Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merit: Παίρνει σάρκα και οστά η στήριξη της ΕΕ

Η πρόσκληση Μέρκελ στον Παπανδρέου και η έλευση του CEO της D. Bank στην Αθήνα ενισχύουν αναμφισβήτητα το ενδεχόμενο bailout της Ελλάδας, λέει η Merit. Πολύ απίθανο να ξαναδούμε τα χαμηλά δεκαετίας.

Merit: Παίρνει σάρκα και οστά η στήριξη της ΕΕ
Η πρόσκληση της κ. Άν. Μέρκελ στον κ. Γ. Παπανδρέου και η έλευση του CEO της Deutsche Bank στην Αθήνα ενισχύουν αναμφισβήτητα το ενδεχόμενο bailout της Ελλάδας, σημειώνει η Merit, τονίζοντας ότι είναι πολύ απίθανο να ξαναδούμε τα χαμηλά δεκαετίας που σημειώθηκαν πέρυσι τον Μάρτιο.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι επόμενες συνεδριάσεις ίσως δοκιμάσουν τις αντοχές των μετοχών, προσθέτοντας ωστόσο ότι η αγορά δείχνει ανθεκτικότητα σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, όταν κατρακυλούσε στις 1.535 μονάδες επηρεαζόμενη από πιο "ελαφριά" γεγονότα σε σχέση με τα φετινά.

Όπως αναφέρεται στο σχόλιο της χρηματιστηριακής, "η ΜΕRΙΤ ΑΧΕΠΕΥ και το τμήμα μελετών και αναλύσεων της εταιρίας αισθάνονται απόλυτα δικαιωμένοι για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία".

"Συγκεκριμένα", αναφέρει η Merit, "όπως είχαμε πρώτοι επισημάνει δημόσια από τις 19 Ιανουαρίου και επαναλάβαμε στις 3 και 10 Φεβρουαρίου, η οικονομική βοήθεια (BAILOUT) από την ΟΝΕ και ιδιαίτερα από τη Γερμανία φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά τις προσεχείς ημέρες με αφορμή την αναμενόμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων.

Μολονότι υπήρξαν αρνητικά δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα εναντίον της Ελλάδας και ανταλλαγές σκληρών πολιτικών σχολίων εκατέρωθεν, η πρόσκληση της καγκελάριου κ. Άνκελας Μέρκελ για συνάντηση με τον κ. Γ. Παπανδρέου, στις 5 Μαρτίου, καθώς και η έλευση του προέδρου της Deutsche Bank κ. κ. Γ. Άκερμαν στην Αθήνα ενισχύουν αναμφισβήτητα το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Το ζήτημα της βοήθειας στην Ελλάδα δεν είναι μονοδιάστατο αλλά πολυσύνθετο και έχει να κάνει με τη γενικότερη επιβίωση της ευρωζώνης".

"Σε κάθε περίπτωση", επισημαίνει το report, "η ελληνική αγορά φέρεται να έχει προεξοφλήσει πλήρως την υποτιθέμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και θεωρούμε ότι τα ιστορικά χαμηλά της δεκαετίας που είδε ο Γενικός Δείκτης στις 9/3/2009 είναι εξαιρετικά απίθανο να τα ξαναδούμε.

Σίγουρα, οι μελλοντικές συνεδριάσεις ίσως να δοκιμάσουν τις αντοχές των μετοχών, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι περίπου τέτοια εποχή πέρυσι ο Γενικός Δείκτης κατρακυλούσε στις 1.535 μονάδες επηρεαζόμενος από πιο "ελαφριά" γεγονότα (σε σχέση με τα φετινά), φέτος βρίσκεται στις 1.913 μονάδες με την οικονομία της Ελλάδας σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, με συνεχείς υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης στα τέλη του 2009 και με αδίστακτες κερδοσκοπικές επιθέσεις στην αγορά των ομόλογων εις βάρος της χώρας.

Επομένως, οι επενδυτές που παρακολουθούσαν τα σχόλια και τις εκτιμήσεις μας και είχαν εντάξει στα χαρτοφυλάκιά τους -σε έντονα πτωτικές συνεδριάσεις- μετοχές που είχαμε προτείνει, όπως της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου, της Τιτάν, της Coca Cola 3Ε και της Alpha Bank, αναμένεται να δικαιωθούν σύντομα. Αυτά επί του παρόντος, επιφυλασσόμενοι για το μέλλον".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v