Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 1 εκ. ευρώ το ανώτατο όριο για margin account

Στο 1 εκατ. ευρώ αυξάνεται το ανώτατο όριο παροχής πιστώσεων (margin account) από πιστωτικά ιδρύματα και μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε πελάτες τους για τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνα.

Στο 1 εκ. ευρώ το ανώτατο όριο για margin account
Στο 1 εκατ. ευρώ αυξάνεται το ανώτατο όριο παροχής πιστώσεων από πιστωτικά ιδρύματα και μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε πελάτες τους για τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Ειδικότερα, με τη σημερινή Πράξη διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (2552/23.6.2004) αυξάνεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, ανά πελάτη, το ανώτατο όριο παροχής πιστώσεων από πιστωτικά ιδρύματα και μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών, ύστερα από σχετική πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 2843/2000.

Το ανώτατο όριο παροχής των πιο πάνω πιστώσεων είχε αρχικά οριστεί στο ποσό των 150.000 ευρώ με την ΠΔ/ΤΕ 2474/2001.

Με την ίδια Πράξη καθορίστηκαν και ειδικότεροι κανόνες για το ”αρχικό” και ”διατηρητέο περιθώριο” (margin account), τη σχέση, δηλαδή που πρέπει να υφίσταται αρχικά και καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρηματοδότησης μεταξύ του υπολοίπου της πίστωσης και της αξίας των παρεχόμενων εξασφαλίσεων (τίτλοι, μετρητά).

Τα ποσοστά του ”αρχικού” και του ”διατηρητέου περιθωρίου” που έχουν καθοριστεί σε 50% και 35%, αντίστοιχα, παραμένουν αμετάβλητα.

Η αύξηση του πιο πάνω ανωτάτου ορίου των παρεχόμενων πιστώσεων εντάσσεται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΤτΕ, στο ευρύτερο πλαίσιο θεσμικών προσαρμογών, οι οποίες αποσκοπούν στη σταδιακή κατάργηση και των τελευταίων περιορισμών στη χρηματοδότηση αγοράς τίτλων, σε συνδυασμό με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τροποποίηση των διατάξεων διεξαγωγής χρηματιστηριακών συναλλαγών που διακανονίζονται τοις μετρητοίς και, ειδικότερα, τον περιορισμό της ανώτατης προθεσμίας ρευστοποίησης των αγοραζόμενων τίτλων και την εξόφληση του τιμήματος, από 30 ημέρες σε 3 ημέρες από τη διενέργεια της συναλλαγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v