Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Υποβάθμιση ελληνικών τραπεζών

Σε υποβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε sell από neutral προχωρά η Goldman Sachs σε έκθεσή της, με ημερομηνία 8/2. Παράλληλα μειώνει την τιμή στόχο για Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Goldman Sachs: Υποβάθμιση ελληνικών τραπεζών
Σε υποβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε sell από neutral προχωρά η Goldman Sachs σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα ο διεθνής οίκος περικόπτει στα 11,20 ευρώ από 22,8 ευρώ προηγουμένως την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στα 6 από 8 ευρώ προηγουμένως τίθεται η τιμή στόχος για την Alpha Bank.

Για τη Eurobank, η νέα τιμή είναι στα 5,7 ευρώ έναντι 10 ευρώ της παλαιάς, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή αναπροσαρμόζεται στα 5 από 8,1 ευρώ.

Για τη Marfin Popular Bank η νέα τιμή στόχος είναι στα 1,8 ευρώ (από 2,3), για την Αγροτική Tράπεζα στο 1,15 (από 1,30) ευρώ και για το ΤΤ στα 3,3 (από 3,8) ευρώ.

Ακόμα, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση sell για την Αγροτική Τράπεζα και την Πειραιώς, όπως και τη σύσταση neutral για τις Marfin Popular, Τράπεζα ΚύπρουEurobank και Alpha Bank.

Ο οίκος εκτιμά ότι ξεχωριστά οι ελληνικές τράπεζες έχουν την τάση να είναι καλοδιοικούμενες επιχειρήσεις και τονίζει ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα εκτός του λειτουργικού ελέγχου: η δύσκολη μακροοικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου θα καταστήσει δύσκολη την πορεία των τραπεζικών μετοχών. Για το λόγο αυτό η Goldman Sachs διατηρεί επιφυλακτική στάση για τον ελληνικό κλάδο ως σύνολο.

Όπως αναφέρει, η αποδυνάμωση των μακροοικονομικών θεμελιωδών μεγεθών θα οδηγήσει χαμηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών και δεν αναμένεται επαναφορά τους σε επίπεδα προς της κρίσης- τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Ο οίκος αναμένει ότι η πιστωτική ποιότητα οι όγκοι και τα περιθώρια κέρδους θα παραμείνουν αδύναμα στην περίοδο 2010- 2012, ενώ περικόπτει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 κατά μέσο όρο 15% και αυτές του 2011 από 11-17%.

Η δεύτερη έκθεση της Goldman Sachs

Εξάλλου, σε ξεχωριστή της έκθεση («Η πρόκληση της Ευρωζώνης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες: Η Ελλάδα και η μόλυνση») με την ίδια ημερομηνία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Goldman Sachs επαναλαμβάνει τις τιμές στόχους και τις συστάσεις της έκθεσής της για ελληνικές τράπεζες.

Με αφορμή το ελληνικό θέμα, ο οίκος επισημαίνει τη ζοφερή εικόνα αρκετών τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, προχωρά και σε αρκετές υποβαθμίσεις άλλων τραπεζών- κυρίως ιταλικών, διατηρώντας αμετάβλητη την εκτίμησή της για τα ισπανικά ιδρύματα.

Για την ελληνική οικονομία, η έκθεση της Goldman Sachs πιστεύει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια εντός των επόμενων μηνών.

Τονίζει ακόμη πως ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση την κρίση αλλά και η στάση των υπολοίπων κρατών της ευρωζώνης για το θέμα θα καθορίσει το βαθμό της "μόλυνσης" στην ευρωζώνη.

Παράλληλα αναφέρει ότι τα θεμελιώδη διαφέρουν από χώρα σε χώρα στην ευρωζώνη και η αφερεγγυότητα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν αφορά και τα άλλα κράτη της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v