Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aυτόματη διακοπή διαπραγμάτευσης στο ΧΑ

Αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης και διενέργεια δημοπρασίας (Call Auction) καταγράφηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Aυτόματη διακοπή διαπραγμάτευσης στο ΧΑ
Αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης και διενέργεια δημοπρασίας (Call Auction) καταγράφηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών λόγω των ισχυρών κλυδωνισμών που δέχτηκε και των εντολών για πωλήσεις μετοχών σε τιμές αρκετά χαμηλότερα από τις τρέχουσες.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού «ασφαλείας» (ΑΜΕΜ) αφορούσε κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου (Εθνική Τράπεζα, Τ.Τ., Eurobank) αλλά και σε άλλες (ΕΥΔΑΠ).

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία του Αυτόματου Μηχανισμού Μεταβλητότητας συμβαίνει πάντα είτε όταν η τιμή της μετοχής εμφανίζει μεγάλη μεταβολή (π.χ. από την τιμή έναρξης), είτε όταν η συναλλαγή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, σε σχέση με την προηγούμενη, εμφανίζει επίσης μεγάλη μεταβολή (π.χ. 2%).

Στη δημοπρασία, που ακολουθεί την προσωρινή διακοπή της διαπραγμάτευσης, δίνεται η δυνατότητα προσδιορισμού μιας ”αποτελεσματικής” τιμής για τη μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v