Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική, Eurobank και Marfin σε συνέδριο της HSBC

Η Εθνική, η Eurobank και η Marfin μετείχαν σε συνέδριο της HSBC για τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης. Τι ανέφεραν οι διοικήσεις τους για την ελληνική οκονομία και για τα μεγέθη του 2009.   

Εθνική, Eurobank και Marfin σε συνέδριο της HSBC
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία τριών ελληνικών τραπεζών αλλά και για τις προβλέψεις τους σχετικά με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας περιέχει έκθεση της HSBC με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου. 

Ο οίκος στις 16 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε συνέδριο για τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου, με τη συμμετοχή της Εθνικής, της Eurobank και της Marfin.

Είναι ξεκάθαρο, αναφέρει η HSBC, ότι οι περισσότερες τράπεζες αναμένουν ένα δύσκολο 2010, με χαμηλή ανάπτυξη όγκων, πίεση στα περιθώρια και κόστος ευκαιρίας που παραμένει σχετικά υψηλό. Αρνητική αναφορά γινεται επίσης και στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που, όπως αναφέρει ο οίκος, είναι πιθανόν να πλήξουν τα περισσότερα ιδρύματα.  

EFG Eurobank

Όπως ανέφερε η τράπεζα, σχεδιάζει να προχωρήσει σε ελαφριά απομόχλευση στην Ελλάδα, με το δανειακό της χαρτοφυλάκιο να υποχωρεί από τα 40 δισ. ευρώ στα 39. Από την άλλη, όπως αναμένει η διοίκηση, θα εξακολουθήσει η ανάπτυξη στις χώρες Πολωνία, Τουρκία και Κύπρο.

Το καθαρό περιθώριο από τόκους αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με την τράπεζα, ενώ οι προβλέψεις του 2009 είναι περίπου στο 1,15 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας, η τράπεζα εκτιμά πως η παρούσα κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επί μακρόν και είτε η Ευρώπη θα παράσχει βοήθεια, είτε η χώρα θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Εκτίμηση της διοίκησης της Eurobank είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει σκληρότερα του αναμενομένου μέτρα επί των δημοσίων δαπανών, την μισθών και των συντάξεων.

Σημείο-κλειδί, κατά την εκτίμηση της HSBC, είναι η εκπεφρασμένη πρόθεση της διοίκησης να ολοκληρώσει με διεθνή ασφαλιστικό όμιλο deal πώλησης του 50% που κατέχει στην Εθνική Ασφαλιστική. Ωστόσο, επισημαίνεται, η φημολογούμενη αυτή εξέλιξη εκκρεμεί εδώ και μία διετία.

Εθνική Τράπεζα

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των δανείων στο 2010 θα είναι πιθανότατα παρόμοια με τον τριμηνιαίο ρυθμό που καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2009 - 50 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο, σύμφωνα με την τράπεζα. Η διοίκηση δεν αναμένει επιτάχυνση των κακών δανείων στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ εκτιμά ότι οι αναδιαρθρώσεις χρέους θα είναι το βασικό προϊόν που θα προσφερθεί το 2010.

Η Εθνική Τράπεζα έχει έκθεση ύψους 13 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ άλλα 5 δισ. ευρώ είναι καταχωρισμένα ως δάνεια προς τον δημόσιο τομέα.

Τέλος, όπως διευκρίνισε η διοίκηση, δεν σκοπεύει στην αύξηση του μεριδίου της στο Τ.Τ. πάνω από το σημερινό 6%.

Marfin

Η τράπεζα έχει χρηματοδοτική διατραπεζική θέση 2 δισ. ευρώ, αντιστρέφοντας τη δανειακή της θέση του 1 δισ. ευρώ που είχε παρατηρηθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009. Η διοίκηση σημείωσε πως το Q4 παρατήρησε θετικές τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού, με τον σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων να επιβραδύνεται - τάση που συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2010.

Τα spreads των προθεσμιακών καταθέσεων βελτιώθηκαν οριακά, αλλά, σύμφωνα με την τράπεζα, παραμένουν στο κόκκινο. Αν η πίεση στη ρευστότητα επιμείνει, τα spreads των προθεσμιακών καταθέσεων είναι πιθανόν να μη βελτιωθούν περαιτέρω και ίσως συρρικνωθούν, τονίζεται.  
  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v