Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Πιθανή υποβάθμιση θυγατρικών τραπεζών

Η Moody's επανεξετάζει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Finansbank, Tekfen και Piraeus Bank Bulgaria για πιθανή υποβάθμιση σε συνέχεια αντίστοιχης κίνησης για πέντε ελληνικές τράπεζες.

Moody΄s: Πιθανή υποβάθμιση θυγατρικών τραπεζών
Η Moody's επανεξετάζει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Finansbank και Tekfen (θυγατρική της Eurobank στην Τουρκία) για πιθανή υποβάθμιση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο διεθνής οίκος προχωρά στην επαναξέταση των ratings των δύο τραπεζών μετά την ανακοίνωση για ενδεχόμενη υποβάθμιση 5 ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση για την Finansbank είναι «Α3» και για την Τekfen «Ba1».

Επιπροσθέτως, ο οίκος θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα και σε συνάλλαγμα, της Piraeus Bank Bulgaria.

Οι κινήσεις αυτές η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Moody’s να θέσει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση όλες τις αξιολογήσεις για πέντε ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, θέτει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση των Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εμπορική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις στην οικονομική τους απόδοση και την πιστοληπτική τους αξιολόγηση ως αποτέλεσμα της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ελλάδα καθώς και σε κάποιες από τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης που δραστηριοποιούνται.

Η έντονη αύξηση στις προβλέψεις για επισφάλειες σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης έχουν πιέσει τα τραπεζικά κέρδη το τελευταίο έτος, αναφέρει.

Παράλληλα, η μεταβλητότητα στις αγορές έχει οδηγήσει σε δυσκολίες χρηματοδότησης και σε αυξημένη εξάρτηση από τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, κυρίως από την ΕΚΤ, τη στιγμή που οι ευκαιρίες εξασφάλισης ευνοϊκών συνθηκών τόσο στη διατραπεζική αγορά όσο και στις κοινοπρακτικές αγορές είναι πιο περιορισμένες.

Ωστόσο, η Moody's εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές.

Η αναθεώρηση της Moody's θα εξετάσει τα πρόσφατα αποτελέσματα των τραπεζών και θα εκτιμήσει την επίδραση του δύσκολων συνθηκών στην οικονομία και τις αγορές, στη μελλοντική απόδοση των τραπεζών.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, εκτιμά ότι ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών ενδέχεται να ασκήσουν επιπρόσθετες πιέσεις στην ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v