όγκου δανείων και καταθέσεων.

Στους θετικούς όγκους δανείων και καταθέσεων στέκεται και η JP Morgan, η οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight". Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως το δ΄ τρίμηνο ήταν ελαφρώς χαμηλότερο των εκτιμήσεων.

Η Εθνική - Π&Κ αναφέρεται τόσο στη σταθεροποίηση όσον αφορά στα βασικά έσοδα σε τριμηνιαία βάση όσο και στην ισχυρή ανάκαμψη των καταθέσεων. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση "outperform" για την Alpha Bank, καθώς θεωρεί ότι, δεδομένου του ισχυρού ισολογισμού της τράπεζας, της επαρκούς πολιτικής της στον τομέα των προβλέψεων και της καλής ποιότητας των κερδών της, της αξίζει να διαπραγματεύεται με υψηλότερο πολλαπλασιαστή από το 0,88 σε επίπεδο λογιστικής αξίας.

Η Proton Bank, από την πλευρά της, αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές οι επιδόσεις της τράπεζας ήταν κάπως ισχνές. Η χρηματιστηριακή ανέμενε μεγαλύτερες περικοπές κόστους το δ΄ τρίμηνο. Όπως σημειώνει, η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων μέσω περαιτέρω αναδιάρθρωσης, γεγονός που η Proton θεωρεί θετικό. Επίσης, εκτιμά πως η ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα για τη συνέχεια.

Η Marfin Analysis αναφέρει πως παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες του 2010 η Alpha Bank κατάφερε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, να βελτιώσει τη ρευστότητά της και να διατηρήσει τη δυναμικότητά της σε επίπεδο κερδών. Από την άλλη πλευρά, οι δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες θα ασκήσουν πιέσεις όσον αφορά στη δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο κόστος ρίσκου το 2010, ενώ η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης ενδεχομένως να εντείνει τις πιέσεις σε επίπεδο κερδοφορίας. Πάντως, τονίζει τα αμυντικά χαρακτηριστικά της τράπεζας και την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της.

Η HSBC αναφέρει, από την πλευρά της, ότι τα καθαρά κέρδη του δ΄ τριμήνου ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων. Βλέπει θετικά την κάλυψη των προβλέψεων και την ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ωστόσο εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τις εντεινόμενες πιέσεις στα spreads των καταθέσεων αλλά και για τις τάσεις όσον αφορά στην ποιότητα των παγίων στην επιχειρηματική πίστη.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v