Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντρικό αντισυμβαλλόμενο καθεστώς ζητά η WFE

Τη θέσπιση κεντρικού αντισυμβαλλόμενου αντί του διμερούς καθεστώτος που σήμερα ισχύει για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές παραγώγων θα ζητήσει άμεσα η Παγκόσμια Ενωση Χρηματιστηρίων (WFE).

Κεντρικό αντισυμβαλλόμενο καθεστώς ζητά η WFE
Τη θέσπιση κεντρικού αντισυμβαλλόμενου αντί του διμερούς καθεστώτος που σήμερα ισχύει για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές παραγώγων θα ζητήσει άμεσα η Παγκόσμια Ενωση Χρηματιστηρίων (WFE), τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από το Διεθνή Οργανισμό Εποπτικών Αρχών (IOSCO).

Οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές παραγώγων έχουν σημαντικό μερίδιο στην πρόσφατη οικονομική κρίση και η WFE σκοπεύει να μεταφέρει το μήνυμα αυτό προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί τελικά η δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου.

Αυτή ήταν η κεντρική απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης του ΔΣ της WFE στις αρχές της εβδομάδος και κύριος στόχος των μελών της για το τρέχον έτος, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν εκπρόσωποί της.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Χρηματιστηρίων William J. Brodsky του Chicago Board Options Exchange – ο πρώτος πρόεδρος που προέρχεται από Χρηματιστήριο Παραγώγων – τονίζει : «Η WFE υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση των εξωχρηματιστηριακών (ΟΤC) συναλλαγών παραγώγων.

Κανένας δεν ωφελείται από τη διατήρηση ενός συστήματος που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού. Πολλά από τα οφέλη και τα μέτρα προστασίας που υπάρχουν στις συναλλαγές και την κεντρική εκκαθάριση, μπορούν να επιτευχθούν για τις OTC συναλλαγές στα παράγωγα.

Τα παράγωγα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών και 90% αυτών διαπραγματεύονται σε μη εποπτευόμενες, εξωχρηματιστηριακές (OTC) αγορές.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v