Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M. Lynch-UBS:Υποβαθμίζουν τις ελληνικές τράπεζες

Περικοπές των τιμών-στόχων αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνουν δύο ξεχωριστές εκθέσεις από Merrill Lynch και UBS για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.     

M. Lynch-UBS:Υποβαθμίζουν τις ελληνικές τράπεζες
Περικοπές των τιμών-στόχων περιλαμβάνουν δύο ξεχωριστές εκθέσεις ξένων οίκων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Η Merrill Lynch και η UBS θέτουν χαμηλότερα τον πήχη για τους ελληνικούς τίτλους και συσχετίζουν τις αποδόσεις τους και με τα κρατικά ομόλογα.     

Αναλυτικότερα νέες χαμηλότερες τιμές-στόχους για τέσσερις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνει η έκθεση της Merrill Lynch με ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου.

Η τιμή για την Εθνική αναθεωρείται στα 24 ευρώ από 30, για την Alpha από τα 11,4 στα 9,8 ευρώ, για τη Eurobank στα 10,1 ευρώ από 12,6 ευρώ και για την Πειραιώς στα 10 από τα 11,4 ευρώ. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "buy" για τα ελληνικά ιδρύματα, ενώ θεωρεί top pick την Εθνική.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Merrill Lynch την προηγούμενη εβδομάδα είχε συναντήσεις στην Αθήνα με επτά τράπεζες, με τον υπουργό Οικονομικών και με άλλους. Παρότι προχώρησε σε καθοδική αναπροσαρμογή των τιμών-στόχων, διατηρεί τη σύσταση "buy", αναφέροντας ότι το discount στην αποτίμηση είναι υπερβολικό και η επαναξιολόγηση μεσοπρόθεσμα είναι πολύ πιθανή.

Κατά τη Merrill Lynch, τα μέτρα λιτότητας θα επηρεάσουν τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών στα επόμενα χρόνια, αλλά η επίδραση αναμένεται να είναι διαχειρίσιμη.

* Παρά την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις υψηλές προβλέψεις, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν κερδοφόρες.

* Οι περιορισμένες για το 2010 χρηματοδοτικές ανάγκες και τα περιθώρια υποστηρίζονται από καταθετικά spreads και από επαναξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού.

* Ενώ τα διευρυνόμενα spreads του κρατικού χρέους πλήττουν την καθαρή αξία ενεργητικού, η επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες είναι περιορισμένη.

Αν και η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών παραμένει ελκυστική, το timing είναι αναμφισβήτητα πολύ δύσκολο, επισημαίνεται από τον οίκο, ο οποίος υπογραμμίζει και τη διάχυτη εντύπωση ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει βραχυμεσοπρόθεσμα. "Ως αποτέλεσμα, κατανοούμε τη διστακτικότητα των επενδυτών να αγοράσουν ελληνικές τράπεζες", αναφέρεται.

Η Merrill Lynch βλέπει δύο στάδια ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Το πρώτο είναι πιθανόν να προχωρήσει με το σφίξιμο των spreads και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας εκ μέρους τη κυβέρνησης. Το δεύτερο στάδιο της επαναξιολόγησης δεν θεωρείται ορατό έως ότου φανούν σημάδια ότι η οικονομία ανακάμπτει υποστηρίζοντας ένα θετικό momentum κερδοφορίας. Κάτι τέτοιο ωστόσο θεωρείται απίθανο να συμβεί πριν από το τέλος του 2010 ή εντός του 2011. 

H UBS υποβαθμίζει έξι τράπεζες  

Νέες χαμηλότερες τιμές-στόχους για έξι τράπεζες προβλέπει έκθεση της UBS με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου, όπου υποβαθμίζεται η σύσταση δύο πιστωτικών ιδρυμάτων (Eurobank και Marfin) σε "neutral" από "buy".

Αναλυτικότερα, η τιμή-στόχος για την Εθνική τίθεται στα 18,2 από 23 ευρώ, για τη Eurobank στα 7,1 από 13,5 ευρώ, για την Alpha Bank στα 9,5 από 12,8 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 7,2 από 11 ευρώ, για τη Marfin στα 2,4 από 3,5 ευρώ και για την Αγροτική στο 1 από 1,4 ευρώ.

Η σύσταση παραμένει "buy" μόνο για την Alpha Bank, "neutral" για την Εθνική και την Πειραιώς και "sell" για την Αγροτική.

Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη και ικανή να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας κατά την άποψη της UBS, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο οίκος, πρέπει να προετοιμάσει τον κόσμο για όσα θα ακολουθήσουν.

Οι εξελίξεις στις πιστωτικές αγορές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο φως της δημοσιότητας με τα spreads των ομολόγων να οδηγούν τις τιμές των μετοχών. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές από την άποψη της ροής ειδήσεων: Στις 3 Φεβρουαρίου ανακοινώνεται η ευρωπαϊκή άποψη επί του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ στις 15 - 16 Φεβρουαρίου θα τεθεί για έγκριση στο Ecofin και στο Eurogroup.

Ο οίκος επιχειρεί να ανιχνεύσει ποιο είναι το επίπεδο των τραπεζικών μετοχών στο οποίο η σύσταση θα είναι ανεπιφύλακτα "buy" για τους ελληνικούς τίτλους και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το όριο αυτό είναι περίπου 30% χαμηλότερα από το σημερινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v