Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG Sec: Σε ρόλο καταλύτη οι ξένες αγορές

Την εκτίμηση ότι, ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής αγορά δεν δικαιολογούν υποχώρηση, οποιαδήποτε ανοδική κίνηση χρειάζεται έναν ”ανοδικό καταλύτη” περιέχει η Eurobank Securities στο μηνιαίο report της (Ιούνιος 2004). Σύμφωνα με την πεποίθησή της, ο ”καταλύτης” αυτός είναι πιθανό να προέλθει από το εξωτερικό.

EFG Sec: Σε ρόλο καταλύτη οι ξένες αγορές
Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς δεν δικαιολογούν περαιτέρω υποχώρηση από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η εγχώρια αγορά στερείται του καταλύτη εκείνου που θα μπορούσε να αντιστρέψει την τάση σε ανοδική.

Αυτά επισημαίνει η Eurobank Securities στο μηνιαίο report της με ημερομηνία Ιούνιος 2004, αναφέροντας επίσης πως η υποχώρηση της αγοράς κατά το μήνα Μάιο ήταν αποτέλεσμα των νευρικών ξένων αγορών, του περιορισμένου ενδιαφέροντος και της ”φτωχής” επίδοσης του ΟΤΕ.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι ο ”ανοδικός καταλύτης” είναι πιθανόν να έλθει από το εξωτερικό, αν και ίσως είναι αμφισβητήσιμη η διάρκεια της ισχύος του. Οι διεθνείς επενδυτές έχουν υιοθετήσει επιφυλακτική συμπεριφορά, η οποία αντανακλάται και στους όγκους συναλλαγών, εν όψει πιθανής αλλαγής στο ύψος των επιτοκίων, της αλλαγής εξουσίας στο Ιράκ και των πρώτων ενδείξεων για το β΄ τρίμηνο του 2004.

Η Eurobank Securities χαρακτηρίζει ”κρίσιμο” παράγοντα τη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας και το ιδανικό θα ήταν να συνοδευτεί από την εξάπλωση του ενδιαφέροντος και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Στο μεταξύ, η χρηματιστηριακή εκτιμά το εύρος διαπραγμάτευσης θα είναι περιορισμένο βραχυπρόθεσμα εν μέσω μειωμένου ενδιαφέροντος.

Δεδομένης της εκτίμησης ότι οι ξένες αγορές θα συνεχίσουν να αποτελούν τον παράγοντα-κλειδί για την πορεία και της ελληνικής αγοράς, αξίζει να επισημανθεί ότι αυτές εμφανίζονται να υιοθετούν στάση αναμονής, εν μέσω αναζήτησης μιας σαφέστερης τάσης. Το κλίμα προσομοιάζει περισσότερο σε ”αδυναμία”, αφού το ποτήρι το βλέπουν τώρα μάλλον ”μισοάδειο” παρά ”μισογεμάτο”.

Η εγχώρια ροή επιχειρηματικών νέων είναι τώρα περιορισμένη, αναφέρει η Eurobank Securities, ενώ επισημαίνει τις κυβερνητικές υπενθυμίσεις για τα ανταλλάξιμα ομόλογα του ΟΤΕ και των ΕΛ.ΠΕ. που λήγουν τον Ιούλιο.

Ως συνήθως, τονίζεται, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται περίπου στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών, με σχετικά ελκυστικές προοπτικές ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, οι αποτιμήσεις εμφανίζονται να μην είναι ούτε προκλητικές για μια αποκόμιση κερδών, ούτε απαγορευτικές μιας περαιτέρω ανόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v